StoryEditor

Ako meditovať počas behu?

15.09.2021, 14:06
Svetové bežecké špičky hovoria, že im pomohla zvýšiť výkon a nazývajú ju svojou „tajnou zbraňou“. Reč je o meditácii, ktorá sa v dnešnej dobe stáva stále populárnejšou, a to nielen medzi jogínmi a spirituálne založenými ľuďmi, ale aj v oblasti športu, biznisu, či vrcholového manažmentu. Chcete sa stať lepším bežcom? Meditujte!

 Vedomý beh

Behať vedome znamená byť počas behu naplno v prítomnom okamihu. To znamená sústrediť sa iba na to, čo práve robíte. Každý krok, každý nádych a každý úder srdca môžu byť vaším zameraním. Vtedy nerozmýšľate nad tým, čo pripravíte dnes na večeru alebo čo bolo včera v práci. Vaše vedomie je tu a teraz, v tejto chvíli a vy si každú chvíľu užívate.

Vedomé behanie z vás tiež môže urobiť lepšieho bežca, pokiaľ ho budete robiť pravidelne. Táto technika začína byť medzi bežcami čoraz populárnejšia. Uvedomujú si, že stále náročnejšie behy a tvrdší tréning nie sú riešením pre toho, kto chce významným spôsobom posunúť svoje hranice. Beh by vám mal v prvom rade prinášať radosť a dobrý pocit, a nie vás vyčerpávať. Keď sa naučíte byť naplno v prítomnosti, pomôže vám to zbaviť sa strachu a úzkosti a byť pokojní, uvoľnení a pozitívne naladení. Okrem toho, pri behaní vonku takto dokážete viac oceniť aj krásu okolitej prírody.

Ako meditovať počas behu

Začnite behať ako obvykle a po chvíli skoncentrujte vašu pozornosť na váš dych. Môžete ho sledovať, ako vstupuje a opúšťa vaše telo, alebo môžete počítať nádychy a výdychy, ak je to tak pre vás jednoduchšie (napríklad počítajte do desať a potom opakujte). Dôležité je zamerať sa na pravidelnosť dychu a jeho rytmické opakovanie. Ak sa vaša myseľ niekam zatúla, vráťte ju späť k dychu. Nebuďte z toho frustrovaní, ale prijmite, že ide o proces učenia. Je úplne normálne, že sa objavia myšlienky, to je prirodzenosť ľudskej mysle. Stačí si ich v tej chvíli uvedomiť z pozície pozorovateľa, a potom ich zase nechať odísť, nezaoberať sa nimi. Môžete si všimnúť, že niektoré myšlienky sa stále opakujú. Pravdepodobne sú to tie, ktoré majú negatívny vplyv na vás a na to, ako beháte.

Všimnite si, v ktorých častiach tela najviac cítite váš dych. Skúste váš krok s dychom zosúladiť. Môžete vyskúšať napríklad dva kroky pre každý nádych a dva kroky pre každý výdych. Potom sa začnite sústrediť na vaše telo a pozorujte, ako v ňom prúdi energia. Uvedomujte si každú jeho časť a každý jeho pohyb. Ako sa pohybuje? Potrebujete ho mierne korigovať, aby ste sa pohybovali bez námahy? Ak si všimnete v niektorej časti tela napätie, skúste ho vedome uvoľniť. Začnite sledovať, koľko úsila potrebujete vynaložiť na to, aby ste mohli pokračovať v behu. Vyskúšajte, čo sa stane, ak vynaložíte menšie úsilie. Dokážete udržať stále rovnaké tempo?

Na začiatku sa možno vydržíte takto sústrediť iba chvíľu. To je v poriadku, ešte sa len učíte. Oddýchnite si a potom to skúste znova. Osvojiť si túto zručnosť bude vyžadovať určitý čas a trpezlivosť, ale výhody, ktoré vám to prinesie v behu aj v živote, budú rozhodne stáť za to. Nezabúdajte, že cvičenie robí majstra. Postupne sa naučíte lepšie sústrediť a budete menej pripútaní k vašim myšlienkam. A práve to je cieľom meditácie - zastaviť neustále vírenie v hlave a ponoriť sa hlboko dovnútra. Naučíte sa počúvať ticho a vytvoríte v sebe priestor, ktorý vám umožní počuť váš vnútorný hlas a vnímať potreby a limity vášho tela.

Medzi ďalšie výhody behu spojeného s meditáciou patria:

  • Zažijete pokojnejšie a príjemnejšie behy
  • Bude sa vám behať ľahšie a s vynaložením menšieho úsilia
  • Naučíte sa odpútať od vašich myšlienok
  • Zvýši sa vaša koncentrácia
  • Zmenšia sa vaše obavy, pochybnosti, úzkosť a negatívne myšlienky
  • Naučíte sa, ako zostať v prítomnom okamihu
  • Dosiahnete uvoľnenie tela a pokojnú myseľ
  • Zvýši sa vaše povedomie o vlastnom tele a životnej sile vo vašom vnútri
  • Rozviniete vyšší pocit seba samého, keď sa spojíte so svojím vnútorným ja
  • Zlepší sa vám spánok

01 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 02 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 03 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 04 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 16:27