Diagnostika zranenia môže byť zložitá
StoryEditor

Diagnostika zranenia môže byť zložitá

21.11.2022, 13:07

Akúkoľvek nevysvetlenú bolesť alebo príznak by mal posúdiť radšej skôr ako neskôr kvalifikovaný lekár a mali by byť pozorne sledované bežcom. Tým myslíme tiež to, že postup pri prvej pomoci, ktorý volíme podľa zdravého rozumu, môže a mal by byť na mieste v ranej fáze zranenia.

Je rozumné riadiť sa postupmi, ktoré by použil každý lekár

Najprv zistite vývoj položením týchto otázok: Vzniklo zranenie náhle, alebo sa vytvorilo až po sérii behov? Pokrýva malú plochu, alebo zasahuje aj okolie? Bolí to pri dotyku? Ustupuje pri pohybovom pokoji? Otázok môže byť mnoho, ich cieľom je pomôcť si v tom, ako premýšľať o zranení. Potom je potrebné sa na zranenie pozrieť, pretože pri vyšetrení pohľadom môžeme rozlíšiť také charakteristiky, ako je asymetria, opuch a zmena farby. V prípade potreby použite zrkadlo. Následne už budete schopní vykonať diferenciálnu diagnostiku, tj voľbu medzi pravdepodobnejšími a menej pravdepodobnými príčinami. Ak je diagnóza takmer istá, môžete začať vhodnú prvú pomoc. Ak nie, ďalšie hodnotenie môže byť vykonané pri návšteve lekára. Pokiaľ je nevyhnutné vykonanie testov, je možné začať liečbu pri čakaní na výsledky testov, a ak výsledky zmenia diagnózu, potom je možné liečbu upraviť. Fáza diagnostiky a liečby zranenia by mali byť vzájomne prepojené. Inými slovami, pokiaľ je niečí postup diskutabilný, resp. neúčinný, potom môže skontrolovaný a prehodnotený niekým ďalším.

Časté bežecké zranenia

Ako by ste asi očakávali, vplyvom behania najviac trpí pravdepodobne spodná časť chrbta, triesla, svaly dolných končatín, kolená a členky a chodidlá. Tkanivami, ktoré najviac trpia, sú kosti, väzy, svaly, šľachy. K typickému natiahnutiu svalu dôjde najpravdepodobnejšie vtedy, ak bežec príliš pretiahne sval umiestnený medzi dvoma kĺbmi, obzvlášť pokiaľ sa nedostatočne rozcvičil. Presnejšie povedané, krvná cieva vo vnútri svalu sa natiahne viac, než je jej limit, praskne, zaplaví oblasť krvou a zastaví krvácanie iba vtedy, keď je protitlak vyvíjaný okolitými mäkkými tkanivami (alebo sťahovacou páskou) rovnaký ako tlak unikajúcej krvi. Tlak tohto krvácania spôsobuje bolesť mäkkých tkanív, čo je vždy spoľahlivý indikátor zranenia. Chladenie je významným faktorom, ktorý urýchľuje hojenie, takže rýchla aplikácia ľadu na akékoľvek akútne poranenie (svalové či iné) nemôže byť na škodu. Navyše, ak obmedzuje opuchnutie, môže znížiť čas potrebný na reparáciu. Na druhú stranu opuch, ktorý je dôsledkom nahromadenia tekutiny v tkanive, nielenže ukazuje na prítomnosť zranenia, ale aj chráni postihnutú časť tela a pokúša sa ju uzdraviť.

Najčastejšie zranenými miestami u bežcov sú chrbát a kolená

Bolesť chrbta je zvyčajne lokalizovaná v bedrovej a krížovej oblasti. Často je dôsledkom opakovaného tréningu za prítomnosti nedostatočnej alebo vôbec žiadne flexibility dolnej časti chrbta, kedy sa bežec snaží bežať aj napriek už prítomnej bolesti. Môže tiež súvisieť so zlým držaním tela, skutočným alebo relatívnym rozdielom v dĺžke dolných končatín alebo rýchlom prechode na bežecký tréning v kopcovitom teréne. Akýkoľvek náznak, že bolesť prechádza do nohy alebo je spojená s necitlivosťou alebo slabosťou končatiny, by mohol signalizovať vážnejší stav, ako je posun medzistavcovej platničky, čo vyžaduje okamžitú návštevu lekára. To isté platí pre kolenný kĺb. Ak je zranenie nasledované opuchom alebo zablokovaním kĺbu, je nutná rýchla diagnostika, najmä ak k takému vývoji došlo rýchlo (počas niekoľkých hodín). Pokiaľ je možné bolesť lokalizovať, je ľahšie diagnostikovať aj jej príčinu. Autodiagnostika akéhokoľvek športového zranenia má mnoho úskalí. Každé zranenie sa niečím odlišuje od iných a každé vyžaduje individuálnu diagnostiku a riešenie. Hľadanie informácií na internete môže byť cestou k porozumeniu zranenia, ale nemalo by byť používané na jeho diagnostiku. Únavová zlomenina najčastejšie postihuje holennú, lýtkovú kosť a chodidlo. Tento typ zlomenín možno prirovnať k únave kovu alebo k prasklinám, ktoré môžu vzniknúť na porcelánovej šálke. Zlomenina je nesporne prítomná, ale protiľahlé povrchy zostávajú pri sebe kvôli povrchovému napätiu a spojeniu mäkkých tkanív. Tento typ zranenia je charakterizovaný silnejúcou bolesťou, ktorá sa zhoršuje pri behu spolu s ubehnutou vzdialenosťou.

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
04. máj 2024 13:02