Pozor na nekontrolovateľné užívanie liekov
StoryEditor

Pozor na nekontrolovateľné užívanie liekov

14.04.2023, 12:54

Veľa preparátov sa dá získať aj bez lekárskeho predpisu a aj z tohto dôvodu často dochádza k ťažko vysvetliteľnej konzumácii množstva liekov. Môže to viesť až k závislosti. Medzi rizikové patria rôzne analgetiká, lieky proti nespavosti, upokojujúce a povzbudzujúce látky. Každý z takýchto liekov je nejakým spôsobom škodlivý a stane sa pre konzumenta dopingovou drogou.

Lieková závislosť je u žien štyrikrát častejšia ako u mužov

Treba si dávať veľký pozor na kombináciu liečiv a kávy. Toto spojenie zvyšuje riziko enormného nárastu krvného tlaku a hrozí náhla cievna mozgová alebo srdcová príhoda. Miešanie liekov s alkoholom nadmerne preťažuje pečeň, ktorá v tom momente nie je schopná dokonale spracovať užité látky a časom môže až zlyhať. Alkohol navyše znižuje účinky liekov na minimum. Nákup voľnopredajných liekov konzultujte s lekárnikom. Ten by mal odporučiť to, čo je pre vás vhodné a poučiť vás o primeranom dávkovaní.

Dopingové látky sú rozšírené najmä medzi rekreačnými športovcami

Obchodovanie s takýmto druhom preparátov nie je typické pre aktívnych registrovaných športovcov, ale skôr pre amatérov, ktorí chcú dosiahnuť svoju vysnívanú postavu a získať rýchlo lepšiu výkonnosť. Veľa mužov a žien túži mať svalnaté telo podobajúce sa určitému ideálu krásy a vďaka tomu obchod s anabolickými steroidmi zaznamenáva každý rok obrovský rozmach. Ľudí, ktorí tieto látky užívajú, zaujímajú iba ich pozitívne účinky a neuvedomujú si veľké mínus týchto prípravkov – fyzické a psychické problémy. Reakcia na užívanie anabolických steroidov je individuálna. Dvaja ľudia užívajúci rovnaký preparát v tých istých dávkach môžu mať iné výsledky. Jeden z nich môže v priebehu pár týždňov pribrať viac ako desať kilogramov, na tom druhom sa to nemusí prejaviť vôbec.

Ľudia môžu anaboliká užívať orálne alebo injekčne

Tí, ktorí, s tým už nejakú skúsenosť majú, tak tvrdia, že orálne užívané steroidy zaťažujú oveľa viac pečeň, ako pri druhom spomenutom spôsobe. Pri podaní injekčnou striekačkou nemusí látka prejsť zažívacím traktom a nestratí veľkú časť svojho účinku ešte pred tým, ako sa dostane do krvného obehu. Práve kvôli tomu sa v tabletkách často užívajú obrovské dávky, ktoré negatívne zmenia zdravotný stav jednotlivca. Injekčné podanie síce vyžaduje nižšie množstvo látky, ale riziko vážnych zdravotných komplikácií je veľmi veľké. Pri veľkom počte náhlych úmrtí špičkových ale aj rekreačných športovcov (najmä na zlyhanie srdca) sa dokázalo užívanie steroidov, rastového hormónu, a takisto rôznych kombinácií zakázaných látok. Ak si zrátame užívanie anabolík, extrémnu záťaž a stres, tak nám vyjde presne to, prečo niektorí takýto športovci zomierajú. Lákadlo jednoduchého naberania svalovej hmoty a rýchlej regenerácie láka široké spektrum športovcov bez ohľadu na pohlavie. U mužov sa užívanie anabolík môže prejaviť ako impotencia alebo veľká agresivita. Ženám môže v takomto prípade narásť výrazné ochlpenie, kolísať menštruačný cyklus, a takisto môže nastať až neplodnosť. Anabolické steroidy majú všetky atribúty drog. S ich užívaním je spojená závislosť a abstinenčné príznaky. Hlavne v prípade mladých dospievajúcich ľudí môže užívanie anabolík slúžiť ako „vstupná brána“ do drogového sveta.  

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 16:50