Športová aktivita vám zlepšuje život
StoryEditor

Športová aktivita vám zlepšuje život

13.09.2023, 12:41

Prínos aktívneho životného štýlu, zahŕňajúceho zložku pohybovú aj výživovú, je primárne motivovaný zlepšovaním všetkých parametrov zdravia. Aktívny životný štýl dáva životu zmysel, zlepšuje kvalitu života a navyše znižuje aj náklady na liečbu zdravotných komplikácií a potrebnú sociálnu výpomoc.

K ďalším veľkým prínosom patrí zlepšenie svalovej sily, vytrvalosti, zníženie krvného tlaku, zlepšenie obranyschopnosti proti infekciám, prevencia úbytku svalovej hmoty a úbytku kostnej hmoty vo vyššom veku, zlepšenie držania tela, udržanie „svalového korzetu“ ako prevencia degeneratívneho postihnutia väziva a kĺbov, prevencia pádov a významné zlepšenie sebestačnosti vo vyššom veku, posilnenie sebadôvery, zvýšenie psychickej výkonnosti i odolnosti, zlepšené zvládanie spoločenských rolí, radostnejšie a aktívnejšie využívanie voľného času, pokojnejší osviežujúci spánok, zlepšenie vzhľadu. Praktizovanie zásad aktívneho zdravia ako súčasť aktívneho životného štýlu je neoddeliteľnou súčasťou systému dôležitých činností a vzťahov a s nimi previazaných praktík zameraných na dosiahnutie plnohodnotného a harmonického stavu medzi fyzickou a duševnou stránkou človeka.

Stále viac si uvedomujeme, že zdravie ako pozitívna hodnota úzko súvisí s kvalitou života

Jedným z účinných a osvedčených prostriedkov zodpovedného prístupu k zdraviu je aktívny prístup k športovým činnostiam. Zdravý pohybovo aktívny človek, realistickejšie vníma sebapoznanie a lepšie utvára sociálne vzťahy. Stále častejšie zaznievajúce výzvy na ovplyvňovanie zdravotného stavu cestou zvýšenej pohybovej aktivity najmä vo voľnom čase a cestou aktívnych foriem dopravy sú podložené zisteniami, že zdravotným komplikáciám vyplývajúcim z nedostatku pohybu je možné predchádzať adekvátnou pohybovou aktivitou a vhodne volenými športami.

Pohybovou aktivitou nie je len posilňovanie v moderných fitness centrách, ale takisto aj chôdza

Nájdite si pohybové aktivity, ktoré vás najviac bavia, a snažte sa ich denne predlžovať. Môže ísť o turistiku, beh, plávanie, prácu na záhrade. Dôležité je začať. Ak skúsime občas namiesto jazdy autom dôjsť na nákup alebo do práce pešo, zaparkovať ďalej od domu, vystúpiť z dopravného prostriedku o zastávku skôr alebo namiesto výťahu vyjsť schody, tak uvidíme, že sa už čoskoro budeme cítiť lepšie. Akýkoľvek pohyb je lepší ako žiadny. Ak však chceme výraz naň schudnúť, budeme musieť venovať intenzívnejšej pohybovej aktivite aspoň tridsať minút denne bez prerušovania. Najúčinnejšie je spaľovanie tukov až po približne dvadsiatich minútach trvalej záťaže. Pokiaľ vykonávame pravidelnú pohybovú aktivitu, je nám odmenou okrem už uvedeného zlepšenia zdravotného a duševného stavu tiež štíhla postava, spevnenie svalov, zlepšenie spánku, zlepšenie stavu kĺbov a kostí, zníženie krvného tlaku, posilnenie imunitného systému. Pokiaľ každodenný bežný pohyb nestačí, je vhodné nájsť si nejakú fyzickú činnosť, prevádzkovanú najmenej trikrát týždenne. Záleží samozrejme na veku, zdravotnom stave a miere osobnej trénovanosti. Ak s pohybom iba začíname, konzultácia s trénerom či cvičiteľom pomôže nájsť vhodnú formu a rytmus športovania. Je rozumnejšie prevádzkovať viac druhov pohybovej aktivity, prinajmenšom ako prevencia proti nude. Vo svetle širokej palety príčin generujúcich obezitu zohráva nepochybne kľúčovú úlohu sedavý spôsob života, nedostatok pravidelného pohybu ako faktorov priamo súvisiacich z technologickej úrovne našej súčasnej civilizácie, kedy miznú potreby po fyzickej námahe z bežného života širokých más ľudí. Pritom rovnakým masám je stále viac dopriavaná možnosť konzumácie dostatočnej a kaloricky výdatnej stravy, čo je často neodolateľný impulz jesť nad racionálny rámec životnej potreby.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 18:47