Ako sa vyhnúť nechcenému zvyšovaniu váhy?
StoryEditor

Ako sa vyhnúť nechcenému zvyšovaniu váhy?

04.12.2023, 12:15

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť nutnosti chudnúť, je vôbec nepribrať. Tri spúšťacie mechanizmy, ktoré vedú k nadbytočnému kalorickému príjmu, sú konzumácia alkoholu, sledovanie televízie a nedostatok spánku. Všetky tri je možné mať pod kontrolou. Cvičenie môže byť prevenciou priberania.

Dajte sa na behanie

Prínosom väčšieho počtu nabehaných kilometrov je menší nárast objemu pása u mužov aj žien a bokov u žien. Ďalším spôsobom, ako sa vyhnúť priberaniu, je predovšetkým nedržať žiadne diéty. Aj keď pre vás táto rada treba prichádza už príliš neskoro, tak ak ste rodič, môžete uchrániť negatívneho vplyvu diét svoje deti. Výskumy nás neustále presviedčajú o tom, že redukčné diéty sú z dlhodobého hľadiska neúspešné a prispievajú k priberaniu na váhe, nehovoriac o depresiách a chaotických stravovacích návykoch s nimi spojených. Rastúce poznatky z výskumov naznačujú, že intuitívny príjem potravy je zdravší ako súčasné diétne stratégie pre chudnutie. Intuitívne stravovanie znamená dôverovať svojmu telu, ktoré si samo povie, koľko toho máte zjesť, takže prestanete jesť vo chvíli, keď ste uspokojili svoju fyziologickú potrebu energie. Týmto spôsobom obvykle jedia ľudia s normálnou váhou, a to kvôli fyzickým, nie emocionálnym potrebám. Taká dôvera je pre ľudí, ktorí sa pohybujú na horskej dráhe v štýle „držím diétu-nedržím diétu“, kedy hladujú, aby sa vzápätí prepchali na prasknutie, často veľmi problematická.

Treba vnímať signály hladu, ktoré vysiela vaše telo

Jedzte múdro a dodržiavajte svoj kalorický rozpočet. Treba mať dostatok energie na cvičenie a zbaviť sa prebytočného tuku bez pocitov odmietania. Môžete sa tiež rozhodnúť, že vaše mohutnejšie, ale zdravé telo v dobrej kondícii je dobré také, aké je. Nie každému je od prírody dané štíhle telo. Kulturisti, zápasníci, veslári a ďalší športovci, ktorí si kvôli svojmu športu musia strážiť váhu, sa môžu riadiť rovnakými pravidlami ako kondiční športovci. A nezabudnite, že je oveľa jednoduchšie nepribrať po skončení sezóny, než sa s námahou zbavovať prebytočných kíl pred novou sezónou. Najspoľahlivejším spôsobom, ako schudnúť a znovu nepribrať, je spolupracovať s odborníkom, ktorý vám zostaví jedálniček na mieru podľa vášho životného štýlu a stravovacích preferencií. To je oveľa efektívnejšie ako sa vyhýbať obľúbeným jedlám alebo držať zlú diétu. Navštívte dietológa alebo registrovaného výživového poradcu, ideálne takého, ktorý je certifikovaným špecialistom pre oblasť športovej výživy. Tento profesionál splnil určité vzdelávacie požiadavky, absolvoval príslušné skúšky a je členom nejakej uznávanej organizácie, ktorá týchto odborníkov združuje.

Inšpiráciou vám môžu byť ľudia, ktorí dokázali schudnúť a svoju váhu si udržať

Neexistuje jediný plán pre chudnutie, ktorý by bol ideálny pre každého. Medzi triky, ktoré vedú k chudnutiu a udržaniu si nižšej váhy, patrí konzumácia raňajok, výber menej vyprážaných a mastných jedál, dôsledné stravovanie a dodržiavanie rovnakých stravovacích návykov aj počas víkendu, pravidelné cvičenie a pravidelná kontrola hmotnosti (raz týždenne) na osobnej váhe. Zdôrazňuje sa tiež nutnosť zmeniť každodenné životné štýl, viac spať, menej sledovať televíziu, jesť viac ovocia a zeleniny, jesť jedlá pripravované skôr doma ako v reštauráciách, plánovať a sledovať príjem potravy a pravidelne cvičiť.

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 04:55