Mlieko a mliečne výrobky sú naším najhodnotnejším zdrojom vápnika
StoryEditor

Mlieko a mliečne výrobky sú naším najhodnotnejším zdrojom vápnika

05.12.2023, 15:03

Veľmi dobrým živočíšnym zdrojom vápnika sú aj sardinky a iné rybičky konzumované aj s kosťami, tie sa však v našich jedálničkoch nevyskytujú príliš pravidelne. Často sa udáva, že aj rastlinné zdroje sú na vápnik bohaté, avšak dôležité je brať do úvahy aj jeho celkovú využiteľnosť z rôznych zdrojov. Vstrebateľnosť z mliečnych výrobkov sa pohybuje okolo 30%.

Vstrebateľnosť vápnika v mlieku zvyšuje obsah mliečneho cukru (laktóza) a aminokyselín

U rastlinných zdrojov býva vápnik viazaný na látky, ktoré jeho vstrebávanie v tele blokujú, preto je celková využiteľnosť z týchto potravín iba okolo 10 %. Denná potreba vápnika sa pohybuje okolo 800 až 1200 mg. Odporúčania na príjem vápnika počítajú s tým, že jeho zdroje v strave sú zmiešané a majú rôznu využiteľnosť. To však znamená, že rastlinné zdroje vápnika nemusia zaistiť množstvo dostatočné pre náš organizmus, ani keď naplníme odporúčaný denný príjem vápnika. Mlieko a mliečne výrobky okrem vápnika obsahujú aj ďalšie minerálne látky a bielkoviny, ktoré naopak prispievajú zdraviu našich kostí a ich obnove. Počuli ste už, že dnešné mlieko predávané v supermarketoch je len nabielo zafarbená voda plná konzervantov a nie sú v ňom už žiadne živiny? Do mlieka sa žiadne látky nepridávajú a pridávať ani nesmú, trvanlivé mlieko dlhšie vydrží vďaka technológii tepelného ošetrenia. Mlieko sa na pár sekúnd zahreje na teplotu 135–150 °C a potom veľmi rýchlo ochladí. Obsah vitamínov a minerálnych látok v mlieku sa pri tomto procese zníži asi o 10 %, pričom však dôjde k zničeniu prítomných mikroorganizmov. Strata desiatich percent živín síce nie je zanedbateľná, na druhú stranu celých 90 % živín si mlieko uchová – a to je stále dosť. Ešte lepšie je na tom mlieko označované ako čerstvé, ktoré sa zahrieva na teplotu max. 85 °C, jeho úprava je teda šetrnejšia. Pokiaľ si dáte čerstvé mlieko rovno od kravy, bude pravdepodobne chuťovo lepšie a bude obsahovať o trochu viac živín, súčasne sa ale vystavujete riziku konzumácie škodlivých mikroorganizmov, ktoré sa v mlieku môžu množiť. Pokiaľ by ste si také mlieko doma prevarili sami, strata živín bude vyššia ako v mlieku kupovanom, pretože v domácich podmienkach nedodržíte presné teploty ani rýchlosť a čas ohrevu. Obsah vápnika zostáva tak u čerstvého, ako aj u trvanlivého mlieka nezmenený.

Je kombinácia mlieka a kávy škodlivá?

Údajne by po pridaní mlieka do kávy malo dôjsť k vzniku škodlivej väzby, kvôli ktorej sa pre vás tento nápoj stane nebezpečným. Nemusíte sa ale ničoho báť, pokiaľ vám káva s mliekom chutí, pokojne si ju môžete dopriať. Ak niekomu kombinácia kávy s mliekom nerobí dobre, môže to byť kvôli intolerancii laktózy alebo precitlivenosti na kofeín. Jediné, čo sa po zmiešaní týchto dvoch zložiek stane, je, že sa spomalí vstrebávanie kofeínu. Pokiaľ sa teda potrebujete okamžite „nakopnúť“, bude lepšie fungovať káva bez mlieka. Naopak, ak ste na kofeín citlivejší, môže vám pomôcť práve kombinácia s mliekom alebo smotanou.

Mlieko a mliečne výrobky sú zdrojom bielkovín, dobre využiteľného vápnika, vitamínov

Kyslé mliečne výrobky sú tiež zdrojom probiotík, ktoré pozitívne pôsobia na mikroorganizmy v našom tele. Tie ovplyvňujú nielen našu imunitu a trávenie, ale aj celkové zdravie, vrátane udržania zdravej hmotnosti. Pokiaľ vám teda v konzumácii mlieka či mliečnych produktov nebránia etické dôvody, radíme mliečne výrobky do jedálnička zaraďovať. Vyberajte najmä tie kyslé (jogurt, kefír, cmar a ďalšie) a v čistej, neochutenej podobe.

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 01:48