Bežecké šestoro pre beh v lete
StoryEditor

Bežecké šestoro pre beh v lete

21.05.2024, 12:04

Prehriať sa, teda dostať úpal človek môže kdekoľvek, v pretekoch rovnako ako pri tréningu alebo na výlete. Takže aj keď nižšie spísané desatoro píšem hlavne pre účastníkov bežeckých pretekov a ich usporiadateľov, tak keď ich budete dodržiavať aj v bežnom živote, určite si ušetríte minimálne pár nepríjemných okamihov.

1. O niečo lepší čas v cieli nestojí za zdravotné komplikácie

Chápem, že doplniť tekutiny, alebo sa schladiť 2 kilometre pred cieľom sa môže zdať strata času, najmä keď sa pohybujete na úrovni osobného rekordu. Je však lepšie obetovať pár sekúnd na napitie a ochladenie, než si v cieli privodiť zdravotné komplikácie, zamestnať zdravotníkov, ktorí by v danej chvíli mohli pomáhať ľuďom skutočne v ohrození života. A verte, že proti tomu, čo môže prehriatie a dehydratácia spôsobiť, nie je nikto imúnny. Spomínam si, keď som pred rokmi bežal Transmoravský Masochistický Ultramaratón (100 míľ). Bol veľmi horúci deň. Horúco bolo také, že som cca na 100. kilometri odstúpil, schladil sa, posunul sa sprievodným autom o 20 km ďalej, a pretože mi už bolo lepšie, tak som sa rozhodol cez najhorúcejšie úsek cesty urobiť sprievod na trati jednému z účastníkov, aby v tom nebol sám. Spoločne sme prebehli ďalších 20 km na ďalšiu občerstvovačku. S tými, ktorí ju tu zaisťovali, som dohodol, čo bolo potrebné, keď som zrazu kútikom oka zachytil, ako môj súputník padá na zem. V poslednej chvíli som ho zachytil a zabránil tomu, že si nerozrazil hlavu o betónový obrubník plotu.

2. Organizovanie cieľového priestoru

Zorganizovať priestor za cieľom, aby to bolo po všetkých stránkach pre účastníkov komfortné, je oriešok. Samozrejme sa ponúka myšlienka, aby hneď za prebehnutím cieľom sa účastníci mohli napiť, niečo zjesť, osviežiť sa. Až za občerstvovacou zónou dávať účastnícke medaily. Áno, ponúka sa to ako logické riešenie, ktoré by tým, ktorí naháňajú sekundy a nevyužijú ponuku poslednej možnosti osvieženia na trati, mohlo pomôcť, že potom nemusí čakať na medaily v priestore, kde je dav ľudí natesnaných na seba. Dav ľudí, ktorý pridáva ďalšie teplo k normálnej teplote vzduchu, kde sa ľuďom nedostáva vzduch, a oni začnú padať ako muchy. Ako hovorím, ponúka sa to ako logické riešenie, pokiaľ si neuvedomíme, že tí čo dosiahnu cieľ, čoskoro tento priestor úplne zaplnia a len veľmi, veľmi ťažko ich niekto presvedčí, že by si mali vziať svoju fľašu s vodou, svoj banán a presunúť sa ďalej k zóne, kde sa dávajú medaily, pretože medaily už im neutečie.

3. Veľmi teplé počasie nie je ten správny čas na osobné rekordy

Na beh sa má človek obliekať tak, aby keď vyjde von pociťoval mierny chlad. Po pár minútach behu sa človek ohreje na prevádzkovú teplotu a potom už sa cíti príjemne. Toto platí, keď nie je teplo respektíve horúco. V horúcich dňoch majú tendenciu, hlavne muži, mať na sebe čo najmenej oblečenia, najlepšie hore bez. To však nie je najlepší nápad, pretože pot, ktorý sa pri výkone uvoľňuje, zvlhčí tričko či nátelník, ktorý máme na tele, a tým podporuje chladenie. Navyše nevystavujeme pokožku priamemu slnečnému žiareniu, ktoré potom povrch tela svojim pôsobením tiež prehrieva.

4. Väčšia rýchlosť (tempo) znamená väčší tepelný výkon

Celkové teplo, ktoré pôsobí na telo bežca, je súčet teploty vzduchu a tepla, ktoré generujeme svojim výkonom. Čím rýchlejšie bežíme, tým viac tepla produkujeme. Pokiaľ vám to nie je úplne jasné, tak vedzte, že to funguje, ako keď prikladáte do kachlí, čím viac do nich naložíte, tým väčšiu teplotu v miestnosti dosiahnete. Takže čím viac si naložíte, tým viac tepla generujete. Ak nechceme v teplom až horúcom počasí, aby sme náš kotol prehriali a on sa rozžeravil až buchol, tak musíme ubrať na výkone, pretože vonkajšiu teplotu vzduchu ovplyvniť nedokážeme.

5. V teplom počasí je viac ako inokedy žiaduce sa rozbiehať pomalšie

Mnoho účastníkov bežeckých pretekov prepáli začiatok. To prepálenie sa samo ponúka, pretože pred štartom vo vás všetko buble, adrenalín stúpa, všetci okolo vás sa so štartovným výstrelom vyrútia vpred, ako by niekto strieľal po nich. Máte pocit, že bežíte zadarmo. Teda až do chvíle, keď zistíte, že nohy oťažievajú, dych sa začína zadrhávať, prestávate sa potiť. Súperi, ktorých ste tak ľahko predbiehali, vám začínajú miznúť v diaľke a vy už viete, že dnes ste sa takisto nechali uniesť atmosférou pretekov.

6. Využívajte občerstvovačky aj osviežovačky

Nielen využívajte, ale doprajte si čas na nich zvoľniť a prejsť do chôdze, v pokoji sa napiť, dať si banán, alebo ak si nesiete vlastné občerstvenie, niečo z neho. V teplom počasí si chlaďte zátylok (proste tú hubku, čo dostanete, namočte a dajte si ju za tričko na krk a takto sa chlaďte), je to lepšie ako si len poliať hlavu. Tým zvoľnením nič nepokazíte, ba naopak, uvoľníte sa, vydýchate sa, aj tlak na výkon nebude taký urputný.

01 - Modified: 2024-07-24 07:34:10 - Feat.: - Title: Pravidlá behania v piesku a pri mori 02 - Modified: 2024-07-19 10:02:38 - Feat.: - Title: Famózne prekážky Laury Frličkovej v novom európskom rekorde 12,86 03 - Modified: 2024-07-18 08:13:14 - Feat.: - Title: Úvodný deň šampionátu s 19 slovenskými nádejami 04 - Modified: 2024-07-17 18:55:34 - Feat.: - Title: Na slávnostnom sľube olympionikov pred Parížom zastupovali atletiku tréneri a vedúci výpravy Jozef Repčík 05 - Modified: 2024-07-16 07:19:48 - Feat.: - Title: Rozdiely medzi dňom oddychu a aktívneho dňa na zotavenie
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. júl 2024 13:11