Pri hodinovom behu na lačno spotrebujeme časť svalového glykogénu, ktorý sa postupne dopĺňa zo sacharidy-obsahujúcich jedál a nápojov. Navyše nechceme, aby sa náš rozbehnutý metabolizmus začal „kŕmiť“ našimi vlastnými bielkovinami, najmä zo svalov, potrebujeme preto aj vhodnú dávku bielkovín. Mali by sme si dopriať niečo už počas prvej hodiny po behu.
Tekutina s obsahom bielkovín je ideálnou voľbou, pretože nám automaticky pomáha aj s hydratáciou a je vhodnejšia ako klasický sacharidovo-minerálny športovy nápoj. Do úvahy pripadá mlieko, srvátka, kyslé mlieko alebo žinčica.
Posledné dva menované nápoje poskytujú aj dávku baktérií mliečneho kvasenia, čo určite poteší náš tráviaci trakt. Zistilo sa, že vhodná kombinácia sacharidov (0,8 g/kg/h) a bielkovín (0,2-0,4 g/kg/h) maximalizuje syntézu bielkovín, ktorú potrebuje telo aj na reparáciu poškodených svalov.
Kakao alebo čokoládové mlieko sa javí ako ideálny regeneračný nápoj, pretože obsahuje ideálny pomer sacharidov a bielkovín (4:1). Platí to za predpokladu, že si ho neosladíte 4 lyžicami cukru, a že použijete normálne (plnotučné alebo polotučné) mlieko a nie nejakú bledú priesvitnú vodu.
Pár tipov:
Ak vám mlieko nerobí dobre, skúste ho vlažné a nie studené, pridajte si dávku probiotika a/alebo ho nevypite naraz, ale zapíjajte si s ním raňajky (napríklad ražný chlebík s maslom a medom).
Použite kvalitný kakaový prášok, nie rýchlo rozpustné prípravky, lebo si nebudete vedieť regulovať množstvo pridaného cukru.
Najprv zmiešajte kakaový prášok s cukrom, potom pridajte malé množstvo horúceho mlieka (alebo dajte do mikrovlnky). Starostlivo rozmiešajte a potom môžete zaliať studeným alebo vlažným mliekom podľa toho čo preferujete.