Podľa americkej štúdie sa ľahšie chudne s vaječnými raňajkami. Profesor obezitológie univerzity v Louisiane dokázal, že ak si ženy počas redukčnej diéty dopriali minimálne päťkrát do týždňa na raňajky po dve vajcia, za dva mesiace stratili o 65 % hmotnosti viac ako ostatné chudnúce ženy s rovnakým denným príjmom kalórií.
Pravidelná konzumácia vajec sa neprejavila zvýšenými hladinami tukov a cholesterolu v krvi a tieto ženy boli nielen sýtejšie, ale navyše mali viac energie ako tie, čo jedli rovnako energeticky bohaté raňajky na báze sacharidov. Odborníkov na výživu by ešte pred pár rokmi takéto výsledky poriadne vydesili.
Existujú ideálne raňajky?
Jedlo je oveľa viac ako len zdroj energie a na jednotlivé potraviny reagujeme každý inak. Stáva sa, že vám niečo nesadne, kým po inom jedle sa cítite dobre?
Na raňajky to platí desaťnásobne. Stačí poslúchať svoje telo a neznásilňovať ho nejakou super diétou v prípade, že netrpíte ochorením, ktoré si ju naozaj vyžaduje. Každý sme iný a potreby nášho organizmu sa navyše s vekom vyvíjajú.
Prejavuje sa to aj v zmene preferencií k jednotlivým jedlám a surovinám. Všeobecne akceptovateľný recept na ideálne raňajky preto neexistuje. Niečo iné jeme radi doma, iné si dáme na dovolenke a je neuveriteľné, čo sa do niektorých vojde, ak sú v hoteli k dispozícii raňajky formou bufetu (tzv. švédske stoly). Vyskladajte si raňajky podľa svojej chuti a tréningových plánov, dbajte však na dostatok (kvalitných) bielkovín a sezónnych tukov.
Chceš vedieť viac? Detailnejší článok o raňajkách vrátane praktických receptov nájdeš v aktuálnom RUNGO, ktoré sa v predaji objaví už o pár dní!