Dreamstime
StoryEditor

Základom výživy športovcov je pestrosť

25.03.2022, 12:35
Športová výživa je špeciálne odvetvie výživy, ktorá je v mnohých ohľadoch od tej bežnej veľmi vzdialená. Tá športová má svoje špecifiká, ale zase tak veľmi sa od bežnej nelíši. Ide len o to, poskytnúť telu dostatok energie a tekutín na to, aby ich malo dostatok pre svoju bežnú činnosť, a na to, aby „prežilo“ všetko, čo naň človek nakladá.

RIZIKÁ BEŽECKEJ VÝŽIVY
Každý začiatok je ťažký, v prípade športovej výživy to platí dvojnásobne. O to viac, že v tomto prípade nám nestačí len vedieť, ako správne namiešať svoju dennú dávku jedla (potravinovú pyramídu), ale byť tiež oboznámený s fungovaním fyziologických pochodov v našom tele, a to tak vo všeobecnosti, ako aj pri športovom výkone. Medzi bežnou populáciou sa traduje, že behanie nie je nič zdravé, že od určitého veku už je dokonca pre človeka nebezpečné. Najlepšie to dokumentuje jedna otázka, ktorá mi pred pár rokmi prišla: „Mám päťdesiat rokov, chcel som začať behať, aby som znížil svoju hmotnosť a zlepšil svoju fyzickú kondíciu. Zašiel som za svojím lekárom, povedal mu svoje rozhodnutie a jeho reakcia ma úplne zdrvila, lebo jeho odpoveď znela: 'Človeče, začať behať v päťdesiatich rokoch? Chcete spáchať samovraždu?' Mohli by ste mi, prosím, teda napísať, či je behanie pre mňa naozaj také nebezpečné?“

JE BEHANIE TEDA NAOZAJ NEBEZPEČNÉ?
Tak ako všetko v našom živote, je to vždy o tom, nájsť správnu mieru. Ak začína behať človek, ktorý roky nič nerobil, treba ho presvedčiť o tom, že každý krok, ktorý odteraz urobí navyše, mu len prospeje, pričom nejde o to, aký rýchly ten krok bude. Rovnaké je to v prípade, že sa iný rozhodne pracovať na svojej fyzickej kondícii vo fitcentre pomocou posilňovacích strojov alebo s využitím rôznych aeróbnych trenažérov. Obdobné je to aj s výživou. To znamená, že človek, ktorý sa začne venovať akejkoľvek športovej aktivite, by si mal uvedomiť, že telo musí dostať svoju porciu energie, vitamínov, minerálov a ďalších doplnkov stravy, aby bolo schopné v pohode fungovať. Doplnky stravy nemusia byť nutne tie, ktoré ponúkajú v lekárňach, rôznych špecializovaných predajniach výživy či fitcentrách. Doplnky výživy obsahujú predovšetkým bežné potraviny. Dôležité je naučiť sa orientovať vo všetkých tých ponukách a reklamách, ktoré na vás denne útočia zo všetkých strán. Najjednoduchšie je potom kupovať to, čo kde vyrastie, nie to, čo niekto vyrobí.

K ŠPORTOVEJ VÝŽIVE SA OBRACAJÚ VÝKONNOSTNÍ BEŽCI, „HOBÍCI“ A AJ TÍ, KTORÍ CHCÚ SCHUDNÚŤ
Tu je potrebné zdôrazniť, že športová výživa nie je žiadna diéta, ktorá by vám mala umožniť zapracovať na vašej váhe, ale je to rýdzo špecializovaná súčasť výživy, pri ktorej treba prihliadnuť na to, že okrem energie na výkon musíte dodať telu energiu pre život. Nedostatok energie pre život (bazálna energia) potom môže spôsobiť aj vážne poruchy metabolizmu vrátane vstrebávania a ukladania minerálov, stopových prvkov a tvorby životne dôležitých komponentov, ako sú napríklad hormóny a enzýmy.

ZÁKLADOM ZDRAVIA A FYZICKEJ KONDÍCIE JE PESTROSŤ STRAVY
Zoznam položiek potravín, vhodných pre behajúceho človeka, je rovnako široký ako zoznam pre človeka, ktorý sa o svoje zdravie vôbec nestará. Rozdiel je len v množstve a v čase, keď tú potravinu konzumuje. Veď práve pestrosť je základom života, a nie stereotyp. Ten vedie tak v bežnom živote, ako aj pri behaní, k takým úchylkám, ako sú návyk (keď sa v nápojoch obmedzíme len na kávu, kolu, džúsy, iónové nápoje a podobne) a nerovnováha (keď sa v zdrojoch energie obmedzíme len na „rýchle“ sacharidové palivo z ovocia, ktoré nám vydrží len krátko). Existujú aj iné plnohodnotné zdroje živín, teda sacharidov, bielkovín, tukov, vody, mikroživín, vitamínov, vitagénov, minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré potrebujeme na optimálny výkon aj zdravie. Niektoré z nich nás nečakaným zaradením medzi vhodné a zdravé potraviny môžu svojimi účinkami dokonca prekvapiť či nadchnúť, ako napríklad čokoláda, hovädzí steak či červená paprika.

NA ČO BY STE NEMALI ZABÚDAŤ, AK ŠPORTUJETE
Každý športujúci človek musí zvýšiť príjem energie zo všetkých jej zdrojov (sacharidov, bielkovín, tukov), vitamínov a minerálov s antioxidačnými účinkami, ktoré pomáhajú pri regenerácii (selén, zinok, vitamíny skupiny B a iné), podieľať sa na rozvode kyslíka v tele (železo) a na stavbe namáhaných tkanív (vápnik), a tiež treba prijímať väčšie množstvo bielkovín na regeneráciu unavených svalov. Všetky tieto dôležité látky objavíte v tých najneočakávanejších potravinách. Nasledujúce potraviny vám poskytnú energiu, spomínané stavebné a regeneračné látky pre športové aktivity zamerané na silu, dynamiku či vytrvalosť, kratšiu obnovu síl (regeneráciu) a trvalý pocit vitality a zdravia. Dôležité je, že vám dodajú aj niečo navyše, bez čoho by jedlo nebolo jedlom, teda chuť a pôžitok. Výživa pre športujúceho človeka môže byť veľmi chutná, či už miluje mandle, lososa alebo cestoviny.

ZLOŽKY VÝŽIVY AKTÍVNE ŽIJÚCEHO ČLOVEKA TROCHU PODROBNEJŠIE
Vápnik a mlieko sú pre športujúceho človeka jedny z najdôležitejších živín, zodpovedných za výstavbu kostného tkaniva, kontrakciu svalov a nervový prenos. Prijímanie dostatočného množstva vysoko vstrebateľného vápnika napomáha k predchádzaniu zlomenín a svalových kŕčov. Mlieko, okrem toho, že napomáha vstrebávaniu vápnika, je tiež výborným prostriedkom na obnovu síl po behu, pretože je zdrojom rýchlo vstrebateľných sacharidov a bielkovín. Konzumácii mlieka sa však vyhnite pred športovým výkonom, pretože potom môže spôsobiť pichanie v boku, a obmedzte pitie mlieka pri chrípke, nádche a prechladnutí, pretože zvyšuje zahlienenie. Ak ste alergický na mliečny cukor laktózu (tzv. laktózová intolerancia), konzumujte mlieko so zníženým obsahom laktózy či mlieko so živými kultúrami, alebo ich úplne vylúčte z jedálnička a nahraďte, ak je to možné, jogurtom. Je všeobecne známe, že prospešná je konzumácia olivového oleja. V porovnaní s inými rastlinnými tukmi má ten olivový najnižší obsah nasýteného tuku zanášajúceho cievy (ateroskleróza) a najvyšší podiel tzv. mononenasýteného tuku, ktorý znižuje riziko cievnych ochorení. Olivový olej je tiež bohatší na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú hlavne v rybách a ktorých konzumácia prospieva v boji s ochoreniami srdca. Takisto ľanový olej obsahuje vysoké množstvo omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Je to „zdravý“ druh tuku, ktorý posilňuje imunitu, krvný obeh a tiež výdrž. Zabraňuje zhlukovaniu krvných doštičiek a vytváraniu nebezpečných krvných zrazenín. Bežci by takisto mali mať vo svojom jedálničku tradičné „bežecké“ potraviny ako cestoviny, hnedú ryžu, ovsené vločky, banány, brokolicu, jahody, strukoviny, a takisto rôzne druhy orechov.

01 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 02 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 03 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 04 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 20:15