Správny čas na energetickú tyčinku.Dreamstime
StoryEditor

Správny čas na energetickú tyčinku

29.04.2022, 09:10
Spomeňte si, kedy ste naposledy jedli energetickú tyčinku. Je pravdepodobné, že ste boli trochu hladní. Neboli ste však dosť hladní na to, aby ste sa poriadne najedli, a tak ste siahli po tomto občerstvení. Tieto typy tyčiniek je však vo všeobecnosti vhodnejší na maškrtenie pred tréningom.

AKO POMÁHA TENTO TYP POTRAVINY?
Ak ste trochu hladní a dáte si energetickú tyčinku, je to v poriadku. Takéto tyčinky majú zvyčajne vyšší obsah kalórií a sacharidov ako tradičné proteínové tyčinky. Je dobré, keď obsahujú ovos, ktorý poskytuje komplexné sacharidy. Kým ovos naše telo strávi, tak to nejaký čas trvá, a v tomto období poskytne telu trvalú energiu počas celého tréningu. Odborníci odporúčajú zjesť energetickú tyčinku s komplexnými sacharidmi asi hodinu pred cvičením, pretože jej trávenie trvá dlhšie ako trávenie jednoduchých sacharidov (niečo vyrobené z bielej múky).

Ak konzumujete energetickú tyčinku bezprostredne pred behom, ideálne si ju dajte s niečím jednoduchým, ako napríklad s ľahko stráviteľnými sacharidmi. Existujú však aj prípady, keď môže byť v poriadku dať si energetickú tyčinku, aj keď sa nechystáte na beh. Musíte sa len uistiť, že obsahuje všetky tri makroživiny: sacharidy, bielkoviny a tuky. Ak si dáte energetickú tyčinku na dopoludňajšie alebo popoludňajšie občerstvenie, potom je ideálne nájsť takú s dobrým pomerom uhľohydrátov (ideálne s vlákninou), bielkovín a tukov, ktoré vám pomôžu cítiť sa sýty a stabilizovať hladinu energie v najbližších niekoľkých hodinách po jej zjedení.

NA MAŠKRTENIE SI VYBERTE NIEČO S VYŠŠÍM OBSAHOM BIELKOVÍN A ZDRAVÝCH TUKOV
Tieto dve živiny utíšia hlad a udržia vás sýtych medzi jedlami. Vo všeobecnosti sa neodporúča jesť energetickú tyčinku ako desiatu, keď necvičíte, pokiaľ nemáte čas zjesť plné jedlo. Za týchto okolností môže tyčinka dostať do vášho systému nejaké živiny, ktoré vám poskytnú trvalú energiu na to, aby ste prežili celý deň. Vyhľadajte si takú, ktorej zloženie poznáte a rozumiete tomu, na rozdiel od prísad, ako sú umelé sladidlá a rôzne oleje. Cukor v tyčinke je v poriadku, no nemal by tvoriť jej základ.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 13:26