Zabráňte vzniku silného pocitu hladu
StoryEditor

Zabráňte vzniku silného pocitu hladu

07.12.2022, 10:12

Keď človek dostane veľký hlad, tak sa obvykle nezaujíma o výživovú hodnotu toho, čo konzumu je, ale skôr o to, aby čo najrýchlejšie zjedol všetko, čo má po ruke. Hladu, fyziologickej potrebe za každú cenu ho uspokojiť a psychologickej túžbe ukojiť ho maškrtami možno predchádzať tak, že rozložíme príjem kalórií rovnomerne do celého dňa. To je v rozpore s bežným modelom, kedy cez deň jeme skôr málo, ale zato sa prejedáme večer.

Pri zostavovaní víťazného stravovacieho plánu majte na pamäti dve hlavné pravidlá:

1. Pri každom jedle jedzte potraviny z minimálne troch, lepšie zo štyroch a ideálne z piatich nutrične bohatých skupín

Pri každom jedle sa odporúča konzumovať päť druhov potravín: bielkoviny, obilniny, ovocie, zeleninu a mliečne (na vápnik bohaté) produkty. Čím viac druhov potravín jete, tým širšie spektrum vitamínov, minerálov a ďalších živín konzumujete. Mnoho ľudí má značne jednotvárnu stravu: ovsené vločky, ovsené vločky, ovsené vločky; jablká, jablká, jablká; proteínové tyčinky, proteínové tyčinky, proteínové tyčinky. Tento prístup síce robí život jednoduchším, pretože minimalizuje rozhodovanie a uľahčuje nákupy, ale môže viesť k nevyváženej strave a chronickej únave. Namiesto stále rovnakých jedál pripravovaných z celkom desiatich až pätnástich potravín týždenne zvýšte rozmanitosť konzumovaných potravín na tridsaťpäť druhov. To sa dá ľahko dosiahnuť tak, že na raňajky ňu nebudete jesť stále rovnaké ovsené vločky s mliekom a banánom, ale rôzne druhy cereálií doplnené rôznym ovocím a orechy. Podobne na obed nebudete jesť obyčajný sendvič s morčacou šunkou, ale rôzne druhy pečiva s rozmanitými náplňami, napr. ražný chlieb s morčacou šunkou, avokádom a nízkotučným syrom ak tomu baby karotku. Začnite si to počítať!

2. Jedzte striedmo

Konzumujte prevažne zdravé potraviny, ale nezakazujte si úplne ani menej zdravé potraviny, ktoré máte radi. Namiesto rozdelenia potravín na zdravé a nezdravé sa snažte premýšľať nad vyváženosťou a posudzujte svoje celkové denné menu. Zaraďujte do neho približne 85–90 % nutrične bohatých potravín a 10–15 % potravín, ktoré sú nutrične chudobnejšie, ale máte ich radi. Tak môže byť aj sušienka alebo čokoláda súčasťou výživnej stravy. Dôležité je vyvážiť po väčšinu dňa takéto nutrične chudobné potraviny potravinami zdravšími. Kľúčom k zdravej športovej výžive je konzumácia pestrej a nutrične bohatej stravy, ktorá zahŕňa päť základných potravinových skupín (ovocie, zeleninu, obilniny, bielkoviny a mliečne výrobky bohaté na vápnik alebo s nízkym obsahom tuku). Jedzte viac zeleniny a ovocia, jedzte zeleninu rôznych farieb, predovšetkým tmavo zelenú, červenú a oranžovú. Viac ako polovica pečiva, ktoré konzumujete, by malo byť celozrnné. Konzumujte viac netučného alebo nízkotučného (alebo sójového) mlieka a mliečnych výrobkov (jogurtov, kefírov, syrov). Jedzte rozmanité potraviny obsahujúce bielkoviny, napríklad fazuľu, strukoviny, orechy, semienka, sójové výrobky, vajcia, morské plody, hydinu a chudé mäso. Dvakrát týždenne si namiesto iných živočíšnych bielkovín dajte rybu. Nahraďte potraviny s vysokým obsahom pevných tukov (napr. tučné fašírky a rebierka) potravinami, ktoré obsahujú menej pevných tukov a kalórií (napr. kura a vajcia) alebo ktoré sú zdrojom zdraviu prospešných olejov (napr. ryby a orechy). Kde je to možné, používajte oleje (napr. olivový alebo repkový) namiesto pevných tukov (napr. maslo a margaríny).

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 13:31