Pri pravidelných dávkach jedla sa často skvalitní trávenie
StoryEditor

Pri pravidelných dávkach jedla sa často skvalitní trávenie

11.09.2024, 13:45

Rovnako ako je dobré dodržiavať pevný spánkový rytmus, teda chodiť spať a vstávať denne v podobnú hodinu, platí to isté aj pri jedle. Pravidelnosť a konzumácia podobne veľkých porcií v rovnakom dennom čase dokáže udržať pocit dostatku energie aj upraviť trávenie. Často vídame ako problematické, že sa príjem energie v jednotlivé dni zásadne líšia.

Jeden deň je príjem vysoký, ďalší deň je človek stále ešte najedený a príjem energie sa preto zníži

Logicky potom skáče hore a dole aj príjem jednotlivých živín. To sa prejaví ako nerovnomerným pocitom energie v priebehu dňa aj týždňa, tak v problematickom zažívaní či nepravidelnej stolici. Keď počet porcií zjednotíme a budeme sa stravovať denne v podobnej dobe, často sa zrovnajú aj už spomínané problémy so zažívaním a typický je aj nečakaný subjektívny pocit dostatku energie. Nepravidelná strava tiež súvisí s väčšími výkyvmi hladiny krvného cukru. Tie následne vedú k pocitu hladu a k chutiam na sladké alebo aj tučné potraviny. Práve nadmerné zaraďovanie sladkého a tučného jedla je typickým javom, ktorý vídame v jedálničkoch, v ktorých chýba náznak pravidelnosti.

Ako často a kedy treba jesť?

Niektorí stále tvrdia, že by sme mali jesť v čo najmenších porciách, ale veľmi často. Iní naopak propagujú názor, že najideálnejšie pre náš organizmus je konzumovať stravu iba 1–2× denne alebo prijímať potravu v určitom niekoľkohodinovom dennom okne. Stopercentne pravdivé nie je ani jedno tvrdenie. Nedá sa povedať, že bez raňajok by bolo celé naše stravovanie a snaha zbytočná, ani to, že nemôžeme dosiahnuť vytúžené výsledky, pokiaľ nebudeme jesť každé dve hodiny. Na svete určite existuje niekto, komu vyhovuje tá či ona frekvencia stravovania a počet porcií, pri ktorých dosiahol pozitívne výsledky. Rovnako existujú najrôznejšie štúdie zaoberajúce sa každým spomínaným druhom stravovania a opäť je určite možné nájsť takú, ktorá bude dokladať celkový pozitívny efekt alebo aspoň jednotlivé kladné aspekty každého z nich. Vždy záleží na celkovom príjme energie. Pri skladbe jedálnička je treba dať pozor na výber potravín, zastúpenie jednotlivých živín, ale samozrejme, aj na celkový energetický príjem. Pokiaľ budete svoj denný príjem energie a jednotlivých živín dodržiavať, nemusí hrať zásadnú úlohu, či budete jesť tri alebo päť porcií za deň. Rovnaké výsledky môžete dosiahnuť pri rôznom rozložení stravy a podobne môžete pri rôznych frekvenciách stravovania aj priberať, ak váš príjem energie prevýši výdaj a chudnúť, keď váš výdaj prevýši príjem. Odporúčame pravidelnú stravu rozloženú zhruba do troch až šiestich porcií za deň. To znamená raňajky, obed, večeru a prípadne jednu až dve desiaty alebo druhú večeru podľa denného rytmu, osobných preferencií a nárokov na príjem stravy. Tento systém sa najviac osvedčil hneď z niekoľkých dôvodov. Väčšina ľudí udáva toto rozloženie ako najpríjemnejšie, pretože im dovoľuje najlepšie zladiť ich stravovacie zvyklosti s okolím a prináša väčšiu slobodu v sociálnom živote. Umožňuje obedovať s kolegami z práce, večerať s rodinou, s kamarátkou pri popoludňajšej káve.

01 - Modified: 2024-09-06 08:25:16 - Feat.: - Title: Túžba po víťazstve funguje ako zdroj energie 02 - Modified: 2024-09-06 08:20:07 - Feat.: - Title: V prípade bolesti oddychujte, liekmi si uškodíte 03 - Modified: 2024-09-04 04:30:49 - Feat.: - Title: Juniorské MS v Lime: Rebecca Slezáková siedma vo finále 400 m prekážok 04 - Modified: 2024-09-04 04:26:35 - Feat.: - Title: Výborný výkon vytrvalca Petra Fraňa vo Francúzsku 05 - Modified: 2024-08-28 07:10:03 - Feat.: - Title: Príčinou kŕčov môžu byť zlyhania nervovo-svalovej koordinácie
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
11. september 2024 13:45