Význam spätnej väzby
StoryEditor

Význam spätnej väzby

07.11.2023, 10:51

Tá, ktorá najviac zvýši našu sebadôveru, je nepochybne pozitívna. Tento feedback je zameraný na úkon alebo výkon (prípadne na ich zlepšenie). To však znie oveľa jednoduchšie, než tomu v skutočnosti je. Veľa trénerov, rodičov a spoluhráčov má totiž často problém s vynechaním negatívneho hodnotenia a použitím iba pozitívneho hodnotenia. Často žijú v predstave, že to nejde inak a že ten, kto sa učí, „musí predsa vedieť, čo robí zle“, lebo po zlom výkone, ktorý je mu vyčítaný, „sa nabudúce bude viac snažiť“.

Mnohí sa tiež obávajú, že po pozitívnom hodnotení nastane stav spokojnosti a nadmerného upokojenia a že si začne myslieť, že už všetko dokonale ovláda. Je však nutné si uvedomiť, že negatívna spätná väzba môže mať na sebadôveru športovcov až zničujúci efekt, čo je potrebné sa vyhnúť. A to je určite možné. A aký efekt má pozitívny a negatívny feedback na vzťah športovcov s jeho koučom a rodičmi? Niektorí kouči používajú v športe falošný feedback. Tí svojim športovcom pred začiatkom pretekov povedia, že ich výkon bol lepší pri tréningu (skočili vyššie, zdvihli väčšiu záťaž, hodili ďalej, podávali rýchlejšie atď.), než tomu v skutočnosti bolo, a to s vidinou toho, že tak športovcom dodávajú sebavedomie či ho tým nabudzujú. Je však nutné si uvedomiť, že falošný feedback môže mať pozitívny efekt na výkon, ale zároveň môže pôsobiť aj úplne opačne, najmä ak je používaný príliš často alebo neopatrne. Vždy po tréningu a závode nezabudnite vyjadriť svoje pozitívne zážitky. Počas každého tréningu trénujte vždy aj to, čo ovládate najlepšie. Má to pozitívny efekt na sebadôveru, čo okrem iného predstavuje dôležitý faktor pre úspech v súťažiach.

Prehra má často väčšiu váhu ako víťazstvo

Hovorí sa, že ľudia majú problémy so zmenou. To ale nie je tak úplne pravda. Ak zmena znamená okamžitú odmenu, nikto sa nesťažuje. Pokiaľ však zmena predstavuje na samotnom začiatku stratu a zisk prichádza až neskôr, potom ľudia radi nie sú. Musia pracovať tvrdšie a vymýšľať nové tréningové programy, prídu tak o slobodu a úkony nemôžu vykonávať automaticky. Automatizmy sú preč, čo vnímajú ako stratu. Fakt, že prehra váži viac ako výhra, má niečo spoločné s ľudskou potrebou prežiť. Ohrozenie alebo nebezpečenstvo nám živočíchom dáva veľmi silný podnet na začatie akcie. Nie je dôležité, v akej forme strata prichádza, skrátka ju v žiadnom prípade nechceme. Tak je to aj s našimi vlastnými zmenami, ktoré sme nútení urobiť. Ak sa chceme v akomkoľvek športe dostať na vrchol, musíme nielen tvrdo trénovať, ale zároveň sa naučiť zaobchádzať s mnohými ďalšími okolnosťami. Večierky, oslavy, nezdravé jedlo, to sú všetko veci, ktoré športovcom na ich ceste k vrcholu neprospievajú. Často ale v momente, keď tieto lákadlá odmietame, pociťujeme stratu niečoho príjemného. Tresty a hrozby, ktoré tiež vážia viac ako ocenenie, majú dlhodobé následky.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 19:53