Na behanie sa oblečte, akoby bolo vonku o desať stupňov teplejšie, než v skutočnosti je. Inými slovami – oblečte sa tak, aby vám bolo príjemne uprostred tréningu, nie na prvom kilometri, keď sa telo iba zahrieva. Výnimka: Okrem teploty treba brať do úvahy aj vietor – v tom prípade sa oblečte teplejšie.Flickr
StoryEditor

Ďalšie tri mentálne tajomstvá ako trénovať v diskomfortnej zóne

Keď sa beh stane neznesiteľný a vy chcete už skrátka prestať, tak tu je návod ako si s tým poradiť.

4. Zlomte to

Rozdeľte váš tréning na menšie kúsky. Namiesto stresovania sa z predstavy, že máte pred sebou ešte 10 kilometrov a už teraz cítite únavu v nohách, myslite len na najbližší dvojkilometrový úsek, prípadne na desať kilometrových, ale zakaždým po jednom. Tak sa dokážete sústrediť na menšie mikrocykly a ľahšie tak udržíte tempo. Tieto mini ciele sú ľahšie splniteľné, ľahšie vizualizovateľné. Napríklad si môžete trať rozdeliť podľa jednoduchých optických bodov ako je povedzme lampa, poštová schránka či strom. Bežíte k tomuto vizualizačnému bodu a ak sa naozaj cítite mizerne, tak zastavíte. Ale vo veľkej väčšine prípadov budete schopný bežať ďalej, zase k ďalšiemu opornému bodu.

5. Opakujte si mantru

Majte inšpiratívne slovné spojenie alebo frázu, o ktorú sa môžete oprieť počas mimoriadne krutých momentov. Pamätáte si ako naša tenistka Dominika Cibulková v kritických momentoch používala mantru „pome!!!“ (po slovensky „poďme“), pomocou ktorej sa spravidla dostala zo zlej dispozície. Presne to je ono! Niečo ako „som silný“ alebo „viem pracovať tvrdo“ vám môže dodať motiváciu, keď potrebujete siahnuť na ozajstné dno svojich síl. Opakovanie mantry opäť a opäť môže utopiť pocity pochybností a nahlodávania, ktoré prenasledujú každého športovca v kritických situáciách.

6. Pripomeňte si predchádzajúce víťazstvo

Pohľad späť na predchádzajúce úspechy a triumfy vám pomôže zvýšiť sebavedomie aspoň v strednodobom horizonte. Napríklad pri vyčerpávajúcej kombinácii kopcov si môžete povedať, „veď keď som dokázal zvládnuť polmaratón v takom horúcom počasí, tak takéto kopce ma predsa nemôžu rozhádzať“. Naozaj to pomáha.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 08:45