StoryEditor

Veľmi dôležitý "Plán hry" pri behu

26.06.2021, 13:03
Psychológovia vám potvrdia starú známu skutočnosť, že to, čo si vytvárate vo svojej hlave, vedie vaše správanie, činy a teda aj výsledky.

Rozhovor samého so sebou

 Psychológovia vám potvrdia starú známu skutočnosť, že to, čo si vytvárate vo svojej hlave, vedie vaše správanie, činy a teda aj výsledky.


Rozprávanie samého so sebou vás môže dostať do správneho pozitívneho módu, čo vám následne umožní správať sa sebavedomo ako aj relaxovane, skrátka dostať sa do mentálnej formy a zotrvať v nej. Rovnako ľahko, ak ste v strese alebo unavení, však môže podkopať vaše sebavedomie, vytvárať pocit úzkosti, zvýšeného napätia a straty formy. Čo poviete samo sebe, či to je pozitívne alebo negatívne, sa vám zvyčajne ako ozvena vráti späť.

Zostavenie pozitívnych vnútorných hovorov a pozitívneho vytvárania predstáv o tom, ako sa chcete cítiť a ako chcete reagovať na vonkajšie podnety sa dá dlhodobo využívať na zvyšovanie výkonnosti, zvýšenie sebavedomia a zvýšenie koncentrácie aj na tie najnáročnejšie výzvy. Prelomenie starých zväzujúcich zvykov, v ktorých ste sami seba vnímali ako neschopného čeliť konkurencii alebo ste cítili neustály pocit sklamania z vašich tréningových výsledkov, sa dá aj vďaka vnútorným rozhovorom samého so sebou, rozhovoru uzavretého vo vašej hlave. Ten vie veľa zmeniť. Pomocou neho si vytvoríte nové, pozitívne mentálne obrázky a následne vzorce, čím sa preladíte na pozitívnu vlnu.

 Plán hry

 Najužitočnejším nástrojom pre súťaž, ktorý ponúka športová psychológia, je takzvaný Plán hry. Zameriava pozornosť bežca na to, čo je v každom jednom kroku na trati to najdôležitejšie. Existuje osem kľúčových aspektov. Pred nadstavením Plánu hry si určite konkrétny cieľ pre dané preteky, či tréning, napríklad dokončiť preteky po dlhej pauze spôsobenej zranením, alebo dosiahnutie kvalifikačného času potrebného na nomináciu do národného tímu. No a potom:

  1. Rozdeľte preteky do prirodzených fáz, z ktorých má každá nejaké svoje prirodzené hranice a rovnako aj vlastné ciele. Napríklad, pri behu na 10 km by to mohlo vyzerať takto- zahrievacia fáza+ štart a prvé kilometre; prostredných 7-8 kilometrov, posledné 2 kilometre, posledných 500 metrov. Zmyslom je zachovať si motiváciu a vedieť, čo sa bude diať ďalej.
  2. Prispôsobte si svoj Herný plán pre konkrétnu situáciu, preteky alebo tréning. To vám umožní maximalizovať vašu formu a aj efektívnosť.

  1. Využite pozitívny rozhovor samého so sebou na udržanie motivácie a potlačenie negatívneho stresu. Povedzte si napríklad - „toto je príležitosť, na ktorú ste čakali“, prípadne „možno je to ťažké, ale zameraj sa na svoju formu a zostaň mysľou v prítomnosti“.

  1. Využívajte pritom vôľové frazeologizmy, aby ste sa nastavili na potrebnú hladinu výkonu, ako napríklad „silný“, „pevný“, zostať“, „odolať“, „dokončiť“ či „vytrvať“.

 

  1. Naplánujete si stratégiu na štart, vrátane finálneho mentálneho i fyzického zahriatia sa, rovnako aj si detailne predstavte ako budete bežať počas prvých pár sto metrov na pretekoch. To vám zaručí dobrý a asertívny začiatok, a ten vám dodá sebadôveru na zostatok pretekov.

 

  1. Popracujte na stratégii predchádzania možným problémom. Naučte sa psychicky každú krízu vyriešiť ešte predtým ako bude mať zhubné následky na váš výkon. Naprogramujte si krízovú „back to basics“ vnútornú komunikáciu (naspäť k základom), ak vaša myseľ zostane prázdna a máte pocit, že si neviete spomenúť, čo máte robiť ďalej.

 

  1. Mentálne zvýšenie intenzity- v momentoch, kedy naozaj musíte tvrdo bojovať sám so sebou, potrebujete zbraň ťažkého kalibru. Prepnite sa vtedy do módu: MYSLITE VO VEĽKOM, MYSLITE RÝCHLEJŠIE, MYSLITE HLASNEJŠIE.

 

8.   Spätné vyhodnotenie- umožňuje vám poučiť sa z vášho výkonu, jeho priebehu. Uvedomte si, čo bolo dobré a teda čo chcete zopakovať aj nabudúce a naopak, čo potrebujete zmeniť. Ak buďte vynechávať túto dôležitú fázu, budete opakovať stále tie isté chyby.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 06:20