Čo sa stane, keď dosiahneme cieľ?
StoryEditor

Čo sa stane, keď dosiahneme cieľ?

03.11.2022, 09:43

Často sa vrátime späť k svojmu starému správaniu. U ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, sa tomu hovorí jojo efekt. Vo chvíľi, keď je akútne nebezpečenstvo preč, rozplynie sa aj motivácia dodržiavať nový model správania.

U športovcov môžeme často zaznamenať dobrý začiatok na začiatku sezóny

Športovci trénujú spolu, dochádzajú na kondičný tréning, poctivo sa pripravujú... Avšak keď sa súťaže chýlia ku koncu, prestávajú športovci trénovať a pre mnohých z nich nastáva pokojnejšie obdobie. Keďže trest a ohrozenie sú tak veľmi vnímané, používame ich často na to, aby sme menili niečie správanie. Odtiaľ pochádza aj naše prirodzené uprednostňovanie negatívneho feedbacku. Kedy tréner najčastejšie trestá svoju skupinu mladých za ich správanie? Vtedy, keď sám začína niečo strácať, prehľad alebo trpezlivosť. Tréner však môže svojich zverencov odmeňovať za dobré správanie, čo ale často nerobí, pretože by musel najprv zmeniť sám seba a naučiť sa nový model správania. To by potom musel zaradiť do tréningu (a zo začiatku by mal zaiste pocit, že tým stráca čas). Preto, keď mládež začne hnevať a nepočúva, začne trestať alebo hroziť. Chce predsa rýchlo pokračovať v tréningu. Vie, že trest alebo hrozba má dva a pol násobne väčší efekt na správanie, naučí sa pre to: „Potrestám ich. To má pozitívny efekt. Trest je dobrou metódou. Odmeňovanie zverencov mi naopak nič neprinesie.“ Tréner si tak hrozbu a tresty osvojí ako metódu, ako vychovávať deti.

Trestať a hroziť síce môže byť efektívne, ale iba v krátkodobom horizonte

Okrem toho totiž prináša množstvo negatívnych aspektov. Zmena správania potom nasleduje len dočasne. Keď má nepokojná mládež nariadené byť ticho až do konca tréningu, väčšinou sa toho držia. Pritom ale existuje veľká pravdepodobnosť, že neverbálne dávajú svoju otrávenosť najavo a žiadaný efekt bude do budúceho tréningu rovnako preč. Urobia len to, čo sa od nich v ten daný moment žiada, nič navyše. Správajú sa disciplinovane, len keď je tréner nablízku, keď sa však vzdiali, vráti sa ich divoké správanie späť. Pamätajte si, že účinok hrozby trestu je prechodný. Tresty a hrozby navyše nevedú k dobrým vzťahom. Deti často nechcú v rámci ďalšej sezóny k „tomu protivnému trénerovi“, atmosféra pri tréningu sa im nepáči a často sa rozhodnú ísť robiť úplne niečo iné.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 10:59