Postavte svoj tréning na tempe, ktoré ste schopný udýchať
StoryEditor

Postavte svoj tréning na tempe, ktoré ste schopný udýchať

09.12.2022, 12:24

Bežecký tréning, ale vlastne každý tréning vytrvalostných disciplín je o tom byť schopný bežať čo najrýchlejšie, dobehnúť čo najďalej a s čo najmenšou námahou. Prečo zakaždým, keď sa rozbehne, musím bežať desať či pätnásť minút, než sa mi začne bežať dobre? Prečo, hoci už behám niekoľko mesiacov, niekoľko rokov, nie som schopný ubehnúť viac, ako keď som s behaním začal?

Kedy konečne dosiahnem ten krásny pocit a ja sa pri behu budem vznášať hlavou v oblakoch a nebudem len stále pripútaný pevne nohami na zemi, pričom čím dlhšie bežím, tým viac pociťujem zemskú ťarchu, teda presnejšie, tým viac mi tuhnú nohy, ruky, celý človek? Neviem, kto ľuďom „nakecal“ ten nezmysel, že len keď dajú do behu všetku silu, čo majú, to má význam. Je prekvapujúce, že deväťdesiat percent tých, ktorí začnú behať, začne behať práve týmto spôsobom. Jediným možným vysvetlením je to, že si myslia, že čím rýchlejšie budú behať, tým skôr budú v dobrej fyzickej kondícii, tým skôr bude ich telo zodpovedať ich estetickým predstavám. Dámy budú iba zelené od zlosti, že to zase nie je to, čo chceli a ohnuté od toho, že ich telo nebude schopné znášať záťaž na ne vloženú. No a u pánov to bude ​​to isté, len s tým rozdielom, že sa kilá budú nerušene ďalej pribúdať, ich postava bude mať čím ďalej tým viac ďaleko do ich vysnívaného tvaru.

Spomaľte svoj beh a dosiahneš svoj cieľ, a to veľmi rýchlo

Je to paradox, ale napriek tomu tým, že spomalíte svoj beh a jedine tým, že spomalíte svoj beh, dosiahnete to, že budete schopní ubehnúť viac kilometrov a behať rýchlejšie. Je to o tom, že ak chceme bežať vytrvalo a dlho, musí mať vaše telo pre túto činnosť stály prísun energie. Keď ju vyčerpáte behom krátkeho času a nevytvoríte telu také podmienky, aby mohlo čerpať zo svojich naakumulovaných zdrojov (vašich glykogénových prípadne tukových zásob), tak sa zastaví. Spôsob, ktorý volí väčšina rekreačných bežcov, spôsob, kedy sa snažia od začiatku bežať tým najvyšším tempom, ktorého sú schopní dosiahnuť, nie je len z hľadiska rozvoja ich fyzických schopností k ničomu, on je dokonca pre nich aj zdravotne nebezpečný. Pri každom tréningu totiž dochádza na samú hranu svojich fyzických schopností, čo môže mať za následok aj zrútenie a kolaps. K posunu výkonnosti nepomôžu ani žiadne potravinové doplnky, ale jedine dlhodobá poctivá práca. Každopádne skúste aspoň na mesiac zmeniť svoj prístup k svojmu behaniu, spomaľte svoj krok (aspoň na prvých 10 či 15 minút) a garantujem vám, že za ten mesiac budete schopní dobehnúť ďalej ako doteraz a to za rovnakú dobu, ktorú ste až doteraz bežali na maximum, tým pádom aj celkovo pobežíte rýchlejšie.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 09:55