Každý začiatok je ťažký
StoryEditor

Každý začiatok je ťažký

21.12.2022, 11:48

V hlave noste myšlienku, že to najdôležitejšie je vždy začínať pomaly. Platí to hlavne pre tých, ktorí neboli doteraz príliš aktívni a behu sa prakticky vôbec nevenovali. Na prvých tréningoch je ideálna kombinácia ľahkého behu a rezkej chôdze.

Pomalý úvod sa tak nestáva úplne jednotvárnym

To vaša prvá výhra, pretože práve na začiatku by mohlo prísť k zraneniam nesprávnym a rýchlym tempom behu. Skôr, ako si vybehneme pre nové zážitky a dobrodružstvá, ktoré behanie ponúka, treba si pripomenúť dôležitú vec. Je nevyhnutné sa pred každým behom niekoľko minút rozohriať. Takisto dôležité je ľahké vyklusanie a ponaťahovanie celého tela po dobehnutí. To všetko urýchľuje regeneráciu a znižuje riziko bolesti a zranení. V rámci kontroly intenzity behania je aj u seniora dôležitá maximálna pulzová frekvencia s prihliadnutím k aktuálnemu zdravotnému stavu. Vo vyššom veku treba akceptovať zníženie jej maximálnej hranice. U zdravého dospelého človeka okolo tridsiatky je maximálny pulz okolo 180 a u staršieho približne 160 úderov za minútu. Pri výpočte vašej hornej pulzovej hranice odrátajte od čísla 220 váš aktuálny vek. Zásadou je nepreťažovať sa. Rozumným tréningovým zaťažením sa aj vo vyššom veku rýchlejšie získa lepšia forma. Predtým, ako sa začnete venovať pravidelnej fyzickej aktivite, je vhodné ísť na lekársku prehliadku. Jej výsledok predurčí maximum záťaže tak, aby nedošlo k preťaženiu, zraneniam alebo iným poškodeniam organizmu.

Strata výkonnosti sa prejaví dlhšou dobou regenerácie

Svaly si ukladajú do zásoby glykogén. Keď rokmi začnete strácať svalovú hmotu, zníži sa aj obsah glykogénu v svaloch. Preto potom trvá dlhšiu dobu pokiaľ sa obnoví.  Okrem toho strácajú cievy s pribúdajúcimi rokmi svoju pružnosť, čím trpí zásobovanie svalových vlákien krvou. Trvá dlhší čas, kým s k ním dostanú živiny určené na ich regeneráciu. Čoraz viac bude chýbať telu koenzým Q10, ktorý sa ale dá dopĺňať tabletkami. Klesá takisto aj hladina testosterónu a rastového hormónu, ktoré podporujú aktívnu regeneráciu. Tieto fyziologické zmeny majú nevyhnutný dopad na výkon najmä pri dlhších tratiach. Starnutie síce prebieha u každého človeka individuálne, ale po 35. roku môže klesnúť vytrvalostná výkonnosť športovca až o pätnásť percent ročne. V priemere sú mužskí vrcholoví vytrvalci počas desiatich rokov približne o 10% pomalší, ženy dokonca o 15%. Čisto rekreační bežci strácajú vytrvalosť spôsobenú vekom až po päťdesiatke. Po tomto veku si treba beh čoraz viac užívať a nezameriavať sa na intenzitu a rýchlosť. Dôležitá je koncentrácia na vytrvalostné trasy a menej na tempo. V takomto prípade sa vám budú úrazy a zranenie vyhýbať. Keď už máte vyše 60 rokov, tak behajte iba pre radosť, počúvajte svoje telo a bežecké topánky si obujte len vtedy, keď nepociťujete žiadne zdravotné problémy a ste úplne v poriadku. Treba myslieť na výraznejšie opotrebovanie svalových vlákien a kĺbov. Veľkou chybou je tiež snaha dokončiť vytýčenú trasu za každých okolností. Výraznejšie ťažkosti pohybového aparátu môžu výrazne predĺžiť dobu liečenia a pri vážnejších problémoch môžete ohroziť aj svoj život. Najdôležitejšia je primeraná motivácia a pozitívny prístup.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 09:55