Pri behaní v lete si človek musí dať pozor, aby niečo nepodcenil
StoryEditor

Pri behaní v lete si človek musí dať pozor, aby niečo nepodcenil

04.07.2023, 12:03

Počas horúcich dní sa naše telo nachádza v strese, pretože pri vysokých teplotách musí vydávať oveľa viac energie na prirodzené chladenie prostredníctvom tvorby potu. Táto energia potom samozrejme chýba pri výkone. Dôsledkom toho je, že pre dosiahnutie rovnakej rýchlosti, ako v prijateľnej teplote (cca do 20 stupňov), musíme vyvinúť oveľa väčšie úsilie.

Keď sa pohybujú teploty okolo 30 stupňov, je potrebné, aby ste v takýchto podmienkach počítali s tým, že napríklad pri behu na vzdialenosť okolo 20 kilometrov musíte k plánovanému výkonu pripočítať asi 10 minút. To sa týka pretekov aj tréningu. Pri mimoriadne vysokých teplotách je viac ako inokedy dobré používať pri tréningu športtester, aby ste mali svoje úsilie (srdce) pod kontrolou a nevystavovali sa zbytočnému riziku kolapsu spôsobeného preťažením (z prehriatia).

Je behanie pri vysokých teplotách nebezpečné?

V zásade nie, ale je dôležité sa snažiť držať tepovú frekvenciu v obvyklých číslach, a to aj za cenu toho, že pobežíte oveľa pomalšie. Práve preto používame pri tréningu športtester, aby tréning prebiehal v tých intenzitách, na ktorých je predpísaný, inak nemá zmysel. Ako vždy, tak aj v prípade veľkých horúčav platí, že viac nie je viac, ale práve naopak, že viac znamená menej. Teda aby to bolo úplne jasné, ak sa budete snažiť bežať v týchto podmienkach tak, aby ste splnili nejaké časy bez ohľadu na to, ako to vníma vaše telo, tak ho dostanete do únavy, z ktorej sa nemusíte tak skoro spamätať. V týchto dňoch sa snažte vyvarovať behaniu na priamom slnku. Snažte sa svoj tréning odbehať ráno, kedy je vzduch ešte čistý a chladnejšie a behajte radšej po spevnených cestách alebo v lese, pretože asfalt veľmi rýchlo nasáva teplo zo slnka a dlho ho drží. V týchto dňoch, viac než v iných, je tiež dôležitý pitný režim.

Čo si obliecť, keď idem behať počas veľkého tepla?

Čo sa obliekania týka, tak v tomto prípade rozhodne neplatí, že menej je viac. Bežci s obnaženou hornou polovicou tela určite pritiahnu veľa pohľadov, ale rozumné to nie je. Kto chce šetriť životne dôležitými tekutinami, tak by si mal radšej niečo obliecť. Moderné funkčné oblečenie má aj chladiaci efekt a pomáha telu transportovať pot od tela. Ak vám syntetické funkčné oblečenie nevyhovuje, existujú aj prírodné funkčné materiály, napríklad bambusové vlákno, ktoré vám umožní byť v suchu a zároveň chladí povrch tela. Pokrývka hlavy by mala byť pokiaľ možno svetlej farby a priedušná. Pomôže, keď si ju pred štartom a pri každej ďalšej príležitosti namočíte. Časti tela, ktoré sú bez pokrytia, by ste si mali 20 - 30 minút pred štartom či vybehnutím natrieť. Dnes existujú aj špeciálne prípravky pre športovcov, ktoré odolávajú potu.

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
29. apríl 2024 09:50