Ako najlepšie využiť športtester?
StoryEditor

Ako najlepšie využiť športtester?

02.02.2024, 09:54

Informácie, ktoré o svojej srdcovej frekvencii získavate, môžu byť nesprávne z dvoch dôvodov. Po prvé to môže byť tým, že ste zadali nesprávne hranice tréningových pásiem. To sa väčšinou stáva vtedy, keď si maximálnu pulzovú frekvenciu vypočítate podľa nejakého vzorca namiesto toho, aby ste ju skutočne zmerali. Po druhé sa môže stať, že športtester sám z nejakých dôvodov – pri zlom kontakte alebo inej technickej poruche – neukazuje správne hodnoty.

Cvičte so správnou intenzitou

Táto pomôcka vám umožní vyhnúť sa nepotrebnej práci a čas, ktorý ušetríte, môžete venovať plneniu tréningových cieľov. Treba zaistiť, aby ste slepo nemárnili čas tréningom v pásmach, ktoré buď nie sú dosť efektívne, alebo vôbec nedávajú zmysel. Než sa na športtester spoľahnete, vezmite si ho na skúšobný tréning. Zistite, ako zhruba funguje a aké údaje poskytuje. Skôr, ako ho použijete pri ďalšom tréningu si overte, či ho používate správne. Najprv sa uistite, že ho máte správne pripevnený. Správny kontakt s kožou zaistite tým, že snímač s elektródami pridržíte na hrudníku tesne pod prsnými svalmi. Voľnou rukou obtočte elastický pásik zozadu okolo tela a priblížte ho bez toho, aby ste ho natiahli, až na 15 cm od voľného konca snímača. Ak je koniec pásky veľmi blízko alebo naopak veľmi ďaleko, upravte dĺžku pomocou posuvnej spony – je dôležité, aby ste sa dopracovali k spomenutej 15 cm veľkej medzere medzi pásikom a snímačom. Teraz vezmite koniec elastického pásika, natiahnite ho a pripnite k snímaču. Športtester by mal tesne priliehať, ale nemal by pri nádychu prekážať hrudnému košu v rozpínaní. Keď je pásik príliš voľný, snímač môže kĺzať po pokožke hore a dole, čím vznikne trenie, ktoré spôsobí, že sa do prijímača na zápästie vysielajú falošné signály. Aby elektródy začali viesť elektrické impulzy tvorené bijúcim srdcom, budete ich možno musieť navlhčiť.

Choďte sa na 20 až 30 minút zľahka prejsť alebo prebehnúť vašim obvyklým tempom

Sledujte čísla na športtestri a v duchu ich porovnávajte s tým, ako sa cítite. Ak má váš športtester funkciu záznamu hodnôt na medzičasoch, tak príslušné tlačidlo občas stlačte. Až skončíte, pomocou funkcie „recall“ si zistíte najvyššiu, najnižšiu a priemernú srdcovú frekvenciu v danom úseku. Tieto hodnoty zapíšte. Je to však takisto len prístroj, a ako všetky prístroje je niekedy trochu nepresný. Aby ste ho používali správnym spôsobom, musíte poznať faktory, ktoré ho ovplyvňujú, srdcovú frekvenciu a nakoniec aj dáta športtesterom získané. Takmer všetky značky a typy meračov pulzovej frekvencie sú veľmi spoľahlivé a presné.  Zistite, aká je vaša skutočná TFmax a starostlivo vypočítajte tréningové pásma všetkých typov tréningov, ktoré chcete zaradiť do tréningového programu,. Pokiaľ si pripnete športtester a budete ho používať bez toho, aby ste vedeli, o čom čísla na ňom vypovedajú, budete sklamaní. Nenechajte odradiť časovou investíciou, ktorú budete musieť spočiatku vynaložiť. Možno, že vám prípravy budú trvať dlhšie, než ste čakali. Keď budete poznať technické príčiny chybných čítaní, umožní vám to v pokoji sa spoľahnúť na svoje pocity, posúdiť vnímanú námahu a potom rozhodnúť, či to, čo na ňom vidíte, môžu byť správne hodnoty.

Možné technické problémy

Existuje niekoľko stavov, ktoré spôsobia, že hodnoty srdcovej frekvencie skáču splašene hore a dole. Normálne frekvencia rovnomerne stúpa alebo klesá rovnako ako vaše úsilie. Športtester nie je elektrokardiogram (EKG), napriek tomu ale na meranie pulzov využíva elektrickú aktivitu srdca. Teda, každá v prenose signálu sa prejaví aj na hodnote srdcovej frekvencie na displeji.

- športtester neukazuje hodnoty

Pokiaľ si ho pripnete a na prijímači nevidíte žiadne hodnoty, pravdepodobne nemajú elektródy dostatočný kontakt s kožou. Vodou alebo slinami navlhčite snímacie elektródy, alebo jednoducho začnite s tréningom a akonáhle sa začnete potiť, hodnoty naskočia samé.

- sklz

Jednou z príčin chybných hodnôt je príliš voľný opasok športtesteru. Snímacie elektródy potom môžu kĺzať po koži a trením vyvolávať elektrickú aktivitu. Tá potom narúša prenos elektrických impulzov zo srdcového svalu. V takom prípade musíte skrátiť pripínací pásik. Ak máte malý objem hrudného koša, skráťte opasok aj na viac ako polovicu. Pred posuvnú sponu pripnite spínací špendlík, aby pásik nemohol prekĺznuť späť. Ak sa vám bude pásik povoľovať aj naďalej, kúpte si kratšie, alebo priľahlé časti pásky pred sponou zošite a tak ho skráťte natrvalo. Pásky majú tendenciu sa časom vyťahať. Keď sa to stane, odporúčame kúpiť nový.

- statická elektrina

Zlé meranie športtesteru môže spôsobiť aj oblečenie, ktoré si naň oblečiete. Snímač sa často nechá popliesť statickou elektrinou, ktorá vzniká pri sušení v sušičke. Aj nylonové vetrovky môžu generovať statickú elektrinu, ktorá potom ruší signál vedúci z hrudného pásu do prijímača. To sa stáva častejšie v suchom či chladnom počasí. Obvykle sa o tento problém rýchlo postará pot. Ženám sa často stáva, že signál ruší výstuha podprsenky. Ak máte podozrenie, že signál je narušený statickou elektrinou, navlhčite látku, ktorá spredu nalieha na snímač, alebo jednoducho počkajte a cvičte, kým statickú elektrinu nepohltí pot. (Trvá to obvykle 8 až 10 minút.) Akonáhle sa začnete potiť, budete mať lepší a silnejší signál.

- rušenie cudzím signálom

Niekedy sa stáva, že športtester prijíma signál snímača osoby, ktorá sa nachádza vedľa vás. To sa dá vyriešiť tým, že si nájdete tréningového partnera, ktorý nie je taký fanúšik vedeckých riešení (a teda nepoužíva športtester). Ďalším riešením je, že prijímače budete nosiť na vonkajších rukách. Modernejšie (a drahšie) športtestery sú vybavené kódmi, ktoré prenosu cudzieho signálu zabraňujú. Môže sa tiež stať, že pri sebe máte ešte ďalšie prístroje, ktoré rušia prenos signálu. Pri testovaní sa občas stane, že signál športtesteru ruší krokomer, GPS alebo iný podobný prístroj. Ďalej sa to stáva, keď cvičíte v miestnosti na statickom zariadení, ktoré na ovládacom paneli zobrazuje veľa informácií. V takom prípade si skúste pre zmenu zacvičiť vonku alebo snímte prijímač zo zápästia a pripnite ho inam – preč z dosahu ovládacieho panelu.

- premočené tričko

Silne prepotené tričká sú tak ťažké, že môžu narážať na snímač a tým rušiť prenos signálu doňho. Keď je také teplo a vlhko, odopnite si hrudný pás, pretiahnite ho cez prepotené tričko a pripnite tesne pod prsné svaly. Aj napriek mokrému tričko majú elektródy dobrý kontakt s kožou a môžu teda elektrickú aktivitu srdca snímať. Dokonca je to spôsob, ako vyriešiť, keď je rušenie signálu spôsobené kĺzaním snímača po koži. Len musíte tričko pred začiatkom tréningu namočiť.

- poplašné zariadenia

Takéto zariadenia inštalované v niektorých budovách môžu tiež niekedy rušiť signál športtesteru. Nevšímajte si to a pokračujte ďalej. Pobláznené čísla sa vrátia do normálu, akonáhle budete z dosahu poplašného zariadenia.

Nové technológie

Športtestery prešli v posledných rokoch dramatickým vývojom. Zlepšila sa ich funkčnosť, vzhľad, spoľahlivosť aj presnosť. Moderné prístroje poskytujú informácie o výdaji kalórií, spotrebe kyslíka, čase strávenom v jednotlivých tréningových pásmach, maximálnej srdcovej frekvencii dosiahnutej v priebehu jednej tréningovej jednotky, o pásmach zotavenia, sú vybavené zvukovými signálmi, umožňujú meranie srdcovej frekvencie 24 hodín denne a majú veľa ďalších užitočných vylepšení. Výdaj kalórií, ktorý je nepriamo vypočítavaný zo srdcovej frekvencie, je užitočnou informáciou, ktorá rozširuje využiteľnosť športtesteru medzi tých športovcov, ktorí nie sú tak zameraní na výkon, cvičia pre zdravie, chcú schudnúť alebo rehabilitovať (po operácii srdca). Možnosť 24-hodinového monitorovania srdcovej frekvencie prináša športovcom množstvo nových informácií, ktoré môžu využiť na dolaďovanie tréningových programov a sledovanie ich intenzity. Tento systém sleduje nielen cvičebnú, ale aj zotavovaciu srdcovú frekvenciu, čím poskytuje informácie o prebiehajúcej adaptácii a zotavení. Vďaka 24-hodinovému sledovaniu srdcovej frekvencie získajú športovci tisíce hodnôt, ktoré sa dajú stiahnuť do počítača. Potom ich možno zaniesť do grafu či tabuľky. Takto spracované dáta odhalia aj náznak ochorenia, pretrénovania, únavy či zlepšenia. Predtým športovci nemali možnosť si tieto drobné náznaky možných problémov všimnúť a mohlo tak ľahšie dôjsť poškodenie organizmu či dokonca ku kolapsu.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 13:37