Prázdniny môžu narušiť pravidelný tréningový rozvrh
StoryEditor

Prázdniny môžu narušiť pravidelný tréningový rozvrh

11.07.2024, 09:24

Zvyčajne si so sebou prinesú aj bohaté jedlá, prebytok alkoholu a ponocovanie. Existuje niekoľko flexibilných tréningových taktík, ktoré vám pomôžu udržať sa na správnej ceste kedykoľvek počas roka, keď sú veci hektické. Práca, cestovanie, rodina a iné povinnosti môžu ovplyvniť náš beh, preto je dôležité, aby sme začlenili alternatívne tréningové stratégie.

Tipy pre tréning počas prázdnin a dovoleniek:

1. Naplánujte si behy na týždeň vopred

Pozrite sa na svoj rozvrh a zistite, čo funguje, zapíšte si svoje behy do denníka. Ak si ich zapíšete, je oveľa pravdepodobnejšie, že sa to aj dodržíte.

2. Zamerajte sa na udržanie súčasnej úrovne kondície

Namiesto toho, aby ste sa pokúšali zlepšiť svoju kondíciu počas rušného alebo stresujúceho obdobia roka, dajte si za cieľ udržať si jej základnú. Beh tri dni v týždni po dobu 20 až 30 minút udrží vašu aktuálnu kondíciu a pomôže vám zmierniť stres, kým nebudete schopní obnoviť väčšiu tréningovú záťaž. Tiež stačí si zabehnúť v tomto období aspoň kilometer denne.

3. Prispôsobte svoj tréning tak, aby vyhovoval vášmu rozvrhu

Napríklad skráťte dĺžku alebo trvanie behu, zmeňte intenzitu alebo zmeňte frekvenciu behu, keď je to potrebné. Keď nie je čas na dlhý beh, zrýchlite tempo na ten krátky. Alebo zmeňte frekvenciu a napríklad behajte trikrát až štyrikrát týždenne namiesto päť alebo šesťkrát týždenne alebo naopak.

4. Zabehnuté veci obmieňajte

Bežci majú tendenciu milovať rutinu, ale to môže byť niekedy kameň úrazu pri tréningu v hektických obdobiach roka. Skúste behať v rôznych časoch dňa a na rôznych miestach, aby ste beh lepšie zaradili do vášho dňa.

5. Nájdite si trasu

Počas tohto obdobia sú k dispozícii preteky a zábavné behy na všetky vzdialenosti. Keď cestujete do práce alebo trebárs na dovolenku, preteky sú skvelým spôsobom, ako si zabehať, pozrieť si okolie, zúčastniť sa sviatočných slávností a pozrieť sa na miestnu bežeckú scénu.

6. Pozerajte sa dopredu

Vyberte si udalosť, na ktorú sa zameriate počas roka. Mať v kalendári preteky, v ktorých chcete dosiahnuť stanovený cieľ,  môže pomôcť s motiváciou bežať dôsledne cez sviatky a iné rušné obdobia roka

7. Urobte svoj beh spoločenskou udalosťou

Stretnite sa so svojimi bežeckými priateľmi. Počas sviatkov by ste si mohli naplánovať beh po štvrtiach so slávnostnými svetlami a výzdobou, aby ste vedeli, že je sa na čo pozerať.

8. Stanovte si iný cieľ

Zamerajte sa na niečo úplne iné, ako sú trailové preteky, preteky na prekážkovej dráhe alebo nová vzdialenosť, ktorá vás inšpiruje a pomôže vám udržať sa tam, keď bude život náročný.

9. Spojte sa s inými bežcami

Ak chcete pridať štruktúru, pripojte sa k tréningovému programu, bežeckému klubu alebo vyskúšajte online program, ktorý vám pomôže poskytnúť štruktúru a plán, ktorý budete nasledovať.

01 - Modified: 2024-07-24 07:34:10 - Feat.: - Title: Pravidlá behania v piesku a pri mori 02 - Modified: 2024-07-19 10:02:38 - Feat.: - Title: Famózne prekážky Laury Frličkovej v novom európskom rekorde 12,86 03 - Modified: 2024-07-18 08:13:14 - Feat.: - Title: Úvodný deň šampionátu s 19 slovenskými nádejami 04 - Modified: 2024-07-17 18:55:34 - Feat.: - Title: Na slávnostnom sľube olympionikov pred Parížom zastupovali atletiku tréneri a vedúci výpravy Jozef Repčík 05 - Modified: 2024-07-16 07:19:48 - Feat.: - Title: Rozdiely medzi dňom oddychu a aktívneho dňa na zotavenie
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. júl 2024 16:27