fartlek
StoryEditor

Žiadna forma bežeckého tréningu nie je tak mnohostranná, ako fartlek

23.10.2024, 11:48

Fartlek nie je nič iné ako intervalový tréning, predsa je však niečím zvláštny. Zvláštny je tým, že v ňom nie sú pevne dané úseky, že dáva bežcovi maximálnu slobodu. Pri fartleku vstupuje na javisko vášho tréningu krajina, jej variabilita – rovina, kopce, cesty, polia, les, to všetko môžete využiť na svoju bežeckú hru. Žiadny z vyššie uvedených povrchov či profilov nie je z tejto hry vopred vylúčený.

Záleží len na vás, ktorý vás v ten či onen deň osloví

Alebo čo si vy alebo váš tréner zmyslíte, že potrebujete natrénovať. Je to tréning ideálny pre všetky ročné obdobia. Napriek tomu, zvlášť v zime je fartlek ideálny, do hry vstupuje okrem profilu a povrchu ešte sneh, blato, ľad. Je to najlepšia príprava pre tých, čo behajú krosy či traily. Zlepšuje silu, vytrvalosť, koordináciu pohybu. A len tak mimochodom má fártlek ešte jeden vedľajší efekt, ktorý môže mať pre behanie v zime svoj pôvab a síce, že je tak variabilný, že aj keď budete trénovať dlho, tak vďaka tejto variabilite vám čas rýchlo utečie a ani sa nenazdáte a tréning bude končiť.

Naprogramovaný fartlek

Táto forma sa viac hodí pre intenzívny typ tréningu ako voľný fartlek. Neorientujete sa podľa profilu trate, ale máte dopredu presne stanovené časové úseky. Vhodnejšie je voliť rôzne dlhé časové úseky. Môžete napríklad odbehnúť pyramídu (1-2-3-4-3-2-1), kde čísla predstavujú minúty a v medzibehoch bežať voľne (65 %). Dĺžka medzibehu je rovnako dlhá ako dĺžka úseku, ktorý ste práve odbehli. Druhá možnosť je úseky premiešať (1-4-2-3-4-1), dĺžka výklusu podľa potreby. Tretia možnosť je striedať iba dva časové úseky (1-2-1-2-1-2-1) – výklus medzi je 1 minúta. Dôležité je držať stanovené tempo bez ohľadu na to, či bežíte po rovine, do kopca, alebo z kopca.

Voľný fartlek

Tu vás neobmedzujú žiadne čísla, napriek tomu by ste si mali stanoviť už dopredu úseky na trati, kde výrazne zrýchlite. Napríklad viete, že pobežíte v krásnej aleji, alebo to môže byť vzdialenosť od jednej lampy k druhej a pod.

Fartlek využívajúci profil terénu

Rýchlosť a intenzita sa bude riadiť profilom terénu. Podľa chuti a nálady si môžete zvoliť, či pobežíte do kopca rýchlo a dole voľne, alebo naopak. Priemerná rýchlosť by mala zodpovedať tempu dlhého behu. Aby ste mohli tento typ tréningu správne vykonať, je nutné, aby ste dokázali dobre cítiť svoje telo, aby ste nevolili príliš krátke pauzy a tiež nezabudnite na zodpovedajúce rozcvičenie a výklus.

Vytrvalostný fartlek

Pri tomto type fartleku môžete bežať ako pri programovanom type, len s tým rozdielom, že doba úsekov bude podstatne dlhšia. Tempo by malo byť rýchlejšie ako pri vytrvalostnom behu, ale nie tak rýchle ako pri intervalovom tréningu.

Ako „skrotiť“ pulzovú frekvenciu pomocou behu?

Kúpou chytrých hodiniek a ich používaním zistíte jedine, že vám pulzová frekvencia vystrelí k výšinám vo chvíli, keď sa rozbehnete, a to bez ohľadu na to, že sa snažíte akokoľvek, aby sa tomu tak nestalo. Dôvodom je niekoľko mizerná, či vôbec žiadna fyzická kondícia, netrpezlivosť a snaha sa ukázať, prevádzkovanie chôdze so skočnou fázou miesto behu

Mizerná, či vôbec žiadna fyzická kondícia

To, ako na tom ste s fyzickou kondíciou, zistíte veľmi ľahko a nepotrebujete na to žiadne technické vybavenie, ani absolvovať záťažový test. Stačí, keď si skúsite vybehnúť 10 schodov. Ak po tom desiatom budete mať pľúca až v krku, budú vás páliť priedušky a srdce tĺcť ako zvony na katedrále tak verte, že vaša fyzická kondícia je na nule. Ak aj po tom desiatom schode máte chuť bežať ďalej a vyššie, tak to s vami nie je úplne také zlé. V prvom prípade nehádžte flintu do žita, aj na rúcajúcich sa základoch sa dá postaviť nový dom, ale musíme tie základy rozobrať a vystavať nové. V druhom prípade však neprepadnite moc eufórii, pretože pri prvom pokuse o beh by ste mohli byť posadení pekne na zadok.

01 - Modified: 2024-10-23 09:24:45 - Feat.: - Title: Kto zvíťazí v ankete slovenský Atlét roka 2024 a prevezme žezlo kráľa kráľovnej športov? Poznáme mená šestice najúspešnejších! 02 - Modified: 2024-10-17 09:06:50 - Feat.: - Title: Regulácia hladu a sýtosti 03 - Modified: 2024-10-17 09:02:28 - Feat.: - Title: Neuveriteľný výkon Keňanky Chepngetichovej: V Chicagu zvládla maratón za 2:09:56 h, ako prvá žena v histórii prekonala métu 2:10 h 04 - Modified: 2024-10-11 10:45:06 - Feat.: - Title: Ekonomika behu znamená jeho lepšiu efektivitu 05 - Modified: 2024-10-09 09:46:55 - Feat.: - Title: Prekážkarka Laura Frličková zostala pred bránami finále ankety Rising Star Európskej atletiky
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. október 2024 11:48