StoryEditor

Ako priateľov prerobiť na spolubežcov

24.07.2020, 17:59
Zdieľanie vašej vášne je jednoduché, zapojte do nej svoje okolie. Na prvý pohľad je to jasné. Beh je tá najjednoduchšia vec na svete, veď bežať dokáže úplne každý.

Ak je to tak, tak potom prečo vaše hrdinské bežecké príbehy neinšpirujú vašich kamarátov, aby si namiesto ďalšieho piva dali radšej ďalšie kolečko na ovále. Je to preto, lebo beh ani zďaleka nie je len fyzický akt opakovaného kladenia jednej nohy pred druhú. Je to predovšetkým o psychike, o neustálom hľadaní odpovede na otázku „prečo“? Tí, ktorí ešte neobjavili tohto vnútorného bežca, to druhé bežecké „ja“, ešte stále nenašli spôsob, ako dokáže beh komunikovať s ich osobnosťou.

Beh je však činnosť, ktorá je hlboko zakorenená v ľudskej prirodzenosti. Je v každom z nás, bez výnimky. Zoberte si napríklad vašich spolužiakov zo strednej školy, ako na hodinách telesnej výchovy s obrovským sebazaprením odbehli povinnú dvanásťminútovku...ale akí boli potom šťastní! V ich hlbokom podvedomí sa oprášil ich bežecký inštinkt a aspoň na chvíľku sa stali bežcami. Teraz, po čase bez behu, musí v nich niekto opäť zapáliť ten plamienok, ktorý im ukáže cestu. A ten „niekto“ ste práve vy. Tu je typológia nebežcov, ktorá rozlišuje päť základných profilov a ponúka návod, ako ich prinavrátiť späť do komunity bežcov.

  1. Milovník prírody

Ak váš kamarát neustále postuje krásne obrázky z prírody na Instagrame, tak nebude príliš náročné obrátiť ho na bežecké náboženstvo. Je totiž stále aktívny a pomerne často vonku. Napokon, pri behu sa rovnako dostane ku krásnemu obrazovému materiálu s exkluzívnym výhľadom na krásy prírody, takže určite bude aj jeho Instagram spokojný. Ak ho chcete dostať, navrhnite mu spoločný výbeh v nejakom peknom prostredí, odporučte mu nejaké plne odpružené trailové bežecké topánky (napríklad Salomon Sense Ride 2) a povzbuďte ho, že budete spolu objavovať nové krásy prírody. Pre istotu mu zožeňte nejakú hydratačnú vestu, kde okrem tekutín vojdú aj nejaké drobné pokrmy, telefón a vlastne všetko, čo potrebujete.

  1. Posadnutý prácou - workoholik

Vo všeobecnosti- workoholici trpia pri predstave, že by mali oddychovať. Sú orientovaní na výsledky, všetko robia s dokonalou presnosťou, teda okrem relaxovania.....Takíto ľudia sú predátori a sú zo svojej podstaty súťaživí. Berúc do úvahy existenciu všetkých tých moderných nástrojov a aplikácií ako merať a plánovať tréningové úsilie, tak si viete celkom ľahko predstaviť, ako budú takýto jedinci pristupovať ku svojmu dennému tréningovému programu. Áno, budú si pozorne strážiť každý jeden kilometer. To je presne dôvod, pre ktorý vám odporúčame zoznámiť ich s nejakou dobrou športovou komplexnou aplikáciou, napríklad Garmin Connect alebo Strava či Runtastic. Tá im umožní jednak merať všetky kroky a celé úsilie, ktoré absolvujú. Ale predovšetkým im umožní súťažiť s ostatnými používateľmi aplikácie, a to v podstate v akomkoľvek kritériu- od najrýchlejšieho behu na 1 km až po najrýchlejšie vybehnutý kopec vo vašom okolí. Všetko, čo takýto borci potrebujú, je tá správna aplikácia a mobilný telefón. Len im prosím nevyčítajte, keď namiesto vašej obvyklej konverzácie vás začnú zásobovať tabuľkami a grafmi o svojom bežeckom progrese.

  1. Fitnessová krysa

Váš kamarát, ktorý pravidelne navštevuje fitness, crossfit, či thajský box by mal byť ľahkým sústom. Žiaľ, skúsenosti hovoria, že práve v tejto skupine sa nachádza celkom dosť zaťatých antibežcov. Často krát práve títo ľudia považujú kardio za zlo zoslané satanom na tento svet a striktne odmietajú všetko okrem zdvíhania ťažkých hmotností každým kúskom tela. Čo sa títo borci žiaľ vôbec neuvedomujú je skutočnosť, že koľko silového tréningu a zmeny tréningovej rutiny sa môže skrývať v bežeckej aktivite. Skúste ísť na nich cez aplikáciu osobného trénera v „chytrých hodinkách“, možno sami budú prekvapení, ako ich to chytí. A nezabudnite im pripomenúť, že kardio im môže pomôcť znížiť hladinu podkožného tuku, čím ešte viac vynikne ich fantastická muskulatúra. Šance máte tak 50:50.

  1. Domased kráľovský

Niektorí ľudia si vychutnávajú chvíle, keď sú obkolesení komfortom vo svojej domácnosti, pričom sa zdráhajú tráviť čas mimo svojho domáceho kráľovstva, často krát v nepredvídateľných situáciách. V tomto prípade ide len o to, nájsť tú správnu činnosť, ako ich dostať z ich domácej ulity. Vy predsa viete, že beh je ideálna zámienka na vylákanie týchto ľudí z ich kráľovstva. Ukážte im, ako upokojujúce môžu byť kilometre na kľukatých lesných chodníčkoch len v sprievode bezdrôtových slúchadiel s obľúbenou hudbou, pripomínajúcou komfort domova.

  1. Športový fanúšik

Takýto človek síce nešportuje, ale o to radšej sa na šport pozerá, ideálne s pivom v ruke. Je veľký fanúšik a do detailov má zmáknuté všetky informácie o známych športovcoch, vrátane populárnych atlétov. Malo by sa preto dať ho nejako presvedčiť, aby zastavil bezbrehé pokrikovanie z tribúny a okúsil sociálny rozmer behu na vlastnej koži. Zoskenujte Instagram a Facebook, nájdite vhodné bežecké skupiny. Zároveň pozorne sledujte aj ich nebežecké aktivity, pretože práve tie môžu byť pre vášho nového potenciálneho bežeckého kolegu tým najväčším lákadlom, aspoň spočiatku. Nájdite podujatia, po ktorých nasleduje nejaký spoločenský záver, najlepšie v podobe posedenia pri pive. Pretože, ak niečo naozaj spája športových fanúšikov a bežcov, tak je to predstava studeného oroseného piva.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/zaciatocnici, menuAlias = zaciatocnici, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 21:41