Dreamstime
StoryEditor

Rýchlosť behu je veľmi relatívna záležitosť

10.03.2022, 07:00
Všetci, ktorí behajú alebo behať chcú, si musia vybudovať čo najširšiu základňu svojej výkonnosti, aby mohli smerovať výkonom čo najvyššie, a pritom zostali zdraví. Bežec, ktorému ide „len“ o to byť fit chápe, že ho čaká dlhá cesta. Človek zameraný na výkon by chcel najradšej všetko hneď.

Ľudia často hovoria, že už niekoľko rokov behajú a sú schopní za hodinu zabehnúť iba stále rovnakú vzdialenosť. Pýtajú sa: „Čo mám robiť, aby som sa zrýchlil?“ Odpoveď je jasná: „Spomaľ, beháš veľmi rýchlo!“ Najmä na začiatku takíto bežci vybehnú veľmi rýchlo. Treba začať naozaj pomaly, maximálne tak na 60 – 75 % pulzového maxima, Takto bežte 10 – 15 minút, potom prejdite do tempa, v ktorom vybiehate teraz, a uvidíte, že už nebudete na 95 % TF max, ale len niekde okolo 80 – 85 %. Takto budete môcť bežať pohodlne až do konca a zabehnete hneď aspoň o kilometer viac.

Väčšina ľudí vybieha na svoj okruh príliš rýchlo a potom im dôjde para – zakyslia sa a zároveň im nenaskočí spaľovanie. Vyzerá to ako by mali zanesené sviečky alebo sa im upchal prívod paliva. V tomto prípade ide v podstate o obe veci. Zanesené sviečky predstavuje vysoká hladina laktátu vo svaloch a zamedzenie prísunu paliva nedostatok kyslíka. Na naštartovanie metabolických procesov na spracovanie v nás uloženej energie (tuk, glykogén), teda spálenie krvných cukrov, na ktoré sme išli od štartu svojho behu do chvíle, kým sme ich minuli.

Kto alebo čo vás naháňa?

Veľa ľudí začalo behať a behá, aby najskôr spálili svoje tukové vankúše a potom, aby sa mohli poriadne najesť. To je úplne regulárny a zmysluplný dôvod. Potom sa pýtam: „Čo vás tak tlačí, že sa naháňate za časom, namiesto toho, aby ste bežali tak, aby ste boli schopní pri behu plynule komunikovať, aby ste si pri behu vyčistili hlavu, aby ste si jednoducho beh užívali? Hodina zostane stále hodinou, či za ňu zabehnete 10 alebo 15 kilometrov.“ Dobiehať by ste mali vždy tak, aby vás nič nebolelo. Máte byť iba príjemne unavení, aby ste mohli vybehnúť na ďalší deň znova a nemuseli sa zo svojho behu týždeň spamätávať. Pravidelnejšie behanie (počet tréningov) je lepšie ako menší počet vo vyššej intenzite.

Meňte profil trate

Zmeny profilu trate (do kopca, z kopca, terén, rovný povrch) by mali tiež hrať rolu v tempe (pulzovej frekvencii), v ktorom bežíte. Vďaka úsekom bežaným do kopca, z kopca, môžete meniť nielen tempo, ale aj zapájať rôzne svalové skupiny. Pri behu z kopca si odpočinie iba vaša obehová sústava, ale vaše nohy si veľmi neodpočinú (zapoja sa lýtkové svaly a spodné svaly stehna). Pri behu do kopca si príde na svoje tak obehová sústava, ako aj lýtkové svaly, holenné svaly aj horné stehenné svaly. Nie je zlé, aby ste pri behu z kopca skúsili dýchať nosom a viac zhlboka. Uvidíte, že ucítite vo svaloch úľavu. To kyslík na ne pôsobí ako elixír mladosti. Či už beháte len pre dobrú pohodu, alebo je vaším cieľom pripraviť sa na nejaké bežecké preteky, mali by ste vo svojich tréningových plánoch kombinovať behy vytrvalostného charakteru (dlhší – voľný beh, 65 – 75 % TF max) s dňami, keď do svojho tréningu zaradíte aj rýchlejšie úseky (je jedno, či to budete merať na metre 100 m – 5 000 m či kilometre, alebo na sekundy až minúty). V prípade rýchlejších úsekov (behajú sa na úrovni 85 – 100 % TF max) sa riaďte tým, čo vám prináša radosť a tieto tréningy by vás mali doslova nabíjať.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/zaciatocnici, menuAlias = zaciatocnici, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
21. apríl 2024 23:09