Kofeín môže zlepšiť bdelosť a sústredenie, ale len v miernych dávkach. Nadmerné množstvo kofeínu môže zvýšiť frekvenciu srdca, krvný tlak a privodiť nervozitu. Výskumy ukázali, že príliš veľa kofeínu spôsobuje u niektorých ľudí opačný efekt, než si želajú, teda namiesto vzpruženia a energie cítia únavu. Riešenie: Postupne znížte množstvo nápojov s obsahom kofeínu ako káva, niektoré druhy čajov, čokoláda (kakaové bôby), plody guarany, colové nápoje, energetické drinky. Postupnosť je v tomto prípade dôležitá. Zastavenie prísunu kofeínu z jedného dňa na druhý totiž môže vo vašom organizme vyvolať únavu.Flickr
StoryEditor

Káva sa pred behom neodporúča. Je to skutočne pravda alebo len mýtus?

01.09.2018, 00:01
Vedci rozdelili športovcov do troch skupín a každej z nich ponúkli pred behom iné nápoje.

Pitie kávy pred behom sa všeobecne moc neodporúča, kvôli riziku dehydratácie. Je to však skutočne pravda, alebo mýtus? Túto otázku sa snaží rozkľúčovať nový vedecký výskum. Vedci rozdelili športovcov do troch skupín a každej z nich ponúkli pred behom iné nápoje.

​Na základe množstva moču potom zisťovali, ktorá z troch skupín nápojov má menší vplyv na možnú dehydratáciu. Najlepšie dopadli nápoje s vyššou hladinou cukru a sodíka. Súčasne však výsledky ukázali aj to, že ak do tela nedostanete viac ako 400 mg kofeínu, žiadne negatívne dôsledky to pre dehydratáciu nemá. Naopak, kofeín vypomôže aj so zvýšením výkonu.

Vedecká správa

Vedecká správa však upozorňuje, že množstvo by naozaj nemalo presiahnuť 400 mg a kofeínový nápoj by ste mali vypiť 45 až 60 minút pred tréningom. Prípadne by ste mali veľmi dobre poznať reakciu svojho tela na kofeín.

Mimochodom, ak si myslíte, že sa vám pri behu chce menej močiť kvôli zvýšenému poteniu, máte pravdu len čiastočne. Dôvodom je hlavne to, že krv, ktorá štandardne napomáha správnej funkcii pečene a obličiek, je vo veľkej miere zamestnaná vašimi svalmi. Moč má skrátka v takej chvíli nižšiu prioritu.

Kávu väčšina z nás pije stále hlavne kvôli kofeínu, ktorý má stimulačné účinky. Jeho množstvo závisí od druhu kávy, robusta má asi dvakrát až trikrát viac kofeínu než arabica.

Tá ale obsahuje viac aromatických látok a je považovaná za kvalitnejšiu. Často sa teda oba druhy zmiešajú, aby sa dosiahla rovnováha medzi chuťou a obsahom kofeínu. Vstrebávame ho z tráviaceho systému rýchlo, v priebehu pár desiatok minút.

Koľko šálok denne?

Kofeín je takzvane hydrofóbny, môže teda prechádzať všetkými biologickými membránami aj krvnou mozgovou bariérou. Pôsobí mierne stimulačne, má vplyv na pamäť, zlepšuje centrálnu výkonnú časť, čo sa prejavuje vyššou rýchlosťou a lepšou presnosťou pri vykonávaní logických úloh. Odborníci sa zaoberali aj vplyvom kofeínu na semantickú pamäť, ktorá uchováva znalosti a fakty. Výsledky ukazujú, že ju kofeín zlepšuje.

Stanoviť, koľko šálok kávy denne môžeme vypiť, je však dosť problematické. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín odporúča maximálne 400 mg kofeínu denne, Inštitút kávy 300 mg. Lenže ako zistiť, koľko kofeínu je v jednej šálke?

Jeho obsah sa totiž môže výrazne líšiť podľa spôsobu prípravy aj druhu použitej kávy a rozdiel môže predstavovať až 150 mg v jednej porcii.

"Rozumné množstvo sú dva až tri hrnčeky. Môžeme sa ale stretnúť aj s odporúčaním štyri až šesť za deň," hovorí Jana Dostálová z Ústavu chémie a analýzy potravín na Vysokej škole chemicko-technologickej.

01 - Modified: 2024-03-08 10:42:58 - Feat.: - Title: Dehydratácia pre telo znamená stres 02 - Modified: 2023-09-05 07:37:44 - Feat.: - Title: Svalové kŕče a ich prevencia 03 - Modified: 2023-08-01 08:33:46 - Feat.: - Title: Pri letných horúčavách zabudnite na prehnané tempo 04 - Modified: 2023-04-21 13:33:31 - Feat.: - Title: Dehydratácia a výkon 05 - Modified: 2022-08-18 15:03:58 - Feat.: - Title: Pri vysokých teplotách spomaľte svoj beh
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 20:58