StoryEditor

Môže beh ovplyvniť sexuálny život?

16.10.2018, 21:51
Aký je ideálny objem nabehaných kilometrov podporujúci sexuálnu túžbu? Nevytráca sa pri dlhých behoch tá prepotrebná energia, ktorá by sa dala využiť na iné telesné aktivity?

A ako môžu plánovať počatie detí vrcholoví bežci s tréningovým objemom viac ako 150 kilometrov týždenne? Na základe poznatkov expertov však môžeme jednoznačne povedať, že primeraný beh zvyšuje výkonnosť....nielen na bežeckých pretekoch.

Zdravé sebavedomie

Viacerí bežci uvádzajú, že behanie zvyšuje ich túžbu na váľanie sa v sene. „Byť aktívny a silný je vhodné afrodiziakum fungujúce na mužov aj na ženy,“ hovorí Tina Penhollow, profesorka fyziológie športu na Atlantickej Univerzite na Floride. Čo je príčinou tohto prepojenia? Predovšetkým vyššia sebadôvera.

V každoročnom prieskume pre značku Brooks priznalo 41% respondentov, že po behu sa cítia „byť pripravení na vec“, pričom väčšia časť z nich ako dôvod uvádza „príval energie“ a menšia to, že sa cítia „silní a sebavedomí“. „Ak si sám so sebou spokojný, či nebodaj si na seba hrdý, rastie ti libido,“ hovorí Tina Penhollow.

Behanie podporuje rast sebavedomia a výskum jednoznačne potvrdil, že tí ľudia, ktorí behajú aspoň 3 krát týždenne, majú pozitívnejší obraz tela a viac sebavedomia v spálni. „Cítia sa dobre vo svojom vlastnom tele,“ hovorí Ian Kerner, sexuálny terapeut z New Yorku. „Keď sa cítia dobre a majú pocit, že nie sú obmedzovaní, tak vedia toto sebavedomie pretaviť do kvalitného sexu.

A vedeli ste, že nielen beh pomáha ku kvalitnému sexu, ale funguje to aj opačne? Áno, dobrý sex môže zlepšiť bežecký výkon. „Sex môže byť užitočný aj ako forma tréningu, pretože posilňuje boky a môže byť tak trošku aj kardio,“ povedala jedna keňská bežkyna, ktorá si neželá byť menovaná, ale vie zabehnúť 5 kilometrov hlboko pod 17 minút. „Môj partner je tiež pretekár bežec a ja mám niekedy náladu na sex práve pred jeho ťažkými tréningami, kedy behajú veľké objemy. Keď máme vtedy sex, tak ho nazývame rozcvička alebo zahriatie.“ 

Chemická polievka

Už vieme, že behanie zvyšuje hladinu endorfínov. Tie nielen navodzujú pocity eufórie priamo pri behu (runner´s high), ale produkujú aj zvýšenú tvorbu neurotransmiterov, serotonínu a dopamínov. Serotonín navodzuje pocity šťastia a dopamín zohráva veľkú úlohu v manažovaní „vzrušenia“.

Cvičenie spočiatku zvyšuje hladinu „hormónu stresu“ kortizolu. Keďže telo sa postupne zvýšenej záťaži prispôsobuje, jeho produkcia postupne klesá. „Vďaka tomu všetkému sa vám bude lepšie žiť s tou vašou chemickou polievkou všetkých tých nádherných vecí, ktoré sa pri behu a po ňom odohrávajú vo vašom tele,“ hovorí Pamela Peake v prezenrácii s názvom „Pripravení na život“ na konferencii Americkej akadémie športovej medicíny.

Beh tiež zlepšuje odolnosť srdca a rovnako aj prekrvenie, teda distribúciu krvi do celého tela. A keď hovoríme do celého, myslíme tým naozaj do celého! Pohybová aktivita spôsobuje, že ženy reagujú na mužský dotyk intenzívnejšie. Muži zase v prieskume uviedli lepší orgazmus a väčšiu úroveň uspokojenia. A samozrejme, tréning vytrvalosti má presahy aj do iných sfér, nielen do behu. „Celkom určite sa benefity športového tréningu prenesú aj do oblasti sexu,“ zdôrazňuje Kerner.

Tieto účinky môžu byť okamžité alebo nie, to všetko závisí od charakteru bežeckého zaťaženia. Kým dlhý beh môže spôsobiť, že vzápätí s hodíte krátkeho šlofíka, taký beh na hodinku či dokonca ešte menej môže okamžite zvýšiť aktivitu libida. Z prieskumu vyplýva, že ideálna vzdialenosť sa pohybuje na hranici 7 až 8 kilometrov.

Avšak pozor, ono to úplne nefunguje tak, že ešte si ani poriadne nevyzujete tenisky a idete hneď na vec. Spravidla úplne prvá vec po dobehnutí je dôkladná sprcha. Otázkou zostáva, čo sa bude diať potom. Z niektorých odpovedí respondentov dokonca vyplýva, že sprcha a tá druhá vec sa dajú aj pekne spojiť.

Ako ovplyvňuje beh sex u oboch pohlaví?

 

Ženy: Vytrvalostný beh môže rozhodiť menštruačný cyklus

 Ak je vplyv behu na sex naskrz pozitívny, vplyv sexu na beh už je komplikovanejší. Vytrvalostný beh je extrémne náročná disciplína, ktorá vo výkonnostnej forme môže negatívne ovplyvniť rôzne sexuálne funkcie. Ideálna hmotnosť výkonného vytrvalostného bežca je hmotnosť až extrémne nízka. Na to môžu doplácať predovšetkým ženy. Nedostatok tuku v ich organizme má spravidla za následok výrazné poruchy menštruačného cyklu. Preto by špičkový šport v tejto disciplíne nemali realizovať ženy, ktoré plánujú počatie. 

Muži: Vytrvalostné výkony vašu plodnosť a ani chuť na sex neohrozia

U mužov vytrvalostné športy plodnosť negatívne neovplyvňujú. Ani sexuálna výkonnosť sa po extrémnej záťaži u mužov príliš neznižuje. Svedčia o tom správy o uspokojivej potencii etapových cyklistov alebo vytrvalostných atlétov po pretekoch či etapách.

Vzťah sexuálnych aktivít k vlastnej športovej výkonnosti je veľmi individuálny. Bežný sexuálny styk, praktizovaný v dlhšom partnerskom vzťahu, nemá v tomto smere žiadny podstatný vplyv. Často hrá skôr pozitívnu úlohu, pretože spokojný sexuálny život v partnerskom vzťahu má pre obe pohlavia výrazný antistresový efekt. 

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 09:59