StoryEditor

5 spôsobov ako odolávať veku

02.01.2019, 16:22
Starnutie je jedna z vecí, ktorým nedokážete zabrániť. Veľa vecí, ktoré sú s ním spojené, však viete ovplyvniť. Niektorí starnutie ani nevnímajú, zakráda sa pomaly, takmer si ho ani nevšimnete. Starnutie ešte neznamená, že musíte prestať so športom a už vôbec nie s behom. Len musíte trénovať múdrejšie.

1. Zaraďte už konečne tie intervaly

Pre mnohých funguje beh ako terapia. Popri behu rozmýšľajú, riešia problémy, meditujú. A že popri tom behajú technicky zle? Nevadí. Ak vaše telo nenávidí dlhé behy, ale vaša myseľ ich miluje, existuje riešenie. Vymeňte dlhšie behy za kratšie, zvýšte intenzitu, pokojne až na úroveň šprintu. Odmenou vám bude odbúranie stresu, intervaly pôsobia lepšie na srdce ako aj na celkový metabolizmus. Pre každého, kto chce schudnúť, intervaly a beh do kopca sú určite tou správnou voľbou.

2. Čoraz dôležitejšia je regenerácia

Čím ste starší, tým viac oceníte osobného maséra. Ale taká masážna loptička masážny roller odvedie na vašom tele dobrú prácu a svaly sa stanú ohybnejšie a citlivejšie. Navyše budete mať skvelý pocit!

3. Existuje dobrý a zlý spôsob strečingu

Všetci tak nejako intuitívne tušíme, že naťahovacie cviky sú pre telo dôležité. Ak si však len chytíte nohu a na pár sekúnd si natiahnete zadnú stranu stehien, tak vám to nepomôže, dokonca za istých okolností ublíži, ak máte svalovú dysbalanciu (ktorú v istej miere máme všetci). Ak robíte strečing správne, natiahnete a predĺžite svalové vlákna, uvoľníte preťažené svaly a posilníte tie zanedbané, čo prispeje k obnove svalovej rovnováhy. Správna technika sa volá „silový strečing“ a obnáša napnutie svalu (kontrakciu), následnú fixáciu svalu v špecifickej polohe a potom postupné naťahovanie svalu až po hranicu bolesti s tým, že v hraničnej polohe je potrebné vydržať niekoľko sekúnd. Takto napínate viac sval, menej šľachy a ligamenty.

4. Môžete, dokonca by ste mali skákať

Mnohí ľudia sa obávajú výbušných cvičení, predovšetkým s pribúdajúcim vekom a ja im úplne rozumiem. Mäkké tkanivá môžu byť náchylnejšie na zranenia. Existuje však aj bezpečnejšia cesta ako dosiahnuť podobné benefity ako pri dynamických cvičeniach. Po prvé, použite vlastnú hmotnosť ako záťažový prvok, prípadne elastický pás, vyhýbajte sa činkám. Po druhé, a to platí pri všetkom, mimoriadny dôraz treba klásť na správnu techniku. A po tretie, začnite zakaždým v spodnej časti pohybu, prípadne spomaľte pohyb v mŕtvom bode a následne explodujte. Napríklad pomaly sa dostaňte do drepu, vydržte v ňom dve sekundy a z tejto „mŕtvej“ polohy vyskočte a jemne doskočte na obe nohy. To vám pomôže zacieliť tréningové úsilie na rýchle svalové vlákna a pomôže vám to napríklad pri výbehoch do kopca.

5. Trénujte múdrejšie, nie viac

Približne pred siedmimi rokmi som si zranil koleno. Teraz, keď mám 4 rokov, tak viac ako kedykoľvek predtým cítim zodpovednosť za seba a predovšetkým za svoju rodinu. Musím trénovať trošku inak, múdrejšie. To, ako sa cítim, závisí presne od toho, ako sa starám o svoje telo. Ak som hydratovaný, zdravo sa stravujem, robím poctivo strečing, využívam valec na strečing, tak sa cítim skvele. Ak veľa cestujem som dehydratovaný, som pod silným psychickým tlakom, bolia ma kolená a mám stuhnutý chrbát.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 12:13