StoryEditor

Čo neviete o potení? Je to nepríjemné, ale telo ho potrebuje

15.03.2019, 22:00
S potením pri tréningu sa stretáva snáď úplne každý. Bohužiaľ niekoho vie potrápiť, i keď práve nebehá. Prečo je pot pre naše telo dôležitý a ako sa vysporiadať s nadmerným potením.

Pot majú na svedomí apokrinné a ekrinné potné žľazy, ktoré by sme našli v spodných vrstvách kože. Ekrinné žľazy sa nachádzajú takmer na celom tele.

Hlavnou zložkou vylučovaného potu je voda, s ktorou však z tela odchádzajú i niektoré minerálne látky ako horčík, draslík a sodík. To je dôvodom, prečo sa po tréningu odporúčajú piť iontové nápoje.

Obsahujú totiž tieto látky, ktoré sa počas aktivity z nášho tela vyplavili. Apokrinné potné žľazy máme oproti ekrinným iba na niektorých častiach tela, v podpaží, okolo bradaviek a v oblasti vnútornej strany stehien.

Pot, ktorý produkujú tieto žľazy, obsahuje bielkoviny a mastné kyseliny, je hustejší a má žltú farbu. Preto má tento druh potu na svedomí nevzhľadné škvrny na oblečení a tiež ten nepríjemný zápach.

Ten je spôsobený reakciou potu s baktériami, ktoré bežne žijú na povrchu kože. Teplo a vlhko je ideálnym prostredím pre ich množenie. To je dôvodom, prečo so zápachom bojujeme hlavne v oblasti podpaží.

Aj keď je potenie mnohým na obtiaž, plní v tele dôležitú funkciu. Pot totiž ochladzuje náš organizmus, aby nedochádzalo k jeho prehrievaniu.

Lekárka Martina Rosická však pripomína i jeho ďalší význam. „Potenie je pre naše telo zdravé hlavne v akútnej fáze infekčných ochorení. Podľa čínskej medicíny je to spôsob, akým sa naše telo zbavuje škodlivín. Tak zvané vypotenie je jednou zo základných liečebných metód ochorení z prechladnutia,“ vysvetľuje.

Vplyv genetiky, emócii i vlhkosti vzduchu

Kto niekedy absolvoval skupinový výbeh alebo cvičenie, nemohol si nevšimnúť, že potenie je veľmi individuálne. Zatiaľ čo niekto je splavený už po pár sto metroch, iný i po hodinovom tréningu vyzerá akoby vôbec nešportoval. Každý sa skrátka potí inak. Napríklad muži sa potia až dvakrát viac ako ženy a u obidvoch pohlaví sa nutnosť potenia znižuje s vekom. To, ako veľa sa potíme, je do istej miery ovplyvnené tiež geneticky. „Na potenie pôsobí i naša fyzická kondícia. Ľudia s lepšou fyzičkou sa v bežnom živote väčšinou potia menej. Napríklad ak dobiehajú na električku, ani to nepoznajú, na rozdiel od osôb, ktoré sa celý život nehýbu a dobiehanie električky je pre nich veľký športový výkon,“ hovorí doktorka Rosická.

Významným faktorom, ktorý ovplyvňuje potenie, je vlhkosť vzduchu. Ak je vysoká, vzduch nedokáže prijímať ďalšie tekutiny z nášho tela. Preto sa pot z povrchu kože neodparuje a organizmus sa neochladzuje, tak ako by mal. To je tiež dôvod, prečo tréningy vo vlhkom počasí znášame o niečo horšie. Potenie je spojené i s našimi emóciami. Keď sa pripravujeme na niečo dôležitého alebo sme nervózni, začíname sa takmer okamžite potiť predovšetkým na dlaniach a v podpaží.

Ako bojovať s nadmerným potením

Nadmerné potenie kvôli dedičným predispozíciám, pri športovej aktivite alebo emocionálnom vypätí nie je nič nezvyčajného ani škodlivého. Na druhej strane rozhodne môže niektorých ľudí dostávať do nepríjemných situácií. Preto väčšina z nás berie takmer ako samozrejmosť používanie deodorantov a antiperspirantov. V lekárňach môžete kúpiť i špeciálne prípravky, ktoré vás nechceného potenia zbavia dokonca i na niekoľko dní. Medzi nich patrí napríklad krém Excipial DeoForte nebo roztok Driclor. Ak máte problém s nepríjemným zápachom, možno za to môže skladba vášho jedálničku. Červené mäso, cibuľa, cesnak, kapustová zelenina nebo alkohol. Všetko to dokáže ovplyvniť, ako „vonia“ váš pot. Ak teda máte napríklad v pláne dôležitú schôdzku, pri ktorej hrozí, že sa v dôsledku nervozity budete potiť o niečo viac, rozhodne sa týmto potravinám vyhnite.

Proti nadmernému poteniu naopak vyskúšajte čaj zo šalvie alebo yzopu lekárskeho. Trochu radikálnejším riešením, ktoré však môže niektorým pomôcť od dlhodobých problémov, je injekčná aplikácia botulotoxinu. Tá sa aplikuje do problematických oblastí, ktorým je napríklad podpažie. Táto oblasť sa potom po dobu štyroch až dvanástich mesiacov potí zhruba o 80 percent menej. Nevýhodou je pomerne vysoká cena a tiež riziko tvorby protilátok proti botulotoxinu, ktoré môžu jeho účinnosť znížiť. Potenie pri tréningu alebo pri emocionálnom vypätí nie je nič, kvôli čomu by bolo nutné vyhľadať lekársku pomoc. Ak však pozorujete náhle nadmerné potenie i pri bežnom fungovaní, je možné, že vaše telo týmto spôsobom vysiela varovný signál. Ľudský organizmus má totiž problém s nadmerným potením pri ochorení štítnej žľazy, nedostatku vitamínu D, hypoglykémii alebo neurologických a hormonálnych ochoreniach. Ak máte akékoľvek pochybnosti, neváhajte navštíviť svojho lekára.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 09:30