StoryEditor

Pružné lýtka vás donesú k úspechu

16.02.2022, 07:58
Veľa bežcov bude určite súhlasiť s tým, že s achilovkami a lýtkami bývajú spojené zdravotné problémy, ktoré patria k najčastejším príčinám bežeckej „pracovnej neschopnosti“. Smutnou skutočnosťou je, že moderná civilizácia týmto častiam tela príliš „nenahráva“, ale naopak – vedie k ich degenerácii.

Ako usvedčujúci dôkaz stačia problémy, ktoré ženám spôsobujú lodičky na vysokých opätkoch. Kvôli nefyziologickému (príliš strmému) uhlu chodidla vedie chôdza v takýchto topánkach k výraznému skracovaniu lýtok a ochabovaniu svalov prednej strany predkolenia. Hoci sa to niekomu bude možno zdať zvláštne, u bežcov býva situácia niekedy podobná. V ich prípade je síce najčastejšou príčinou fyzická námaha a preťažovanie dolných končatín pri športe, ale aj medzi bežcami je občas na vine obuv s príliš vysokou pätou. Niektorí výrobcovia týmto nevhodným spôsobom bohužiaľ konštruujú svoje produkty v snahe o čo najvyššie tlmenie.

Svaly v opačnom garde

Achillova šľacha zaisťuje úpon lýtkových svalov a vytvára spolu s nimi jednotný funkčný celok. Obe tieto súčasti pohybového aparátu sa zapájajú ako pri odraze, tak pri došľape bežca na zem. Pri odraze sa prepína noha v členku, pričom sa lýtkové svaly skracujú. Túto prácu vykonáva hlavne dvojhlavý lýtkový sval, ktorý začína na zadnej strane kolena a v dolnej časti prechádza do Achillovej šľachy, pomocou ktorej sa upína k päte. Pretože ide o povrchový sval, je možné pri behu veľmi dobre sledovať aktivitu jeho obidvoch hláv, a to hlavne práve pri dotiahnutí odrazu v členku.

Pri došľape (hlavne na prednú časť chodidla – cez špičku) tlmí spoločne s achilovkou sily vznikajúce pri náraze šikmý lýtkový sval, ktorý tak pracuje v opačnom režime ako sval dvojhlavý. Tento hlbší sval začína na lýtku podstatne nižšie ako dvojhlavý lýtkový sval a vo svojej dolnej časti tiež prechádza do Achillovi šľachy. S ohľadom na odlišnú štruktúru má šikmý sval výraznejšiu tendenciu ku skracovaniu. Práve jeho skrátenie má za následok problém prirovnávaný k chôdzi na vysokých opätkoch, kedy sa päta nedostane až na podložku, a bežec je tak nútený bežať cez špičky so všetkými negatívnymi dôsledkami tejto technickej varianty. Preťahovanie šikmého svaly lýtkového je dôležitou súčasťou strečingového programu každého bežca.

Zabudnite na „beh cez špičky“

Lýtka a achilovky sú najviac preťažované, a tým aj ohrozené zranením, pri behu cez špičky. Zo zdravotne -preventívneho hľadiska je táto technika pre rekreačných bežcov nevhodná. K ďalším, pomerne častým biomechanickým problémom patrí vnútorný, takzvaný pronačný prepad nohy pri kontakte so zemou. Akákoľvek odchýlka od správnej techniky nielenže zvyšuje silové pôsobenie (efekt páky) na achilovku, ale spôsobuje aj nefyziologické zaťaženie tejto šľachy, ku ktorému nie je vývojovo uspôsobená. Kondičným bežcom behajúcim správnou technikou cez päty sa ich lýtka najčastejšie „hlásia“ iba pri behu do kopca či pri prudších zrýchleniach. V týchto prípadoch nepríjemné pocity pomerne rýchlo odznejú a všetko sa väčšinou obíde bez nežiaducich následkov.

Pozor na zmeny povrchu

Bolestivosť lýtok a hlavne Achillovej šľachy je bohužiaľ častou bežeckou chronickou zdravotnou komplikáciou. Fyziologickou príčinou takzvanej achillodýnie môže byť zápal najbližšieho okolia šľachy alebo je čiastočné natrhnutie. Typickým príznakom je pocit stuhnutosti, ktorý je síce možné odstrániť, ale až po dlhšom rozcvičení. Bolesti sú najskôr tupé a neskôr ostrejšie. Pri veľmi silných bolestiach, kedy je možné celkom presne určiť bolestivé miesto, sa pravdepodobne jedná o natrhnutie šľachy, a v tom prípade je nutná operácia. Ak bolí celá šľacha, ide s najväčšou pravdepodobnosťou o zápal.

Okrem preťažovania býva často príčinou achillodýnie aj zmena podmienok pri behu. Na achilovku by ste si mali dávať pozor hlavne prie prechode z mäkkého povrchu na tvrdý, ale aj obrátenie, ďalej pri prechode z behania v obuvi na behanie naboso, napríklad počas voľna na tráve či morskej pláži. Beh po tráve alebo piesčitej pláži je možné odporučiť  ako vhodný prostriedok na spevnenie nožnej klenby, s ohľadom na achilovky by ale nemal trvať dlho a vhodné je i striedanie smeru behu. K ďalším príčinám tejto častej komplikácie patrí nesprávna technika behu, ortopedická vada ako je plochá alebo vbočená noha, a samozrejme i nesprávna obuv. Dôležité je, aby bežecké topánky poskytovali achilovkám dostatočný komfort a aby mali dobré tlmivé účinky po celý čas svojho používania.

Pri prvých problémoch s achilovkami by ste mali v každom prípade prestať na pár dní s behom. Pomôcť by vám mali kúpele so striedaním teplej a studenej vody a vhodné sú aj striedavé obklady.

K účinným regeneračným prostriedkom pre lýtka a achilovky patrí tiež automasáž

  1. Trenie achilovky nožnicovým hmatom
  2. Pretlačovanie achilovky palcami proti sebe
  3. Masírovanie lýtka uchopovaním a odťahovaním
  4. Pretrepávanie lýtka do strany

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 11:42