StoryEditor

Beh počas tehotenstva a po pôrode

21.02.2022, 15:39
Možno sa to mnohým nezdá ako dobrý nápad, ale fyzická aktivita pred i po pôrode je zdraviu prospešná nielen pre matku, ale i pre plod a novorodenca. Isté pravidlá však treba dodržiavať

Vplyv behu na matku a plod

  1. Vplyv na srdcovocievny systém plodu

Početné štúdie analyzovali taktiež vplyv výrazne zvýšenej fyzickej aktivity, keďže počas takejto záťaže sa plodu dostáva menej krvi ako v pokoji alebo pri miernej aktivite. Zistilo sa, že pri nadmernej záťaži, vrátane vytrvalostného behu, dochádza dočasne k poklesu srdcovej frekvencie plodu (bradykardia). Po ukončení aktivity sa však srdcová frekvencia rýchlo normalizuje a nemá žiadne negatívne dôsledky na plod alebo na následné zdravie novorodenca.

 

  1. Vplyv na riziko potratu

Epidemiologické i klinické údaje naznačujú, že mierne intenzívna fyzická aktivita nezvyšuje riziko potratov, skôr ho môže znižovať. Jediný problém môže spôsobiť nadmerná záťaž v období uhniezďovania budúceho plodu na začiatku tehotenstva.

 

  1. Vplyv na predčasný pôrod

Celosvetovo sa viac ako 10% detí narodí predčasne, t.j. pred 37. gestačným týždňom, a ich počet sa každoročne zvyšuje. Pravidelné aeróbne cvičenie (už od 8., resp. 14. týždňa tehotnosti), pokračujúce až do pôrodu, nemali žiaden vplyv na vyvolanie predčasného pôrodu.

 

  1. Vplyv na samotný pôrod

Žiadna zo 16 doteraz vykonaných klinických štúdií nepreukázala, že by pravidelná fyzická záťaž ovplyvnila potrebu epidurálnej anestézie či umelého vyvolania pôrodu. Predpokladá sa však, že brušné svaly trénovaných tehotných môžu byť nápomocné najmä v závere pôrodu, čo môže skrátiť jeho trvanie.

 

  1. Vplyv na potrebu cisárskeho rezu

Posledných 10 rokov výskumu ukázalo, že ženy, ktoré pred otehotnením pravidelne športovali a/alebo behali a udržali si aspoň polovičnú dávku svojich športových výkonov aj počas tehotenstva, mali oveľa nižší výskyt pôrodov cisárskym rezom (6-7%) v porovnaní s tými tehotnými, ktoré s behom skončili už počas prvého trimestra (20-23%).

 

  1. Vplyv na prírastok hmotnosti

Niektoré štúdie dokázali mierne menší prírastok hmotnosti cvičiacich či behajúcich tehotných, avšak v iných analýzach sa nenašiel žiaden rozdiel. Záviselo hlavne od BMI a od úrovne trénovanosti žien pred pôrodom.

 

  1. Vplyv na depresie

Keďže cvičenie a beh sa u dospelých prejavuje o.i. aj nižším výskytom príznakov depresie, predpokladalo sa, že niečo podobné by mohlo fungovať aj u tehotných alebo po pôrode. Štúdie sú však zatiaľ veľmi nejednoznačné a dôkazy nepodporujú elimináciu depresií pomocou behu či inej fyzickej aktivity.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 08:44