StoryEditor

Rastúca púšť v našom tele

29.11.2020, 17:20
Pribúda rakoviny, obezity, diabetesu, infarktov, faciek, tvrdých rán pästí, podvodov. Človek by sa pomaly bál vystrčiť nos, aby niečo nechytil, aby jednu nechytil, aby neskrachoval skôr, kým vôbec niečo začal.

Čím si to človek zaslúžil, že svet, ktorý ho dnes obklopuje, doba, v ktorej žije, sú pre neho tak nebezpečné? Nejako sa nám to vymklo z rúk. Už ani ta olympiáda nie je, čo bývala. Od chvíle, čo o jej umiestnení rozhodujú prachy, tak sa táto prehliadka ľudskej výnimočnosti stala prehliadkou arogancie. Nechcem sa však zaoberať olympiádam. Tie som uviedol skôr ako vrchol pyramídy, na ktorú ľudstvo za dobu svojej existencie vystúpilo, alebo skôr more slizu, ktorým sa obalilo, či hromady piesku, pod ktoré sa postupne zahrabáva.

Piesková púšť

Piesková púšť, to je presne to, k čomu som chcel dospieť. Ako prírodný úkaz je nádherná. Tí, čo ňou prešli a prežili si ju na vlastnej koži, popisujú neskutočný pokoj, ktorý ich obklopil, sotva so do nej ponorili. Púšť však bývala veľmi, veľmi, veľmi dávno územím, na ktorom kypel život. Čo sa stalo s tým všetkým, čo tu rástlo a poskytovalo ochranu a život všetkému životu široko ďaleko? Kde sa podel ten pozemský raj na pohľad i na dotyk? Ako sa stalo, že rieky, ktoré ho napájali, vyschli? Ako sa stalo, že všetku tú krásu postupne zavial piesok a uložil ju k večnému spánku, odsúdil ju k večnému pokoju, ktorý my tu teraz namiesto nej tak ospevujeme?

Ako sa pozemský raj môže stať púšťou?

Celkom jednoducho. Stačí, keď človek zlenivie, prestane pracovať, prestane robiť to, čo po stáročia robil, a síce zušľachťovať svoje územie a starať sa, aby územím prúdila životodarná tekutina – voda. S vodou potom odíde všetok život, človeka sa zbalí a ide „zušľachťovať“ inam.

Rovnaké to bolo s africkou púšťou, rovnaké to bolo aj s púšťami v Južnej Amerike a rovnaké je to teraz s človekom, ktorý sa pomaly, ale rovnako stáva tiež púšťou.

Ako sa človek môže stať púšťou?

Celkom jednoducho. Prestane sa hýbať. Akonáhle sa prestane hýbať, jeho riečisko – cievy a cievky sa začnú zanášať, prestane nimi pretekať životodarná tekutina – krv a s človekom sa stane to isté, čo sa stalo s pozemským rajom – premení sa na púšť. Život ním prestane prúdiť, a to bez ohľadu na to, koľko kilogramov liekov do neho lekári v spolupráci s chemickými inžiniermi natlačia.

Beh, chôdza, pohyb - lieky pre život

Dá sa tento vývoj zastaviť a obrátiť? Iste dá, ale človek sa musí začať znovu hýbať. Najlepším pohybom, ktorý človeku pomôže obrátiť chod jeho života, od smerovania k postupnej smrti naspäť k životu, sú beh a chôdza, indiánsky beh, pomalý beh, presne v tomto poradí.

Indiánska chôdza je striedanie chôdze (môže byť vychádzková, rovnako ako rýchla) s pomalým behom. Pomalý beh je skutočne veľmi pomalý. Je to beh, ktorý väčšine ľudí príde spočiatku skôr ako chôdza, hlavne keď jeho rýchlosť budú porovnávať s rýchlosťou čiernych chlapíkov, ktorú im ponúka na obrazovkách televízia pri prenosoch z bežeckých pretekov. Keby sa rovnaká televízia zamerala v svojom sledovaní na beh účastníkov končiacich na chvoste štartového polia, jednoducho by ste zistili, čo myslím pod pojmom – pomalý beh. Ale načo čakať, až televízia zaberie týchto ľudí, bežte sa pozrieť na nejaké bežecké preteky sami a zamerajte svoj pohľad na tých mužov a ženy, ktorí budú dobiehať medzi poslednými. To sú vaše vzory. Skutočné vzory, pretože oni prekonali ostych a jednoducho sa vydali na dlhú cestu za zdravím. A prekvapivo zistíte, že títo muži a ženy nie sú nikomu na smiech, ale sú oslavovaní ako víťazi. To preto, lebo väčšina účastníkov bežeckých pretekov vie, čím si museli prejsť, pretože aj oni urobili túto skúsenosť na vlastnej koži.

Premena z púšte na dažďový prales

Keď začnete s indiánskou chôdzou, potom indiánskym behom a neskôr pomalým behom, postupne sa prečistí a obnoví vaše krvné riečisko. Krv začne transportovať do svalov, šliach a úponov, kostí, kĺbov, vnútorných orgánov krv a s ňou energiu, kyslík, stavebné kamene. Vaše telo sa z umierajúcej púšte znovu postupne premení v pozemský raj. Vy sa začnete cítiť zdravo, postupne prestane brať lieky. Už totiž nebudete tieto barličky potrebovať, postupne odhodíte barly a palice, zlepší sa vám ako zdravie fyzické, tak psychické. Postupne zistíte, že nie ste ešte tak starí, aby ste mysleli na smrť, ale naopak, že máte ešte veľa času život si aktívne užívať.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 10:34