Nepreceňujte význam čísel
StoryEditor

Nepreceňujte význam čísel

31.08.2022, 14:10

Niektorí ľudia preceňujú význam čísla, ktoré vidia, keď sa postavia na váhu. Ak sa trápite kvôli svojej váhe, nevážte sa každý deň. Je pravdepodobné, že sa budete hodnotiť v štýle „som dobrý/á,“ keď pôjdu kilá dole, a „nestojím za nič,“ keď budete kilá naberať. To je hlúposť.

Ste stále rovnako skvelý človek bez ohľadu na číslo na vašej osobnej váhe

Váha nemeria iba tuk, ale aj svalovú hmotu, vodu, zjedené jedlo, obsah čriev, kávu, ktorú ste vypili tesne pred vážením atď. Informácia, ktorú pri vážení získavate, je nepodstatná. Keď napríklad začnete cvičiť a súčasne obmedzíte príjem jedla, pravdepodobne dôjde k nárastu svalovej hmoty a úbytku telesného tuku, preto bude váha ukazovať stále rovnakú hodnotu. Budete sa cítiť štíhlejšie, vyzerať štíhlejšie, vaše oblečenie bude voľnejšie, a napriek tomu sa nedočkáte psychologickej odmeny, pokiaľ budete závislí na tom, čo ukáže vaša osobná váha. Niektorí športovci sa pokúšajú svoju osobnú váhu oklamať, ale oklamávajú tým iba sami seba. Napríklad bežci a ďalší športovci, ktorí sa silne potia, sa radšej vážia po náročnom tréningu. Počas výkonu môžu stratiť 2–3 kg (aj viac) potu, ale nie tuku.

Jediný správny čas na váženie, pokiaľ na ňom stále trváte, je ráno hneď po prebudení

Vstaňte, vyprázdnite močový mechúr a črevá a postavte si nahí na váhu ešte pred tým, než čokoľvek zjete alebo vypijete. Tak zvážite svoje telo v optimálnom a ničím nezaťaženom stave. Pokiaľ sa vážite na konci dňa, vážite aj večeru, nápoje a ďalšiu potravu, ktorá sa nachádza v žalúdku a črevách. Nezabúdajte tiež na to, že váha, podobne ako výška, nie je otázkou sily vašej vôle. Ak ide o výšku, pravdepodobne ste zmierení s tým, že silou vôle nevyrastiete o 15 centimetrov. Keď však ide o váhu, máte dojem, že by ste svoje telo mohli prinútiť zhodiť množstvo kilogramov. Samozrejme, že ak máte nadváhu, môžete schudnúť na primeranú úroveň telesnej ho tuku. Potom môže byť týždenné váženie pozitívnou motiváciou. Ak však patríte medzi aktívnych športovcov a už dlho sa pokúšate schudnúť o 2 kg pod svoju optimálnu hmotnosť, môžete mať pocit, že sa vám nedarí a spochybňovať svoju sebahodnotu otázkou: „Prečo nedokážem schudnúť ani o hlúpe dve kilá?“ Pretože to nie je jednoduché. Príroda sa bráni neprimeranému poklesu tukových zásob. Pre niektorých športovcov je veľmi ťažké udržať si váhu, ktorú si vyžaduje ich šport.

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 06:51