Prečo neužívať lieky pred športovým výkonom?
StoryEditor

Prečo neužívať lieky pred športovým výkonom?

03.02.2023, 11:02

Je to preto, že keď si vezmete pred behom alebo akoukoľvek inou pohybovou aktivitou liek proti bolesti, ničomu tým nepomôžete, ale naopak ešte si uškodíte. Všetky bežné lieky proti bolesti sú na báze kyseliny acetylsalicylovej. Tieto lieky potláčajú tvorbu prostaglandínu. Tento hormón sa v tele tvorí pri zaťažení a chráni životne dôležité orgány okrem iného tým, že vyvolá bolesť.

Keď ho týmito liekmi vyradíme z prevádzky, môžu byť vnútorné orgány vystavené väčšiemu zaťaženiu, než je zdravé a môžu byť poškodené. Športový výkon už sám o sebe predstavuje v mnohých ohľadoch pre organizmus záťaž. Keď bežíte, znamená to, že telo prednostne zásobuje krvou svaly a menej potom napríklad obličky a črevá. To činí črevnú sliznicu priepustnejšou pre škodlivé látky, ktoré vznikajú pri trávení (ktoré sa vyskytujú v obsahu čriev) a k tomu je potrebné ešte pripočítať otrasy orgánov spôsobené počas behu alebo poskoky. Je veľa bežcov, ktorým bola zistená krv v stolici alebo v moči.

Lieky proti bolesti zvyšujú riziko poškodenia vnútorných orgánov

U maratóncov, ktorí si preventívne vzali liek proti bolesti, vzrástol výskyt krvácania do žalúdka alebo čreva 5 až 10-krát. Takisto sa tu vyskytli problémy s obličkami alebo s krvným obehom V skupine, ktorá nebrala žiadne prostriedky proti bolesti, sa neobjavilo žiadne krvácanie do obličiek, zatiaľ čo v skupine, ktorá ich brala, to bolo zistené vo väčšine prípadov.

Ako sa rozhodnúť?

Je to jednoduché. Neberte počas behu žiadne lieky proti bolesti. Keď budete dodržiavať správny pitný režim a vyrovnáte stratu minerálov, môžete si vziať Ibuprofen (400 mg) proti svalovej horúčke alebo bolesti kĺbov. Samozrejme v prípade, že nemáte žiadne kontraindikácie. Vždy sa prikláňajte skôr k nižšiemu dávkovaniu týchto liekov. Väčšina ľudí má sklon k nadužívaniu, pričom postačí polovica dávky, ktorú si berú. Veľa ľudí si myslí, že aspirin je neškodný, ale nie je to tak, pretože kyselina acetylsalicylová už v malom množstve znižuje zrážanlivosť krvi a to po dobu niekoľkých dní. To môže byť problém vtedy, keď si bežec spôsobí nejaké zranenie (teraz už nehovoríme len o vnútorných orgánoch). Nie je vhodné užívať ani zmiešaná analgetiká. A to z toho dôvodu, že ich vedľajšie účinky sa sčítajú, a to znamená viac rizík pre zdravie bežcov všeobecne.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 09:36