Dôvody problémov s trávením
StoryEditor

Dôvody problémov s trávením

06.04.2023, 10:20

Netrénovaný začiatočník máva tráviace problémy častejšie ako trénovaný človek, ktorý je na fyzickú námahu viac zvyknutý. Ak začínate s behom a prejavujú sa u vás ťažkosti tráviaceho systému, zvyšujte objem a intenzitu tréningu postupne, aby malo telo dostatok času zvyknúť si.

Neskúsenosť

Žalúdočné a črevné ťažkosti sa častejšie vyskytujú u mladších alebo začínajúcich bežcov ako u tých, čo majú s tréningom a pretekaním dlhoročné skúsenosti. Je to preto, že mladší alebo neskúsenejší bežci majú aj horšie znalosti z oblasti výživy a tiež menej skúseností so stravovaním pred pretekmi alebo tréningom. Skúsení bežci už mali dostatok času a príležitostí sa poučiť zo svojich predošlých stravovacích pochybení a omylov.

Pohlavie

Ženy v porovnaní s mužmi vykazujú viac žalúdočných a črevných problémov, najmä v období menštruácie. Hormonálne zmeny, ku ktorým počas menštruácie dochádza, môžu byť dôvodom k pomalému pohybu natrávenej potravy.

Emočný a duševný stres

Bežcom v psychickom napätí zotrváva strava v žalúdku dlhšiu dobu a tlačí ich (vďaka vysokej hladine adrenalínu).

Prehnaná intenzita tréningu

Pri ľahkej a strednej intenzite bežeckého tréningu je organizmus schopný dobre tráviť aj pohodlne trénovať, zatiaľ čo pri veľmi intenzívnom tréningu alebo pri pretekoch býva presun krvi zo žalúdka k ň pracujúcim svalom príčinou žalúdočných a črevných ťažkostí.

Príjem stravy pred behom

Žalúdočné a črevné problémy môže spôsobiť konzumácia veľkého množstva bielkovín a tukov (napríklad miešané vajcia so šunkou alebo tučný hamburger) pred behom. Najbezpečnejšou voľbou sú vyskúšané a overené nízkotučné vysoko sacharidové potraviny (cereálie), ktoré sú bežnou súčasťou každodennej stravy bežca.

Dopĺňanie energie počas behu

Väčšina bežcov dokáže v žalúdku zniesť malé množstvo dobre známych potravín v prípade, že intenzita ich behu nie je príliš vysoká. Pokiaľ je intenzita nízka alebo stredná (65 – 75 % TF max), je možné súčasne trénovať aj tráviť potravu. V prípade, že bežec podáva submaximálny až maximálny výkon, môže mu potrava v žalúdku spôsobiť problémy.

Vláknina

Strava s vysokým obsahom vlákniny zhoršuje žalúdočné a črevné ťažkosti. Pokiaľ je bežec veľké množstvo cereálií alebo športových müsli tyčiniek, mal by v prípade ťažkostí skúsiť na jeden týždeň ich príjem obmedziť.

Kofeín a koncentrované roztoky cukru

Mnoho bežcov hľadá podporu výkonnosti v šálke kávy (väčšom ako je obvyklé). Výsledok ale môže byť úplne opačný, a to hnačka, kŕče a zhoršenie výkonnosti. Žalúdočné ťažkosti tiež spôsobujú vysoko koncentrované roztoky cukru. Je teda potrebné rozlišovať vysoko sacharidové športové regeneračné nápoje (okolo 200 kcal energie v 250 ml) a nízko kalorické iónové nápoje, určené len na dopĺňanie tekutín a iónov (nie energie).

Úroveň hydratácie

Dehydratácia zvyšuje riziko črevných problémov. Je dobré, aby sa vytrvalostný bežec naučil piť rôzne nápoje podľa vopred stanoveného plánu (0,20 – 0,25 l každých 25 – 30 minút). Sám zistí, ako jeho telo reaguje na vodu, rôzne typy športových nápojov, zriedené džúsy a ďalšie nápoje, ktoré potom bude počas závodu piť.

Hormonálne zmeny počas záťaže

Proces trávenia sa deje pod kontrolou hormónov a zaťaženie stimuluje zmeny týchto hladín hormónov. V prípade vytrvalostného behu sú hladiny tráviacich hormónov obvykle 2 – 5-krát vyššie ako pokojové. Tieto hormonálne zmeny potom môžu spôsobiť, že potrava putuje tráviacim traktom rýchlejšie ako normálne. To vysvetľuje, prečo niektorí bežci potom pociťujú tráviace problémy bez ohľadu na typ prijatej potravy.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 12:01