Tuk neváži skoro nič, ale ovplyvňuje náš život
StoryEditor

Tuk neváži skoro nič, ale ovplyvňuje náš život

06.06.2023, 11:25

Málokto si uvedomuje, že máme tuk viscerálny (uložený v oblasti orgánov v dutine brušnej) a telesný. Tento tuk nevidíme, ale práve ten zásadne ovplyvňuje naše zdravie. V tomto tuku sa najviac usadzujú škodliviny, toxíny. Bohužiaľ, je to aj úrodná pôda pre karcinogénne bujnenie, v dôsledku čoho spôsobuje množstvo ochorení.

Má vplyv na infarkt, upchávanie ciev, ich kôrnatenie, ale aj iné závažné choroby

Je ovplyvnený mnohými faktormi, medzi ktoré počítame napríklad nedostatok spánku, stres, nepravidelnosť v strave, hormonálna nerovnováha, sladkosti, alkohol, nezdravé jedlá a ďalšie neresti. Jeho hlavné nebezpečenstvo je v tom, že na prvý pohľad nie je vidieť, a tak ľudí viac rieši telesný tuk, pretože ten nám lezie z nohavíc a tričiek. Ale na rozdiel od viscerálneho na nás nepôsobí tak fatálne. Podkožný tuk najviac ovplyvňuje to, ako vyzeráme navonok, preto naň ľudia kladú väčší dôraz. Nezabudnite, že každý sme jedinečný a nízke percento tuku neznamená vždy výhru. Nie nadarmo majú ženy s nízkym percentom tuku problému s otehotnením, menštruáciou alebo im je zima. Tuk na seba viaže aj sekréciu hormónov a bez neho jednoducho hormóny nefungujú, ako majú, čo má mnohokrát za následok aj stratu menštruácie, vypadávanie vlasov, lámavosť nechtov. Bez príjmu tuku dokonca ani neschudneme. Pri snahe zhodiť telesný tuk ide obvykle dole aj tuk viscerálny.

Podkožný tuk je odlišný u mužov a žien

Pochvalu si zaslúžia tie ženy, u ktorých podiel tuku dosahuje 21 – 25 %, u mužov sa dobrá hodnota pohybuje okolo 13 – 17 %. Ak máte menej, pretože treba športujete, je to len lepšie. Nezabudnite ale, že všetko má svoju hranicu. Pri zmene stravovania a životného štýlu môžete naraziť na ťažkosti v oblasti výberu potravín, z ktorých si budete pripravovať jedlo. Obchody sú plné produktov, ktoré nie sú ani kvalitné, ani dobré pre naše telo, bez ohľadu na to, či človek chce chudnúť, alebo sa iba zaujíma o zdravý životný štýl. A ešte ich je toľko druhov, že niekedy jednoducho nevieme, čo je naozaj správne. Nakupovanie v supermarkete má síce svoje výhody, ale nesie množstvo úskalí, ktoré treba vopred poznať. Takže čo robiť, aby ste nakúpili správne? Čítajte obaly a premýšľať o zložení výrobku. Sledujte energetickú hodnotu. Kupujte čerstvé potraviny ideálne od tuzemských výrobcov a čo najmenej spracované. Pri nákupe sa správajte ekologicky a kupujte iba to, čo je nutné. Len tak nebude úprava stravy drahá. Nekupovať tovar v akcii. Polovicu vecí potom vyhodíme, v horšom prípade jeme s odporom a z donútenia. Plánujte si nákup a ideálne aj jedálniček dopredu, vďaka čomu predídete aj zbytočnému vyhadzovaniu potravín.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 17:29