Správna výživa je základom športujúcich žien
StoryEditor

Správna výživa je základom športujúcich žien

27.06.2023, 12:38

Ženy, ktoré veľa športujú a málo jedia, často prídu o menštruáciu a tento stav sa nazýva amenorea. Možno si myslíte, že je to dobre, pretože sa nemusíte každý mesiac zaoberať nepríjemnosťami spojenými s menštruáciou, avšak tento stav môže viesť k oveľa vážnejším problémom, ktoré ohrozujú vaše zdravie a schopnosť podávať optimálny výkon.

Tieto problémy zahŕňajú štyrikrát častejší výskyt únavových zlomenín

Tie vám dočasne znemožnia športovať, predčasnú osteoporózu, ktorá môže v blízkej budúcnosti ovplyvniť zdravie vašich kostí. Takisto sa môže objaviť neschopnosť normálne otehotnieť teraz alebo v budúcnosti (po obnovení menštruácie). Amenorea sa môže objaviť, ak zvýšite tréningové dávky, ale neupravíte zodpovedajúcim spôsobom svoj kalorický príjem. Nepodceňujte ju! Možno, že trpíte stavom, ktorému sa skôr hovorilo ženská športová triáda (porucha príjmu potravy, amenorea a nízka hustota minerálov v kostiach). Teraz sa však označuje ako relatívna energetická nedostatočnosť v športe, pretože nejde o problémy vyskytujúce sa len u žien. Muži – športovci tiež trpia nedostatočným príjmom potravy, čo zahŕňa (nielen) nezodpovedajúci príjem energie (kvôli nedostatku času, prísnej diéte alebo stravovacím poruchám), únavové zlomeniny a oslabené kosti (vedúce k predčasnej osteoporóze), spomalený metabolizmus, znížené zásoby glykogénu, zníženú svalovú silu či depresiu a podráždenosť.

Amenorea sa vyskytuje aj u preťažených študentiek a pracujúcich žien

Tie, ktoré si nenájdu dosť času na jedlo. Pre pravidelnú menštruáciu vyžaduje telo minimálne 30 kcal na kilogram aktívnej telesnej hmoty (váha tela bez všetkého tuku). Pre porovnanie, priemerná (nešportujúca) žena si udržuje energetickú rovnováhu pri asi 45 kcal na kilogram aktívnej telesnej hmoty. Napríklad športujúca žena s váhou 54 kg s 20 % telesného tuku má 43 kg aktívnej telesnej hmoty (54 × 0,8) a 11 kg tuku. Potrebuje teda minimálne 1300 kcal (30 kcal/kg × 43 kg), ktoré sa nie spália, ale sú k dispozícii. Pokiaľ pri cvičení spáli 500 kcal, musí príjem o toto množstvo zvýšiť, teda 1300+500 = 1800 kcal, aby jej telo normálne fungovalo (tzn. aby mala menštruáciu), čo je stále pomerne málo pre dostatočné zásobenie svalov energií a pre optimálnu výkonnosť. Mnoho žien s poruchami menštruačného cyklu si myslí, že antikoncepcia obnoví pravidelnú menštruáciu a bude pôsobiť preventívne proti osteoporóze. Zo súčasných vedeckých výskumov však nič také nevyplýva. Kľúčom na zastavenie osteoporózy je dostatočná konzumácia jedla, ktorá zabraňuje odlivu energie a obnovuje svalstvo. Dostatočná konzumácia jedla znamená jesť primerané množstvo sacharidov na doplnenie vyčerpaných zásob glykogénu, zodpovedajúce množstvo bielkovín na tvorbu svalov a zlepšenie sily kostí, zodpovedajúce množstvo tukov na udržiavanie hormonálnej rovnováhy, teda prijímať dostatok kalórií na udržiavanie rovnováhy energetickej. Jesť viac je pre mnoho žien ťažký problém, najmä ak trpia nejakou poruchou príjmu po trávy. Ak vo vás predstava väčších porcií jedla vyvoláva paniku, možno by ste mali navštíviť registrovaného výživového poradcu, ktorý sa špecializuje na športovú stravu.

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
03. máj 2024 09:04