V prípade ľahšieho prechladnutia má pohyb priaznivé účinky
StoryEditor

V prípade ľahšieho prechladnutia má pohyb priaznivé účinky

13.10.2023, 12:24

Uvoľní upchatý nos, spríjemní nepríjemný pocit z „ťažkej hlavy", podporí odkašliavanie a prečistí dýchacie cesty bez toho, aby sa zhoršil priebeh prechladnutia, prípadne predĺžila dĺžka jeho trvania. Beta-endorfíny môžu prispievať aj k zlepšeniu subjektívnych pocitov, tak ako je to bežné pri normálnom stave.

Často je problém rozlíšiť medzi ľahkou formou a ťažším ochorením

Pri ňom je už telesné zaťaženie nevhodné, či dokonca nebezpečné. Ak teda máte pocit, že by vám pohyb mohol pomôcť, prípadne sa nedokážete vyrovnať s myšlienkou, že vynecháte tréning, všimnite si najprv bližších príznakov. Ak sú lokalizované „nad krkom" (upchatý nos, kýchanie, pocit ťažké hlavy, škrabanie prípadne bolesť v krku), priemerná telesná námaha by nemala viesť k zhoršeniu. Ale aj tu treba zachovať najvyššiu opatrnosť. Zaťaženie by malo byť spočiatku mierne (približne polovičná intenzity). Pokiaľ po 10 minútach cítite zlepšenie, môžete úsilie mierne zvýšiť a tréning dokončiť. V opačnom prípade je potrebné zachovať zdravý rozum a tréning prerušiť.

Tréning je treba odložiť, ak sú príznaky ochorenia aj „pod krkom"

K takýmto prejavom patrí najmä svalové bolesti, zimnica, dráždivý kašeľ, zvýšená teplota, vracanie alebo hnačka. Telesná námaha v týchto prípadoch prinajmenšom zvýrazní príznaky a zvýši dehydratáciu. Oveľa závažnejšie však je zbytočné zvýšenie rizika na postihnutie srdcového svalu, tzv. myokarditídy, čo môže mať závažné, v extrémnom prípade až fatálne následky. V takej chvíli je potrebné si položiť otázku, či takéto „športové násilie" má skutočne nejaký zmysel. Alebo či organizmus, ktorý už beztak bojuje s infekciou, je potrebné ešte vystavovať nadmernej telesnej záťaži. Môže byť tréning v takomto stave natoľko kvalitný, aby viedol k pozitívnym adaptačným zmenám, predovšetkým ak sú v dôsledku oslabenia organizmu znížené samotné východiskové podmienky pre regeneračné procesy? Pokiaľ na niekoľko dní vynecháte tréning, určite to nebude znamenať koniec sveta. Naopak v tomto prípade je oveľa vhodnejšie poskytnúť organizmu dostatočný čas na regeneráciu, než ho „doraziť" náročným zaťažením v stave oslabenie a dostať ho do stavu, z ktorého sa bude dostávať dni či možno až týždne.

Po ťažšom respiračnom ochorení sa vráťte k tréningu až po úplnom odznení príznakov

Existujú aj konzervatívnejšie názory, podľa ktorých by sa mala doba rekonvalescencie predĺžiť o každý deň ochorenia, v ktorom horúčka presiahla 38 stupňov. Pri rozhodovaní, či pri akútnom respiračnom ochorení behať alebo nie, je treba brať do úvahy aj ďalší faktor, a síce riziko šírenia infekcie. Predovšetkým ak trénujete vo väčších kolektívoch, je rozumnejšie zostať po dobu infekcie v izolácii. Pri ľahších formách, ak postihnutý chodí do kolektívu, je potrebné dbať na dodržiavanie hygienických zásad, ako je používanie vreckovky pri kašľaní a kýchaní, časté umývanie rúk, používanie vlastnej fľaše s nápojom a vlastného uteráka. Preventívne je možné uvažovať o očkovaní proti chrípke. Hlavný problém účinku imunizácie pri chrípke spočíva v značnej variabilite jej pôvodcu. Účinná býva spravidla iba vakcína, pripravená s pomocou vírusu, ktorý pôsobí práve prebiehajúcej epidémii. Očkovanie starými vakcínami nechráni proti aktuálnemu vírusu, práve tak očkovanie aktuálne vakcínou nezaručuje imunitu do budúcnosti.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
22. apríl 2024 18:03