Deti často naberajú tukové zásoby pred obdobím rýchleho rastu
StoryEditor

Deti často naberajú tukové zásoby pred obdobím rýchleho rastu

03.11.2023, 13:31

Spýtajte sa detského lekára, či sa v prípade vášho dieťaťa skutočne jedná o problém s nadváhou. Stále častejšie sa u detí objavujú zdravotné problémy, ako je cukrovka, vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak, preto vás môže nadváha vašich detí oprávnene znepokojovať. Obavy z ich obezity však môžu vychádzať z vlastnej úzkosti, pretože si myslíte, že vaše dieťa nie je „dokonalé“. Hovoríte si, že chcete svoje dieťa ušetriť trápenie s obezitou, ale mali by ste sa za myslieť nad tým, či vaše obavy nesúvisia s vašimi vlastnými problémami.

Majte svoje deti s nadváhou radi v ich úplnosti, nesledujte len to, ako vyzerajú

Výsledkom toho môže byť prudký pokles sebavedomia dieťaťa a anorektické myslenie („čím chudší, tým lepší“). To môže viesť až k poruchám príjmu potravy. Namiesto donucovania a pokusov o obmedzovanie jedla alebo zmeny jedálnička sa snažte deťom ukázať výhody aktívnejšieho životného štýlu. Snažte sa, aby trávili menej času pri televízii a viac pri rodinných pohybových aktivitách. Celá rodina sa môže napríklad zúčastniť charitatívneho behu alebo pochodu. Ste sú časťou spoločnosti, nebojte sa dať najavo, že chcete bezpečné chodníky, športové kluby, ktoré prijímajú deti s nadváhou, bazénmi, kde je možné nosiť voľné tričká a kraťasy a nie len bikiny a tesné plavky, ktoré mnoho detí s nadváhou uvádzajú do rozpakov.

Dávajte deťom  aj prijateľné nezdravé potraviny, ktoré majú rady

V opačnom prípade si ich deti rovnako zaobstarajú inde. Podporujte deti, aby snívali. Starostlivo plánujte jedlá a desiaty a z večere urobte dôležitú súčasť rodinného života. Je na vašom rozhodnutí, čo, kde a kedy sa bude jesť, ale ponechajte na dieťati, koľko toho zje a či vôbec bude jesť. Nenúťte deti dojedať hrášok a nebráňte im, keď si chcú pridať. Pokiaľ budete zasahovať do prirodzenej detskej schopnosti regulovať príjem stravy, môžu si deti osvojiť problematické stravovacie návyky na celý život. Nechajte na nich, aby jedli, keď majú hlad, a prestali jesť, keď majú dosť. Budú tak mať dostatok energie na aktívny životný štýl.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 20:37