Aktívny životný štýl dáva nášmu životu zmysel
StoryEditor

Aktívny životný štýl dáva nášmu životu zmysel, zlepšuje jeho kvalitu

13.03.2024, 11:41

Stále viac si uvedomujeme, že zdravie ako pozitívna hodnota úzko súvisí s kvalitou života. Jedným z účinných a osvedčených prostriedkov zodpovedného prístupu k zdraviu je aktívny prístup k športovým činnostiam. Zdravý pohybovo aktívny človek, realistickejšie vníma sebapoznanie a lepšie utvára sociálne vzťahy.

Bojujte o svoje zdravie

Vplýva naň životné prostredie, genetické predpoklady a dostupnosť lekárskej starostlivosti. V boji o zdravie teda nie sme bezmocní: máme v rukách 50 % možností na poli riadenia vlastného životného štýlu, ktorého neoddeliteľnou súčasťou je práve pravidelný, intenzívny pohyb. Ľudia sa vo zvýšenej miere začínajú zaujímať o zdravú výživu, hľadajú poučenie v žiadúcich stravovacích zvyklostiach, menia názory na úlohu pravidelného fyzického pohybu, znovu objavujú blahodarné účinky pobytu v prírode, uvedomujú si zhubné účinky fajčenia, inak pristupujú ku konzumácii alkoholu a sú odborne poučovaní o zvyšujúcej sa formách závislostí, predovšetkým drogových. Zdravie sa na jednej strane stáva hodnotou spojenou so silnou osobnou zodpovednosťou a individuálnou aktivitou, na druhej strane je zdravie verejným statkom, o ktorý sa stará široké spektrum medicínskych, výchovno-vzdelávacích, osvetových a sociálnych inštitúcií a organizácií. povinná školská dochádzka podporuje aj výučbu telesnej výchovy, vznikajú športové kluby, oddeľuje sa profesionálny a amatérsky šport, vznikajú nové formy športu. Masové rozšírenie športovo-pohybových aktivít tak často musí čeliť aj obavám zo zdravotných rizík či fyzického poškodenia. Mnohí si mysleli, že intenzívne cvičenia a náročné športovo-pohybové aktivity prinášajú veľké zdravotné riziká. Postupne sa však zmenil pohľad na zmysel športových aktivít a na ich vplyv na ľudské zdravie.

Benefity športovej aktivity:

– zníženie vysokého krvného tlaku

– regulácia úrovne cholesterolu

– spaľovanie tuku

– udržiavanie priaznivej hladiny krvného cukru

– spevňovanie kostí

– posilňovanie imunitného systému

– zníženie pokojovej srdcovej frekvencie

– zlepšenie metabolizmu

– zlepšovanie psychickej pohody

Pravidelná mierna pohybová aktivita prináša zlepšenie zdravia a pocit osobnej pohody

Významnejšie trvalé zdravotné benefity potom prináša intenzívny pravidelný fyzický pohyb, každodennosť pohybu znižuje riziko hlavných príčin a úmrtí spojených so sedavým spôsobom života. Významnú súčasť formovania aktívneho životného štýlu tvorí výchova k zdraviu Ide o komplexné úsilie o zvyšovanie telesného, ​​psychického a sociálneho zdravia rozvíjajúce pozitívny potenciál osobnosti človeka. Výchova k zdraviu, podpora zdravia či zdravotná gramotnosť je aktuálna práve so zvyšujúcim sa dôrazom na zdravotnú prevenciu. Výchova k zdraviu je neodmysliteľnou súčasťou zapojenia všetkých ľudí do starostlivosti o zdravie v zmysle osobnej zodpovednosti.

01 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR 02 - Modified: 2024-04-08 13:25:13 - Feat.: - Title: Peter Ďurec ôsmy z Európanov na polmaratóne v Berlíne 03 - Modified: 2024-04-05 12:33:54 - Feat.: - Title: Predchádzajte nepríjemnému poraneniu členkov 04 - Modified: 2024-04-05 12:27:55 - Feat.: - Title: Beh sa na 90% odohráva v hlave 05 - Modified: 2024-04-04 07:37:56 - Feat.: - Title: MS v krose v Belehrade: Uganďan Jacob Kiplimo a Beatrice Chebetová z Kene obhájili tituly
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
09. apríl 2024 11:20