StoryEditor

Európsky šampionát v krose v šamorínskom x-bionic® sphere je už pred dverami. Príležitosť otestovať trať má aj bežecká verejnosť

28.11.2017, 19:30
Na „ME v krose - beh pre verejnosť“ je možné prihlásiť sa on-line do 3.12. 2017 alebo cez internetovú stránku ME 2017 v cezpoľnom behu www.samorin2017.sk. Na nej nájdete aj ďalšie informácie o európskom šampionáte a aj propozície „ME v krose – behu pre verejnosť“.

Takéto podujatie bude u nás vôbec prvýkrát. "Okrem toho, že sa šampionát uskutoční premiérovo na Slovensku, pobežia sa na ňom prvýkrát štafety, po prvý raz budú bodovať najlepší traja namiesto štyroch, čo zvyšuje počet účastníkov a môžeme sa tešiť na rekordný šampionát. Verme, že bude rekordný aj čo sa týka počtu divákov," povedal pre TASR na tlačovej konferencii manažér Alfonz Juck.

Príležitosť aj pre bežeckú verejnosť

Organizátori podujatia na čele s technickým riaditeľom ME Marcelom Mataninom nemysleli iba na profesionálov, šancu ukázať sa dostanú aj amatéri. Vyvrcholením súťažnej nedele bude beh pre verejnosť na 3 kilometre. Každý tak dostane možnosť vyskúšať si trať, na ktorej iba niekoľko okamihov predtým bojovali športovci o cenné kovy. A práve túto trať pobeží aj ambasádor podujatia, olympijský víťaz z Ria v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth.

"Chcel by som účasťou v tomto behu podporiť celú akciu a prilákať do Šamorína čo najviac ľudí. Kros je iný ako obyčajný beh, ale veľmi pekný. Niektorí si to možno ani neuvedomujú, ale kros behajú stále. Ale pravá trať, akú budú mať k dispozícii bežci na šampionáte, tak tú si nemôžu vyskúšať bežní ľudia len tak. Preto si myslím, že to bude veľké lákadlo pre každého, kto si bude chcieť zabehať. Ja som kros bežal naposledy ako žiak, takže sa veľmi teším," povedal pre TASR Tóth.

Organizátori „ME v krose – behu pre verejnosť“ vypísali dve súťaže: o 15.00 h pre deti na 1,5 km (jeden okruh) a o 15.20 h pre dospelých na 6 km (štyri okruhy). Súčasťou „dospeláckeho“ behu bude aj súťaž dvojíc, ktorej víťazom bude duo s najlepším súčtom časov. Muži aj ženy budú takisto súťažiť v štyroch vekových kategóriách – do 40 rokov, od 40 do 49 rokov, od 50 do 59 rokov a nad 60 rokov. Jedna dôležitá vec: z kapacitných dôvodov je počet štartových čísiel limitovaný – šancu zabehnúť si na trati ME získa len prvých 900 prihlásených.

Za päťeurové štartovné sa účastníci „ME v krose – behu pre verejnosť“ môžu okrem unikátnej medaily tešiť aj na diplom (bude na stiahnutie on-line po skončení behu), do mobilu im na číslo uvedené v prihláške príde SMS s výsledným časom a v cieli ich čaká občerstvenie. Prvé tri dievčatá a prví traja chlapci v celkovom poradí detského behu, prví traja bežci a bežkyne v jednotlivých vekových kategóriách hlavného behu, a takisto najlepšie tri dvojice v behu dvojíc získajú zaujímavé vecné ceny.

Prekonáme rekord v účasti?

Na krosových ME pobeží miešaná štafeta mužov a žien, každý športovec sa však na ňom môže prezentovať iba v jednej disciplíne, nesmie kombinovať štarty vo viacerých. Doterajším maximom je 525 športovcov z 36 krajín, je teda predpoklad, že tento rekord bude v Šamoríne prekonaný. Spomenutú miešanú štafetu zaradili organizátori do programu až na jeho záver, bude tak vrcholom podujatia.

A práve v nej má Slovensko šancu na najlepšie umiestnenie, keďže na decembrové ME sa pripravuje aj skúsený olympionik a rekordér na 800 m Jozef Repčík. Všeobecne sa očakáva konfrontácia medzi najlepšími britskými bežcami a reprezentantmi Turecka. Tí potvrdili, že sa na Slovensko chystajú v najsilnejšom zložení, nebudú teda chýbať obhajcovia zlatých medailí z talianskej Chie - Aras Kaya a Yasemin Canová, ktorí v decembri 2016 triumfovali v hlavných kategóriách mužov a žien.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 05:57