Najčastejšie mýty v stravovaní
StoryEditor

Najčastejšie mýty v stravovaní

09.05.2024, 15:20

Niekedy je veľmi ťažké informácie správne vyhodnotiť. Nekvalifikovaní poradcovia vo výžive alebo verejne známe osobnosti, ktoré sa k výžive vyjadrujú, samozrejme nie sú jediným vinníkom vzniku mýtov a hoaxov.

1.  Nesmie sa jesť po určitej hodine večer, ovocie len dopoludnia

Na čase konzumácie jedla síce do istej miery záleží, ale nie je pravdou, že by sa po piatej alebo šiestej hodine už nemalo jesť. Najviac záleží na tom, aký máte denný rytmus, fyzickú aktivitu a kedy idete spať. Ak idete spať o 11 hodine večer, s úplným pokojom sa môžete navečerať napríklad okolo ôsmej. Rovnako tak ovocie popoludní nie je zakázané. Dôležitejšie je celkové zloženie vášho jedálnička – a pokiaľ ovocím o 10 hodine večer nahradíte sladkú tyčinku, iste pôjde o zmenu k lepšiemu.

2. Mäso obsahuje hromadu antibiotík a hormónov

Tento mýtus vychádza zo zle interpretovaných informácií z rôznych zahraničných zdrojov. Mnoho článkov a dokumentov, ktoré na antibiotiká a hormóny v mäse upozorňujú, pochádza z USA, ktoré majú odlišnú potravinársku legislatívu. Zatiaľ čo v Amerike sa s niečím takým stretnúť môžete, u nás je užívanie antibiotík a hormónov za účelom urýchlenia rastu zakázané a na dodržiavanie týchto podmienok dohliada veterinárna správa. Rastové hormóny sa tu zvieratám nepodávajú a antibiotiká môžu byť použité iba za účelom liečby, zviera však počas tejto doby nesmie byť použité na produkciu, a to ako na mäso, tak na mlieko ani iné živočíšne produkty.

3. Ak chcete chudnúť, vyraďte sacharidy

Sacharidy by v našom jedálničku nemali chýbať ani pri chudnutí, hoci pri redukčnej diéte môže byť ich množstvo nižšie. Kľúčové je najmä to, aké zdroje sacharidov volíme.

4. Margaríny sú prakticky plast a obsahujú množstvo škodlivín

Dnes sa už náhrady masla vyrábajú plným vysýtením nenasýtených mastných kyselín na nasýtené, čím sa úplne eliminuje obsah transmastných kyselín a pri následnej reakcii sa zvýši ich stráviteľnosť, ale k vzniku škodlivých medziproduktov už nedochádza. Margarín je v dnešnej dobe preto plne bezpečnou potravinou, myslite však na to, že stále ide o koncentrovaný zdroj tuku.

01 - Modified: 2024-05-09 13:12:39 - Feat.: - Title: Nájdite si pohybové aktivity, ktoré vás najviac bavia, a snažte sa ich denne predlžovať 02 - Modified: 2024-05-07 09:00:23 - Feat.: - Title: Šport pomáha ľuďom objavovať skryté rezervy a potenciál 03 - Modified: 2024-05-07 08:54:18 - Feat.: - Title: Ján Volko absolvuje premiéru v letnej časti olympijského roka v piatok na mítingu Diamantovej ligy v behu na 200 metrov v Dauhe 04 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 05 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
09. máj 2024 15:20