Správny detox organizmu
StoryEditor

Správny detox organizmu

16.09.2024, 12:27

Niektorí skúšajú očistné kúry preto, že chcú vykompenzovať obdobie plné prejedania a ozdraviť svoj jedálniček, iní veria v ich schopnosť zbaviť telo škodlivých látok, ktoré sa v ňom údajne hromadia, niektorí dokonca chcú za pomoci detoxikačných programov liečiť rôzne ochorenia.

Význam detoxu

Existujú detoxikačné orgány, ktoré keď správne fungujú, zbavujú naše telo toxínov neustále a bez prestávok. Ide hlavne o pečeň, obličky a pľúca. Ak by niektorý z týchto orgánov nefungoval správne, pravdepodobne by sme si to všimli, pretože by išlo až o život ohrozujúci stav. Ak máte podozrenie, že vaše detoxikačné orgány neplnia svoju prácu, mali by vaše kroky ako prvé smerovať k lekárovi. Toxické látky sú v určitej miere všade okolo nás a nemôžeme sa im úplne vyhnúť. Mnoho ľudí ich však dokonca prijíma dobrovoľne, pravidelne a vo veľkej miere! Že nechápete, prečo by to niekto robil? Reč je treba o alkohole. Alkohol je pre nás toxický a naša pečeň ho musí po požití metabolizovať, aby mohol byť z tela odstránený. Tým jej jednak pridávame prácu, ale tiež ju dlhodobo poškodzujeme. Rovnako tak našej pečeni škodí užívanie drog, neuvážená konzumácia niektorých liekov, problematická môže byť aj častá a nadmerná konzumácia bylín a prírodných extraktov. Takže to rozhodne nie sú len umelo syntetizované látky, čo pre nás predstavuje určité riziko.

Nachádzajú sa toxické látky aj v potravinách?

Áno. Toxická pre nás môže byť takmer akákoľvek látka, dokonca aj niektoré vitamíny alebo voda. Vždy však záleží na situácii, keď danú potravinu prijmeme a v akom množstve. Sú známe napríklad otravy polárnikov po konzumácii medvedej pečene, ktoré obsahujú veľmi vysoké množstvo vitamínu A. Nemusíte však konzumovať medvediu pečeň, stačí neuvážená konzumácia potravinových doplnkov a vitamínov v honbe za lepším zdravím, a predávkovať sa môžete tiež. Potraviny sú však, aspoň v rámci Európskej únie, starostlivo kontrolované a množstvo látok, ktoré sa do nich môžu pridávať, je definované legislatívou. Bežne dostupné potraviny, ktoré konzumujeme v rozumnom množstve v rámci pestrého jedálnička, nám teda žiadnu intoxikáciu nespôsobí. Dokonca ani nekvalitná bravčová konzerva, v ktorej je časť mäsa nahradená sójovou bielkovinou a omáčka je zahustená škrobom, nie je nič, od čoho by sme sa potrebovali detoxikovať. To, že nám takáto potravina nedodá ideálne množstvo jednotlivých živín a je chudobná na vitamíny a minerálne látky, je vec iná a zároveň hlavný dôvod, prečo by sme ich nemali zaraďovať pravidelne. Toxické látky sa nachádzajú vo väčšej miere napríklad v pokazených potravinách, v nahnitých jablkách alebo naklíčených zemiakoch, ďalej v plesnivých potravinách, a to aj po odrezaní napadnutej časti, v potravinách pripálených alebo grilovaných na otvorenom ohni. Také potraviny by sa samozrejme nemali predávať, vo väčšine prípadov je zvýšený obsah toxických látok dôsledkom nevhodného skladovania v domácnosti alebo nevhodnej kuchynskej úpravy. Verte, že ten, kto si síce kúpi kvalitné mäso z farmy a zemiaky v bio kvalite, ale mäso naloží do marinády, opečie na grile nad otvoreným ohňom, zemiaky nechá v pivnici naklíčiť a klíčky len odrežie, prijme vo výsledku oveľa viac zdraviu škodlivých látok než niekto, kto si kúpi lacnú mäsovú konzervu.

Nikoho však nenabádame na nákup menej kvalitných potravín a polotovarov

Snažíme sa iba načrtnúť absurditu bezhlavého odsudzovanie spracovaných potravín pre ich zdanlivú škodlivosť. Ich nevhodnosť tkvie v niečom úplne inom – ako už bolo spomenuté, nedodajú telu potrebné živiny v ideálnom pomere a sú chudobnejšie na vitamíny a minerálne látky, ktoré bežne prijímame v čerstvých základných surovinách. Z toho vyplýva, že držaním takzvanej detoxikačnej alebo očistnej diéty sa od ničoho detoxikovať nebudeme, svojmu telu ničím neprospejeme, vo výsledku je to úplne zbytočné a väčšinou navyše drahé. Pokiaľ človek, ktorý neje pestro, nekonzumuje dosť ovocia a zeleniny a jeho jedálniček je plný menej kvalitných potravín, zaradí raz za mesiac tri dni, kedy bude konzumovať len ovocie a zeleninu, môže mu to samozrejme prospieť v tom, že doplní potrebné vitamíny a minerálne látky a aspoň na čas obmedzia menej vhodné potraviny. Rozhodne na tom však bude lepšie ten, kto ovocie a zeleninu zaraďuje celý mesiac pravidelne a v odporúčanom množstve. Aj vitamíny a minerálne látky majú určité maximum, ktoré naše telo dokáže vstrebať a väčšie dávky sa iba vylúčia z tela von (platia pre vo vode rozpustné vitamíny). Naopak zdravo a pestro sa stravujúcemu človeku môžu ovocno-zeleninové dni jedálniček skôr zhoršiť. Iste, stále ide len o pár dní v mesiaci alebo roku – ale počas ich doby nebudete mať dostatočný príjem bielkovín, tukov a komplexných sacharidov. To, čo prijímame v ovocných a zeleninových šťavách, sú totiž hlavne jednoduché cukry, trocha vlákniny (odšťavením a rozmixovaním sa jej množstvo výrazne zníži), niektoré vitamíny a minerálne látky (ale nie všetky). Spomínaný cukor síce pochádza z ovocia a zeleniny, čo môže navodiť dojem, že je zdravší, ale chemicky ide stále o jednoduchý cukor, ktorý v tele slúži ako rýchly zdroj energie. A problémom ovocných štiav je práve množstvo tohto cukru. Veď na pol litra šťavy použijete napríklad aj osem kusov alebo hrsťou ovocia. Pol litra šťavy vypijete počas chvíle, ale ako často si len tak dáte také množstvo ovocia v pevnej forme a hlavne ako dlho ho budete jesť? A to ani neberieme do úvahy o aké množstvo vlákniny sa ochudobníte, keď ovocie odšťavíte. Jedna známa očistná kúra je zložená z 2,5 litra ovocných a zeleninových štiav na deň. Také množstvo môže obsahovať zhruba 180 280 g cukru na deň. Keď to prepočítame na kocky cukru, ide o 45-70 kusov na deň, čo je obrovské množstvo, ktoré rozhodne nemožno nikomu odporučiť. Spoločne s nedostatkom bielkovín, tukov a niektorých mikronutrientov ide o všeličo, len nie o „zdravé dni“. Šťavy z ovocia a zeleniny zaradené na pár dní síce váš jedálniček nespasia, ale ako už bolo spomenuté, najskôr vám ani nijak výrazne neuškodia.

01 - Modified: 2024-09-16 10:19:38 - Feat.: - Title: Nechcite dobehnúť svoj dych 02 - Modified: 2024-09-13 06:47:43 - Feat.: - Title: Emma Zapletalová urobila rázne rozhodnutie: jej doterajšieho kouča Petra Žňavu nahradil Holanďan Bram Peters 03 - Modified: 2024-09-11 11:58:29 - Feat.: - Title: Tipy na tréning, keď máte málo času 04 - Modified: 2024-09-11 11:51:42 - Feat.: - Title: Kontrolujte svoje emócie 05 - Modified: 2024-09-11 11:45:40 - Feat.: - Title: Pri pravidelných dávkach jedla sa často skvalitní trávenie
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. september 2024 12:28