StoryEditor

Nie sú preteky ako preteky

18.06.2019, 21:34
Zatiaľ čo je zrejmé, že spravidla sa preteká s cieľom dosiahnuť dobrého času, je jednoducho nevyhnutné, aby ste sa o svoj osobný rekord NESNAŽILI vždy, keď sa postavíte na štartovú čiaru. Vo väčšine prípadov by ste mali bežať uvoľnene a skôr pre zábavu. Niektoré preteky by ste mali brať iba ako tréning a iba v niekoľkých vopred vybraných by ste zo seba mali vydať maximum a pokúsiť sa atakovať svoj najlepší čas. Ak sa chcete vyhnúť zraneniam a nadmernej únave, naplno bežte maximálne raz za mesiac.

Aké preteky treba rozlišovať:

1.preteky pre zábavu

Tak by ste mali bežať väčšinu svojich pretekov, obzvlášť ak pretekáte každý týždeň. Úmyselne začnite aspoň o 35 sekúnd/km pomalšie, ako by ste bežali pri maximálnom úsilí. Ľahšie sa dostanete do pohodlného, ale svižného rytmu a nedáte sa zlákať k záverečnému šprintu.

2.preteky ako tréning

Preteky pre vás môžu byť kvalitnou tréningovou jednotkou, ktorú by ste inak museli zvládnuť sami. Urobte si z neho napríklad súčasť svojho dlhého behu a absolvujte ho pred, v priebehu alebo po svojom tréningovom behu na dlhšiu dištanciu. Alebo si urobte z pretekov tempový tréning a každý kilometer bežte rýchlym, rovnomerným tempom zhruba o 12 sekúnd/km pomalšie, tj. 85% maximálne pulzovej frekvencie, ako je vaše bežné pretekárske tempo na 5 km. Vďaka spoločnosti ostatných vám ani nepríde, že bežíte rýchlo.

3.preteky na „osobák“

Hovorí sa, že kvalitne pretekať raz mesačne vydržia trénovaní bežci a trénované bežkyne po dobu asi troch mesiacov. Ak medzi nich patríte, vyberajte si preteky podľa toho, akú máte šancu. Dajte prednosť tým, ktoré majú minimálne prevýšenie alebo ste na nich zabehli dobrý čas už  dávnejšie. Prvé preteky nech sú pre vás akýmsi meradlom a v každých ďalších pretekoch sa pokúšajte o zlepšenie predchádzajúceho výsledku. Keď zlepšovanie bude minimálne alebo žiadne, znamená to, že niečo nerobíte dobre v tréningu alebo „pretekáte“ v každých pretekoch a potrebujete si odpočinúť.

Pre zníženie rizika zranení musíte mať pre každý z uvedených prístupov k pretekaniu tiež aj zodpovedajúci prístup k tréningu. Predtým, ako sa prihlásite na svoju prvú „päťku“, mali by ste byť schopní bez akýchkoľvek problémov zvládnuť aspoň štyri bežecké tréningy týždenne.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 12:41