Športy, ktorými zabránite preťaženiu
StoryEditor

Športy, ktorými zabránite preťaženiu

07.07.2022, 13:49

Každý šport, ktorému sa intenzívne venujeme, znamená svojim spôsobom jednostrannú záťaž. Preto je vhodné tréning dopĺňať aj zaradením iných športov. Pomôžeme tým ako telu, tak aj psychike. Svojím spôsobom je to recept na to, aby sme sa vyhli vyhoreniu a tiež tomu, aby, ak hovoríme o behu, sa pre nás nestal ďalším stresovým faktorom.

Nordic walking

Žiadny šport pre dôchodcov! Chodenie s paličkami je dobrým tréningom, pokiaľ ho budete vykonávať v potrebnej intenzite. Základným predpokladom pre jeho prevádzkovanie je, že si osvojíte správnu techniku a nebudete sa pri tom flákať (zvolíte primeranú intenzitu). Väčšina tých, ktorí robia Nordic walking či severskú chôdzu, chodí príliš pomaly. Než sa pustíte do Nordic walkingu, mali by ste absolvovať aspoň jeho základný kurz. Jeho veľkou výhodou oproti iným športom je, že pri ňom zapojíte až 90 % svalov, je veľmi šetrný k vašim kĺbom a chrbtu, a preto je vhodný aj pre ľudí s nadváhou a menej trénovaných jedincov.

Badminton

Aby bol bedminton vhodný na naše účely, nemôžeme si iba pinkať cez sieť, ale ideálnym variantom je skutočný zápas, pri ktorom sa snažíte košík umiestniť tak, aby ho váš súper nechytil. Pri tom sa, samozrejme, pekne spotíte. Vedľa rýchlosti a sily trénujete aj vytrvalosť. Prednosťou tohto športu je, že jeho pravidlá aj technika sa dajú rýchlo naučiť, takže aj začiatočník môže zažívať veľmi skoro príjemné pocity pri hraní.

In-line korčuľovanie

Patrí k vytrvalostným športom, ktoré šetria kĺby a posilňujú stehná a zadok. Korčuliari jazdia obyčajne v predklone. Kto má problémy s chrbtom, mal by radšej voliť rovný postoj. Pri korčuľovaní by ste mali používať v záujme nielen vlastnej bezpečnosti prilbu a chrániče (kolená, lakte, ruky).

H.E.A.T. program

Ideálna indoorová aktivita do pochmúrneho počasia, pri zlej nálade alebo keď máte chuť skúsiť „niečo iné“. Pohyb na mechanickom páse zaisťuje prirodzené zapájanie svalov, a keďže sa neustále pohybujeme do mierneho kopca, zvyšuje sa aj energetická záťaž pre organizmus. H.E.A.T. program je skupinová aktivita za sprievodu motivačnej hudby. Je postavený na chôdzi a vďaka tomu sa eliminujú nárazy kĺbov.

Plávanie

Je to extrémne zdravý šport, keď však zvládnete techniku. Všeobecne sa uvádza, že odľahčuje vašim kĺbom a je fajn na chrbát, ale iba vtedy, ak neplávate s hlavou vystrčenou z vody, aby sa vám ani vlások neskrivil, teda nenamočil. V opačnom prípade si nadmerne namáhate krčnú chrbticu a namiesto úľavy vás to bude bolieť. Ak sa potrebujete niektorý štýl naučiť, môžete sa opýtať na kurzy, alebo si na pár hodín najať súkromného trénera. Ideálne je samozrejme kraul či znak. Rovnovážna poloha a minimálny odpor vody dokážu s kĺbmi ozajstné zázraky.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 09:42