StoryEditor

Zápal nepriateľ alebo pomocník?

29.01.2018, 07:00
Keď sa povie zápal, väčšinou si predstavíme napríklad baktérie útočiace na náš krk či priedušky. Väčšina zápalových procesov v tele však nemá s mikróbmi vôbec nič spoločné. Niektoré sú dokonca jednoznačne prospešné.

Zápalové procesy v tele je možné s trochou zjednodušenia rozdeliť na akútne a chronické. Zatiaľ čo tie chronické sú skoro vždy zlé a v tele ich preto nechceme, značná časť tých akútnych je pre organizmus naopak prínosom, pretože zlepšujú priebeh hojivých procesov

Čo sa deje pri zranení

Keď si urobíme napríklad výron či iné akútne zranenie, začnú sa z poškodených tkanív uvoľňovať látky hormonálnej povahy, ktoré v postihnutom mieste rozbehnú zápalové procesy. Najskôr tkanivo čelí nájazdu imunitných buniek menom neutrofily, ktoré v ňom urobia ešte väčšiu paseku. Vďaka neutrofilom sa totiž začnú vo veľkom uvoľňovať voľné kyslíkové radikály, ktoré narúšajú štruktúru bunečných membrán. Kĺb začne opúchať a bolesť sa stupňuje, napriek tomu však tento proces nie je samoúčelný. Práve naopak, bez neho by sa nezačali ozdravné procesy. Vzápätí totiž prichádzajú ku slovu ďalšie imunitné bunky, makrofágy, ktoré doslova „vyžerú“ všetko, čo bolo poškodené. Je to nevyhnutným predpokladom k tomu, aby sa mohla začať obnova. Imunitné bunky pri zápale navyše podporujú uvoľňovanie rastových faktorov, ktoré aktivujú opravné procesy a tvorbu nových tkanív. Zápal je teda síce nepríjemný, bez neho by však hojenie prebiehalo oveľa dlhšie a menej efektívne.

Prečo po tréningu bolia nohy?

To isté, iba v menšom, sa deje v okamihu, keď si pri náročnom tréningu či pretekoch presilíme sval na nohe. Príčinou bolesti tu nie je kyselina mliečna, ako sa mnohí domnievajú, pretože po tej už hodinu po záťaži nie je v tele ani stopy. Príčinou sú mikroskopické trhliny v svaloch. Tie sa hoja rovnakým spôsobom ako väčšie poranenia a aj tu je súčasťou tohto procesu zápal. To je dôvod, pre ktorý svaly bolia oveľa viac až na druhý prípadne  tretí deň. Bezprostredne po záťaži sa totiž ešte zápalové procesy nestihli rozbehnúť.

Aj v tomto prípade má zápal a s ním spojená bolesť svoj význam. Zápal je dôležitou súčasťou hojivých procesov a bolesť nás tiež obmedzuje v ďalšej záťaži, takže funguje ako prirodzená prevencia. Vlákna s narušenou štruktúrou sú totiž oproti tým zdravým náchylnejšie na zranenie.

Medzi akútne zápaly samozrejme patria aj tie, ktoré sú spôsobené mikroorganizmami, hlavne baktériami. Tie môžu postihnúť najrôznejšie tkanivá a orgány tela (vrátane šliach, svalových úponov a kĺbov) a ich liečba väčšinou vyžaduje zásah lekára, najčastejšie v podobe predpísania antibiotík.

01 - Modified: 2024-02-15 11:27:58 - Feat.: - Title: Nesnažte sa vždy o osobný rekord 02 - Modified: 2024-01-06 14:38:21 - Feat.: - Title: Pre Jána Volka sa sústredenie v Nyíregyháze nezačalo šťastne, po prvom tréningu musel odletieť na vyšetrenie do Prahy 03 - Modified: 2023-10-11 10:29:41 - Feat.: - Title: Pri behu trpia najmä kolená a „achilovka“ 04 - Modified: 2023-07-20 11:14:15 - Feat.: - Title: Bežci sú známi tým, že často behajú aj napriek bolesti 05 - Modified: 2023-06-22 08:33:25 - Feat.: - Title: Emma Zapletalová: Atletika ma stále baví a napĺňa
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 02:18