V prípade bolesti oddychujte
StoryEditor

V prípade bolesti oddychujte, liekmi si uškodíte

06.09.2024, 10:19

Pripravujete sa poctivo, trénujete kvôli pretekom a chcete ich stihnúť čo najviac. Je to však ideálna situácia na to, aby ste si spôsobili nejaké zranenie. Keď si vezmete liek proti bolesti, tak sa to dá zniesť. No nie je to dobrý nápad. Je to preto, že keď si vezmete pred behom alebo akoukoľvek inou pohybovou aktivitou liek proti bolesti, ničomu tým nepomôžete, ale naopak ešte si uškodíte.

Všetky bežné lieky proti bolesti sú na báze kyseliny acetylsalicylovej

Tieto lieky potláčajú tvorbu prostaglandínu. Tento hormón sa v tele tvorí pri zaťažení a chráni životne dôležité orgány okrem iného tým, že vyvolá bolesť. Keď ho týmito liekmi vyradíme z prevádzky, môžu byť vnútorné orgány vystavené väčšiemu zaťaženiu, než je zdravé a môžu byť poškodené. Športový výkon už sám o sebe predstavuje v mnohých ohľadoch pre organizmus záťaž. Keď bežíte, znamená to, že telo prednostne zásobuje krvou svaly a menej potom napríklad obličky a črevá. To činí črevnú sliznicu priepustnejšou pre škodlivé látky, ktoré vznikajú pri trávení (ktoré sa vyskytujú v obsahu čriev) a k tomu je potrebné ešte pripočítať otrasy orgánov spôsobené počas behu alebo poskoky. Je veľa bežcov, ktorým bola zistená krv v stolici alebo v moči. Lieky proti bolesti zvyšujú riziko poškodenia vnútorných orgánov. Keď budete dodržiavať správny pitný režim a vyrovnáte stratu minerálov, môžete si vziať Ibuprofen (400 mg) proti svalovej horúčke alebo bolesti kĺbov. Samozrejme v prípade, že nemáte žiadne kontraindikácie. Vždy sa prikláňajte skôr k nižšiemu dávkovaniu týchto liekov. Väčšina ľudí má sklon k nadužívaniu, pričom postačí polovica dávky, ktorú si berú. Veľa ľudí si myslí, že aspirin je neškodný, ale nie je to tak, pretože kyselina acetylsalicylová už v malom množstve znižuje zrážanlivosť krvi a to po dobu niekoľkých dní. To môže byť problém vtedy, keď si bežec spôsobí nejaké zranenie (teraz už nehovoríme len o vnútorných orgánoch). Nie je vhodné užívať ani zmiešaná analgetiká. A to z toho dôvodu, že ich vedľajšie účinky sa sčítajú, a to znamená viac rizík pre zdravie bežcov všeobecne.

Pozor na nekontrolovateľné užívanie liekov

Veľa preparátov sa dá získať aj bez lekárskeho predpisu a aj z tohto dôvodu často dochádza k ťažko vysvetliteľnej konzumácii množstva liekov. Môže to viesť až k závislosti. Medzi rizikové patria rôzne analgetiká, lieky proti nespavosti, upokojujúce a povzbudzujúce látky. Každý z takýchto liekov je nejakým spôsobom škodlivý a stane sa pre konzumenta dopingovou drogou. Lieková závislosť je u žien štyrikrát častejšia ako u mužov. Treba si dávať veľký pozor na kombináciu liečiv a kávy. Toto spojenie zvyšuje riziko enormného nárastu krvného tlaku a hrozí náhla cievna mozgová alebo srdcová príhoda. Miešanie liekov s alkoholom nadmerne preťažuje pečeň, ktorá v tom momente nie je schopná dokonale spracovať užité látky a časom môže až zlyhať. Alkohol navyše znižuje účinky liekov na minimum. Nákup voľnopredajných liekov konzultujte s lekárnikom. Ten by mal odporučiť to, čo je pre vás vhodné a poučiť vás o primeranom dávkovaní.

Únava a drobné zranenia sú signály tela pred úplným vyčerpaním

Vedzte, že nemusíte hneď podliehať panike, pretože to je obrana vášho tela, ktoré vás veľmi dobre pozná, oveľa lepšie, než sa poznáte vy a chráni sa proti tomu, aby ste mu ešte na poslednú chvíľu nakladali. Bráni sa proti tomu, aby ste potom nemali skutočne veľký problém, aby ste ho nedostali do stavu chronickej únavy. Pretože to už skutočne problém je. Jediným liekom na chronickú únavu je potom odpočinok, odpočinok a zase odpočinok a nekonečná trpezlivosť, teda presne to, čo ľudia nechcú počuť, nieto robiť. Únava nás chráni pred vyčerpaním, drobné zranenia nás upozorňuje na to, že môže byť ešte horšie. Únava nás chráni pred vyčerpaním nielen pokiaľ ide o vyčerpanie fyzické prameniace z toho, že preháňame svoj tréning, ale chránia nás aj pred psychickým vyčerpaním, vtedy, keď sa snažíme v živote stihnúť všetko, aby nám náhodou niečo neušlo. Akonáhle sa prihlási únava, je lepšie včas pribrzdiť a ísť chvíľu krokom, zvážiť si starostlivo ďalší postup, než zbytočne hazardovať a myslieť si, že ma nič neporazí. Vo chvíli, keď vám vlastný organizmus vypovie službu z toho dôvodu, že ste predtým nereagovali na signály SOS, ktoré vám posielal, už je väčšinou neskoro, resp. je neskoro na to, aby sa všetko v krátkom čase vrátilo do stavu, ktorý by ste si priali. Únava slúži nášmu organizmu k tomu, aby mal dostatok energie pre činnosti nutné k životu, pre činnosť srdca, mozgu a všetkých ostatných životne dôležitých orgánov. Je dobré si to uvedomiť hlavne vo chvíli, kedy budete siahať po povzbudzujúcich prostriedkoch k zahnanie únavy. Únava sa totiž nedá zahnať, únavu môžete len oddialiť s tým, že vás dostane neskôr. Napríklad práve vo váš deň D, v deň maratónu.

01 - Modified: 2024-09-04 04:30:49 - Feat.: - Title: Juniorské MS v Lime: Rebecca Slezáková siedma vo finále 400 m prekážok 02 - Modified: 2024-09-04 04:26:35 - Feat.: - Title: Výborný výkon vytrvalca Petra Fraňa vo Francúzsku 03 - Modified: 2024-08-28 07:10:03 - Feat.: - Title: Príčinou kŕčov môžu byť zlyhania nervovo-svalovej koordinácie 04 - Modified: 2024-08-28 07:03:42 - Feat.: - Title: Keď netrénujete dlhšie ako pol roka, ste prakticky na nule 05 - Modified: 2024-08-23 10:19:29 - Feat.: - Title: Ako jesť, keď je človek chorý?
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
06. september 2024 10:20