Dreamstime
StoryEditor

Tréning po náročných pretekoch

04.05.2022, 11:31
Bežecká sezóna je v plnom prúde a po dvoch rokoch by mohla byť zase naplnená množstvom pretekov. Takže jediným limitom je to, koľko ich v zdraví dokážete zvládnuť. Bude to silnejšie ako vy. Takže kým vás to úplne pohltí, prečítajte si pár rád, aby všetky preteky boli čo najúspešnejšie, prípadne tréning na ne menej bolestivý.

NEVYHÁŇAJTE ÚNAVU ODPOČINKOM
Odolajte pokušeniu sa niekoľko dní po pretekoch len „váľať“. Únava sa vám potom v tele zahniezdi a vy budete ubehnuté kilometre cítiť ešte týždne. Takže čo robiť, aby ste sa únavy zbavili? Choďte si každý druhý deň na polhodinku zabehať, zajazdiť na bicykli alebo si zahrať nejaký kolektívny šport. Vyberte si pohybovú aktivitu, pri ktorej nebudete vydávať veľa energie. Skrátka si „lážo plážo” zašportujte. Má to jednoduchý dôvod: pri regeneračnom pohybe sa v organizme spúšťajú procesy, pri ktorých sa zo svalov vyplavuje kyselina mliečna. Pokiaľ je zaťaženie väčšie, začne sa v nich znovu hromadiť. Vhodné regeneračné účinky majú aj sauna a masáž.

AK VÁM PRETEKY VYŠLI, TAK NEPODĽAHNITE EUFÓRII A V TRÉNINGU NEPRITVRZUJTE
Ľudia pod vplyvom nevšedného zážitku dosť často podliehajú druhému extrému. Začnú v tréningu behať viac ako predtým s vidinou dosiahnutia ešte lepšieho výsledku. Áno, takto to funguje, ale len do určitej miery a aj za predpokladu, že vyčerpaný organizmus necháme oddýchnuť a doplniť stratenú energiu. Všeobecne platí, že za každý kilometer, ktorý ste absolvovali v pretekoch, by ste mali poskytnúť telu deň na doplnenie energie.

NEZABUDNAJTE PIŤ A VHODNE JESŤ
Mnoho ľudí potom, čo si splní cieľ, prestane dodržiavať všetky rady, ktoré dodržiavali v čase prípravy. Závod je za nimi, tak prečo sa tým ďalej zaoberať. To je veľký omyl, ktorý sa potom môže vypomstiť tým, že zrazu začnete byť veľmi unavení alebo sa dostaví nejaká choroba. Preto pokračujte v pitnom a stravovacom režime, na ktorý ste si zvykli počas tréningu. To znamená dostatočne piť a dopĺňať stravu o vitamíny, minerály a stopové prvky. Jedzte ovocie a zeleninu.

AKO DLHO JE DOBRÉ SA NA ĎALŠIE PRETEKY PRIPRAVOVAŤ?
Záleží na vašej kondícii a cieľoch. Keď tréning neprerušíte, ale iba v ňom trochu poľavíte, potom by vám na prípravu ďalšie preteky, pokiaľ by išlo o ½ maratón, malo stačiť šesť týždňov, na maratón štyri mesiace, na desať kilometrov mesiac, na päť kilometrov tri týždne .

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 10:27