Tréning detí
StoryEditor

Ako začať s tréningom detí?

26.10.2022, 11:11

Pri premýšľaní o tom, ako začať s deťmi športovať, sa žiadny rodič neubráni otázke, čo by s nimi vlastne mal robiť, Ako cvičiť, aby bol tento program pre deti vhodný aj z dlhodobého hľadiska. Veľmi často sa rodičia pýtajú: „Od akého veku by sa deti mali špecializovať na konkrétny šport?“ Namiesto „konkrétneho športu“ si môžete dosadiť futbal, hokej, plávanie alebo akýkoľvek iný šport.

Tlak na špecializáciu už od útleho veku detí je enormný

Nie je sa však kam ponáhľať. To ale väčšina rodičov nechce počuť kvôli obavám, že „premárnené“ roky pripravia ich deti o úspechy. K vynikajúcim športovým výsledkom vedie iná cesta a to všeobecný rozvoj. Deti, ktoré začali športovať okolo piatich rokov a venovali sa až zhruba do puberty viacerým rôznym športom, mali nakoniec väčšiu šancu uspieť v úzko špecializovanej športovej disciplíne. Športová všestrannosť im totiž umožnila ovládnuť všetky možné druhy pohybu. Dlhodobá systematická športová príprava je vystavaná na dvoch základných pojmoch: na všeobecnej a všestrannej príprave. Tento názor by mali zdieľať tréneri malých detí i rodičia. Tieto osoby sú jednými z najdôležitejších činiteľov, ktorí ovplyvňujú športovú kariéru malých športovcov. Tréner by mal tréningový program prispôsobiť veku a predovšetkým v mladšom veku viesť športovú prípravu na základe rovnomerného pohybového rozvoja. Rodičia by zase mali mať snahu nechať dieťa spoznať najrôznejšie pohybové aktivity a športy. Pod pojmom všeobecná príprava chápeme také cvičenia, ktorých obsah nesúvisí s obsahom špecializácie, na ktorú sa dieťa zameriava. Pokiaľ napríklad dieťa hrá basketbal, tak všeobecnou prípravou môžeme rozumieť beh na lyžiach, plávanie či jazdu na bicykli. Všestranná príprava je pojem, ktorý sa v športovom tréningu používa veľmi frekventovane, ale jeho obsah býva často nejasný a nesprávne pochopený.

Všestrannosť môžeme charakterizovať ako rovnomerný rozvoj základných pohybových schopností

Teda trénovať všestrannosť znamená orientovať sa proporčne na všetky hlavné svalové skupiny, stimulovať všetky pohybové schopnosti a osvojovať si základy širšieho okruhu pohybových zručností. Pre všestrannú prípravu je charakteristická široká ponuka rôznorodých pohybových činností, ktorá čím je pestrejšia, tým lepšia. V praxi to znamená zoznámiť deti s množstvom športov. Ďalej treba venovať vyváženú pozornosť všetkým pohybovým schopnostiam v závislosti od senzitívnych období. V tréningu je jednoducho potrebné využívať aj iné cvičenia, než ktoré vyžaduje pohybový obsah vybranej špecializácie – daného športu. Športy sú rôzne. Niektoré vyžadujú začať s úzkou špecializáciou ešte v predškolskom veku, naopak s inými je možné začať aj neskôr, ak má dieťa aspoň základnú pohybovú prípravu. Jednoznačne však platí, že pokiaľ sa dieťa rozhodne len pre jeden šport, už od úplných začiatkov je nutné venovať sa nielen tejto špecializácii, ale aj niečomu navyše, a teda všeobecnému a všestrannému pohybovému a športovému rozvoju. Nedá sa presne povedať, v ktorom veku je ideálne začať s konkrétnym športom. Je to veľmi individuálne. Dieťa by na to malo byť pripravené pohybovo, psychicky, sociálne a predovšetkým musí mať vlastný záujem. U každého ten správny čas príde inokedy, každé dieťa je individuálne rozdielne.

01 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 02 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 05 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
17. apríl 2024 12:05