Sila v nohách vás dostane na vrchol
StoryEditor

Sila v nohách vás dostane na vrchol

16.12.2022, 10:04

Rýchlosť, vytrvalosť, technika behu. To všetko sú kúsky skladačky, ku ktorým každý bežec musí priradiť aj silu. Nie je to najpopulárnejšia časť tréningu, no bez toho nebudete patriť medzi najlepších. Je v podstate jedno, či ste rekreačný alebo olympijský bežec, silné nohy vám zabezpečia veľkú výhodu pred konkurenciou. Dôležité sú štyri prvky.

1. Beh do kopca

Veľa bežcov to zanedbáva a neprikladajú tomu dôležitosť. Potom sa čudujú, že sa nezlepšujú, aj keď behajú veľa tréningových kilometrov.  Je to dôležitá časť tréningu pre rekreačných bežcov aj pre profesionálov. Pri 300m behu do kopca ideme naspäť klusom alebo chôdzou,a to všetko opakujeme 10 až 12-krát. Samozrejme, každý si to môže upraviť pomerne podľa seba, keďže nie všetci  majú na začiatok kondíciu na takýto namáhavejší tréning. Tieto behy je ideálne robiť aspoň počas 7 dní, najlepšie 14. Ďalšie dva týždne beháme dvestovky a nasledujúce dva týždne stovky. Práve toto môže spôsobiť ten rozdiel, že budete lepší ako ostatní. Je takisto dôležitý sklon kopca, treba nad všetkým rozmýšľať a zvoliť taký terén, ktorý zodpovedá vašim možnostiam.

2. Bežecká abeceda

Nízky, stredný, vysoký skipping, predkopávanie, zakopávanie. Naučil som sa to počas spoločných tréningových kempov s poľskými reprezentantmi, ktorí boli majstri sveta či olympijskí víťazi na 800 metrov. Väčšina iných atlétov robila túto abecedu iba v rámci rozcvičky na 10-20 metrov. Títo šampióni to robili na 100 metrov pri 10-12 opakovaniach, čo je neuveriteľne náročné. Ukazovalo sa to najmä na  záverečných metroch počas osemstovky. Vtedy je už bežec unavený, „padne mu koleno“ a má kratší krok. Touto špeciálnou bežeckou abecedou sa do istej miery predchádza skracovaniu krokov, a tak má takto trénovaný atlét výhodu pred tými, ktorí to do svojho tréningu nezahŕňajú. Sú to cviky skôr pre vytrvalcov ako pre šprintérov. Pre rekreačných bežcov stačí takýto tréning dvakrát za mesiac, pretože v jeden týždeň je v podstate nemožné trénovať aj v kopcoch, aj takúto náročnú abecedu.

3. Posilňovňa

Drepy, výpady, vlastná váha, činky. Začať treba s nižšími váhami pri väčšom počte opakovaní. Postupom času zvyšovať váhu a znižovať počet opakovaní. Dôležité je poradiť sa s odborníkmi, ktorí jednotlivcovi poradia, ako má začať a ako neskôr pokračovať. Na začiatok je dobré určiť si svoje maximum, z ktorého sa zoberie približne polovica a s takou činkou na chrbte začnite posilňovať nohy pri asi 20 opakovaniach.

4. Odrazy

Cez prekážky, nižšie, vyššie, odrazy z jednej nohy, odrazy z obidvoch nôh. Je veľmi veľa spôsobov, ktorými sa dá takto trénovať. Odrazy z výšky a do výšky, odrazy v piesku sú vyšším levelom čo sa týka náročnosti.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 01:39